Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Cum oprim sângerările nazale

Oana Anghel; Sursă: ameli-sante.fr
15 noiembrie 2023
Share
Cum oprim sângerările nazale

Sângerările nazale (epistaxis) pot avea multiple cauze, conduita terapeutică depinzând de gravitatea acestora. Pentru a evalua corect sângerările nazale, se ia în considerare abundența sângerării și contextul în care aceasta apare. După caz, trebuie contactate serviciile de urgență sau puteți face voi înșivă câteva gesturi simple care să oprească sângerările nazale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

Gesturi simple care opresc sângerările nazale

Epistaxisul benign (sângerările nazale) este ușor de recunoscut după semnele următoare: hemoragia survine aparent fără o cauză, cel mai adesea la nivelul unei singure nări, și nu este abundentă; nu există niciun semn care ar putea indica alterarea stării de sănătate. Dacă vă încadrați la această categorie, este suficient să aplicați cu degetul o presiune pe nară pentru a opri sângerarea.

Începeți prin a sufla nasul ușor și o singură dată pentru a determina eliminarea cheagurilor de sânge, care v-ar putea împiedica să aplicați corect presiunea pe nas. Așezați-vă și aplecați ușor capul în față, privind către sol și respirând pe gură. Dacă înclinați capul pe spate, așa cum e foarte probabil să vă recomande persoanele care vă înconjoară, sângele v-ar putea pătrunde pe gât și l-ați putea înghiți, ceea ce v-ar produce grețuri.

Așezați apoi degetul arătător pe partea osoasă a nasului, apoi cu ajutorul celeilalte mâini prindeți-vă nările. Mențineți presiunea pentru 10 minute, întrucât timpul normal de coagulare a sângelui este de cel puțin 7 minute. Sângerările nazale încetează, în cele mai multe cazuri, cu această metodă. Totuși, dacă hemoragia nu se oprește, repetați același gest după 10 minute.

De asemenea, puteți aplica gheață pe față, exact deasupra nasului. Aceasta reduce sângerarea prin constricția vaselor de sânge.

sângerările nazale

Măsuri post-sângerare

După ce hemoragia a încetat, respectați următoarele recomandări:

  • nu vă mai suflați nasul pentru următoarele 12 ore, iar după această perioadă, încercați să vi-l suflați într-o manieră delicată. În plus, tușiți sau stranutati cu gură deschisă pentru a evita un nou episod de sângerare nazala;
  • nu va frecați nasul și nu încercați să va curățați nările;
  • umidificați aerul din casă pentru a împiedica formarea crustelor nazale și nu încercați să le îndepărtați atunci când se formează;
  • dacă hemoragia a durat prea mult sau a fost dificil de oprit, aveți grijă să dormiți cu capul mai ridicat decât de obicei în următoarele câteva nopți;
  • dacă faceți vreun tratament cu acid acetilsalicilic sau cu orice alt antiinflamator nesteroidian, întrebați-vă medicul curant dacă este cazul să opriți tratamentul. Acestea împiedică coagularea normală a sângelui.

Sângerările nazale care necesită intervenție de urgență

Dacă în pofida măsurilor de compresie prezentate mai sus hemoragia / sângerările nazale persistă, consultați cât puteți de repede un medic. Semnele care vă indică faptul că aveți nevoie de asistență de urgență sunt:

  • sângerări nazale abundente prin ambele nări și prin gât;
  • asocierea altor simptome precum: paloare, stare generală proastă, transpirații, puls rapid, anxietate, agitație. Aceste cazuri se întâlnesc cu precădere la persoanele în vârstă cu o sănătate fragilă, suferind, spre exemplu, de anemie cronică, boli renale, hipertensiune sau angină pectorală;
  • un traumatism grav (spre exemplu, accident de mașină).

În așteptarea ajutorului specializat, presați nara pentru a reduce sângerarea, mai puțin în cazul în care prezentați traumatisme severe la nivelul fetei.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.