Sangerarile nazale (epistaxis) pot avea multiple cauze, conduita terapeutica depinzand de gravitatea acestora. Pentru a le evalua, se ia in considerare abundenta sangerarii si contextul in care aceasta apare. Dupa caz, trebuie contactate serviciile de urgenta sau puteti face voi insiva cateva gesturi simple care sa opreasca sangerarile nazale.
Gesturi simple care opresc sangerarile nazale
Epistaxisul benign este usor de recunoscut dupa semnele urmatoare: hemoragia survine aparent fara o cauza, cel mai adesea la nivelul unei singure nari, si nu este abundenta; nu exista niciun semn care ar putea indica alterarea starii de sanatate. Daca va incadrati la aceasta categorie, este suficient sa aplicati cu degetul o presiune pe nara pentru a opri sangerarea.
Incepeti prin a sufla nasul usor si o singura data pentru a determina eliminarea cheagurilor de sange, care v-ar putea impiedica sa aplicati corect presiunea pe nas. Asezati-va si aplecati usor capul in fata, privind catre sol si respirand pe gura. Daca inclinati capul pe spate, asa cum e foarte probabil sa va recomande persoanele care va inconjoara, sangele v-ar putea patrunde pe gat si l-ati putea inghiti, ceea ce v-ar produce greturi.
Asezati apoi degetul aratator pe partea osoasa a nasului, apoi cu ajutorul celeilalte maini prindeti-va narile. Mentineti presiunea pentru 10 minute, intrucat timpul normal de coagulare a sangelui este de cel putin 7 minute. Sangerarile nazale inceteaza, in cele mai multe cazuri, cu aceasta metoda. Totusi, daca hemoragia nu se opreste, repetati acelasi gest dupa 10 minute.
De asemenea, puteti aplica gheata pe fata, exact deasupra nasului. Aceasta reduce sangerarea prin constrictia vaselor de sange.
Masuri post-sangerare
Dupa ce hemoragia a incetat, respectati urmatoarele recomandari:
- nu va mai suflati nasul pentru urmatoarele 12 ore, iar dupa aceasta perioada, incercati sa vi-l suflati intr-o maniera delicata. In plus, tusiti sau stranutati cu gura deschisa pentru a evita un nou episod de sangerare nazala;
- nu va frecati nasul si nu incercati sa va curatati narile;
- umidificati aerul din casa pentru a impiedica formarea crustelor nazale si nu incercati sa le indepartati atunci cand se formeaza;
- daca hemoragia a durat prea mult sau a fost dificil de oprit, aveti grija sa dormiti cu capul mai ridicat decat de obicei in urmatoarele cateva nopti;
- daca faceti vreun tratament cu acid acetilsalicilic sau cu orice alt antiinflamator nesteroidian, intrebati-va medicul curant daca este cazul sa opriti tratamentul. Acestea impiedica coagularea normala a sangelui.
Sangerarile nazale care necesita interventie de urgenta
Daca in pofida masurilor de compresie prezentate mai sus hemoragia persista, consultati cat puteti de repede un medic. Semnele care va indica faptul ca aveti nevoie de asistenta de urgenta sunt:
- sangerari nazale abundente prin ambele nari si prin gat;
- asocierea altor simptome precum: paloare, stare generala proasta, transpiratii, puls rapid, anxietate, agitatie. Aceste cazuri se intalnesc cu precadere la persoanele in varsta cu o sanatate fragila, suferind, spre exemplu, de anemie cronica, boli renale, hipertensiune sau angina pectorala;
- un traumatism grav (spre exemplu, accident de masina).
In asteptarea ajutorului specializat, presati nara pentru a reduce sangerarea, mai putin in cazul in care prezentati traumatisme severe la nivelul fetei.
Oana Anghel
Sursa: ameli-sante.fr