Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Degeraturile

30 ianuarie 2007
Share

Degeraturile sunt leziuni locale provocate de actiunea frigului sau zapezii asupra corpului omenesc si datorate inhibitiei centrilor termoreglatori. Mai pe larg despre degeraturi si despre atitudinea care trebuie urmata in cazul acestora, in articolul de mai jos.

Caracteristici ale degeraturilor

Degeraturile apar mai frecvent spre extremitatile corpului (maini, picioare), acolo unde circulatia sangvina este mai slaba; Se instaleaza mai frecvent la persoanele fara cunostinta (intoxicatii acute cu alcool, coma); Sunt leziuni de tip necrotic cu rasunet general determinat de temperatura scazuta.
Fenomenele foarte grave de hipotermie cu risc letal ridicat survin cel mai frecvent la alcoolici.

Clasificarea degeraturilor

In raport cu gravitatea leziunilor, degeraturile sunt clasificate in patru grade:
Gradul I – in acest caz, portiunile afectate prezinta eritem (roseata) la nivelul tegumentelor, usor edem (usor umflate), prurit (mancarime) local foarte suparator. Gradul II si III – in acest stadiu incep deja sa apara fictenele (vezicule) cu continut clar sau sangvinolent, care atunci cand se sparg, pun in evidenta un tegument necrozat, care cuprinde si hipodermul. Gradul IV- in acest caz apare cangrena uscata (ischemica).

Sfaturi practice

se interzice fumatul, pentru ca provoaca vasoconstrictie (micsorare a diametrului vaselor sangvine); nu se va consuma alcool (eventual cantitati foarte mici); exercitiile sportive sunt elementul cel mai important, pentru ca produc vasodilatatie locala; se opteaza pentru imbracaminte si incaltaminte potrivite, uscate; bolnavul va fi introdus intr-un loc adapostit (daca este posibil); incalzirea se va face „dinauntru in afara” prin administrare de lichide calde; inlaturarea tuturor factorilor care impiedica circulatia sangelui, in special imbracamintea si incaltamintea de la nivelul zonelor inghetate; in cazul degeraturilor usoare de gradul I – II pentru reincalzire se recomanda apropierea de un corp cu temperatura normala. Corpul cu temperatura mai ridicata se aplica pe zona racita, se foloseste caldura mainilor proprii sau caldura din axial, proprie sau a celorlalti; transportul bolnavului intr-o unitate sanitara pentru tratament medicamentos. In dispensar sau spital se folosesc vasodilatatoare si substante care refac fluxul sangvin, antibiotice (pentru prevenirea infectiilor), cortizon , analgetice, profilaxie antitetanica.
Tratamentul local consta in dezinfectie si /sau ablatie (indepartarea unei parti din corp) daca este necesara.

ATENTIE!

Nu se frectioneaza zonele afectate cu zapada sau cu mainile uscate. In cazul degeraturilor grave (profunde) nu trebuie sa se faca reincalzirea regiunii degerate la fata locului sau in timpul transportului, ci la unitatea spitaliceasca. Aceasta pentru ca un segment dezghetat si neprotejat suficient de un pansamnet steril corespunzator este mult mai expus unor infectii in timpul transportului, decat unul congelat!
Dr. Alin POPESCU
Medic coordonator F.R.Rugby
0726.777.137
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.