Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

Nina Tomescu, 54 ani, Moreni

25 mai 2011
Share

Care este colesterolul „bun” si care este cel „rau”? Care sunt valorile optime?

Exista doua tipuri de colesterol cu importanta practica:

  • LDL-colesterolul (low density lipoprotein), numit si colesterolul „rau”, transporta cea mai mare parte a colesterolului in sange (65%) si reprezinta sursa principala pentru formarea leziunilor aterosclerotice care duc la ingustarea vasului de sange;
  • HDL-colesterolul (hight density lipoprotein), numit si colesterolul „bun”, transporta colesterolul (20%) din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, ceea ce duce la inlaturarea lui din organism, deci la protejarea vasului de sange.

Daca aportul alimentar de colesterol este mult crescut, atunci acesta incepe sa se depuna pe vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea lumenului arterial – formarea placilor de aterom. Consecinta directa este cresterea riscului de aparitie a unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Riscul de aparitie a placilor de aterom depinde insa de raportul dintre colesterolul „bun” si cel „rau”. Ca sa raspundem si la a doua intrebare, pentru adulti s-au stabilit  valori considerate optime ale colesterolului, LDL, HDL, astfel:

  • · Colesterol total: <200 mg/dl;
  • · LDL-colesterolul: <100 mg/dl;
  • HDL-colesterolul: >60 mg/dl.
Nota pentru articolul «Nina Tomescu, 54 ani, Moreni»:3.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate