Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Ce trebuie să faceţi în caz de tăieturi şi julituri

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]; foto: 123rf
29 iunie 2022
Share
Ce trebuie să faceţi în caz de tăieturi şi julituri

Odată cu vremea bună vine şi timpul vacanţelor. Şi, cum bine se ştie, vacanţa înseamnă plimbări lungi şi stat în mijlocul naturii. Fie că mergeţi la mare, fie că vă petreceţi concediul la munte, este bine să fiţi pregătiţi pentru orice situaţie neplăcută. Pentru cei mai puţin antrenaţi, ieşirile în natură se pot solda cu julituri şi alte accidente care pot strica buna dispoziţie.

Este bine ca persoanele care se aventurează în natură şi vor să exploreze cât mai mult să fie pregătite şi pentru situaţiile mai puţin plăcute. Astfel, ar trebui să aveţi întotdeauna în bagaj câteva pansamente sterile, leucoplast, rolă tifon, pensetă, apă oxigenată sau alcool sanitar. Toate acestea vă pot fi extrem de utile în cazul în care sunteţi implicat într-un accident minor sau chiar pentru a oferi altcuiva primul ajutor. În cele ce urmează dorim să punctăm cele mai utile sfaturi pentru a vă ajuta să vă descurcaţi în situaţiile de acest gen.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Balsam Arnică, o cremă eficientă în tratamentul vânătăilor. Aceasta are acţiune antiinflamatoare, antiseptică şi ajută la vindecarea rapidă a rănilor.

Rănile minore: cum le tratăm

În cazul în care vă confruntaţi cu o rană uşoară, nu este cazul să vă panicaţi. Trebuie doar să urmaţi câţiva paşi simpli:

  1. De cele mai multe ori, sângerarea se va opri de la sine în contextul rănilor superficiale. Dacă rana sângerează în continuare, este bine să faceţi compresie cu un pansament steril. Pentru cei care nu dispun de o trusă de prim ajutor, compresia poate fi făcută cu ajutorul unei batiste curate.
  2. Curăţarea tăieturii este extrem de importantă pentru a evita o posibilă complicaţie, şi anume infectarea acesteia. Astfel, spălaţi din abundenţă zona lezată cu apă oxigenată. Dacă nu dispuneţi de aceasta, puteţi folosi şi o sursă curată de apă pentru a spăla rana. În cazul în care la nivelul leziunii există corpi străini, este indicat ca aceştia să fie scoşi cât mai rapid cu ajutorul unei pensete (clătită în prealabil cu spirt). În situaţia unei tăieturi mai severe, este bine ca după curăţarea şi oprirea sângerării, marginile ei să fie împreunate anterior aplicării unui bandaj.
  3. Bandajarea este importantă, pentru a asigura o barieră între interior şi mediul exterior în care există o sumedenie de microbi. Dacă vă confruntaţi cu o simplă julitură, zona poate fi lăsată descoperită după ce a fost în prealabil curăţată. Totodată, pentru rănile bandajate se recomandă ca pansamentul să fie schimbat ori de câte ori acesta este umed sau s-a murdărit. În acest fel veţi realiza o igienizare corectă a leziunii, protejându-vă de infecţii.
  4. Un alt aspect extrem de important este urmărirea vindecării unei răni uşoare. În mod normal, după o tăietură sau o julitură minoră pielea se va vindeca şi îşi va recăpăta aspectul iniţial. În funcţie de adâncimea tăieturii şi de localizarea acesteia pot rămâne cicatrici.

Drumetiile montane, izvor de sanatate

Sfatul specialistului

Infecţiile pot apărea în orice situaţie în care rana nu a fost curăţată şi acoperită în mod corect. Umflarea zonei, căldura locală şi durerea sunt semne ale unei posibile infecţii, ceea ce necesită cel mai des tratament antibiotic sub atenta îndrumare a medicului curant.

Pentru îngrijirea tăieturilor şi juliturilor minore se poate opta pentru crema de gălbenele. Aceasta este un remediu naturist cu proprietăţi antiinflamatoare şi cicatrizante. Aplicarea cremei în strat subţire pe zona curăţată înainte va ajuta la vindecarea rapidă a leziunii. Nu trebuie, însă, aplicată pe răni deschise!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.