Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Cum intervii in caz de urgenta medicala

31 august 2017
Share
Cum intervii in caz de urgenta medicala

Desi situatiile de urgenta sunt ultimul lucru la care sa va ganditi, oricand puteti fi pusi in fata unei ipostaze care constituie o amenintare imediata pentru sanatatea sau viata unei persoane. De aceea este bine fiti pregatiti pentru a face fata unei astfel de imprejurari.

Pastrarea calmului – cel mai important factor in caz de urgenta medicala

Cu toate ca in situatiile de urgenta este necesara o actiune rapida, cel mai important factor este pastrarea calmului. Este important sa nu intrati in panica si sa va amintiti cat de importanta este luciditatea intr-o situatie stresanta, pentru a decide daca putem acorda primul ajutor.

Evaluarea primara a persoanei vatamate

Cand va confruntati cu o urgenta medicala, este necesar sa puteti evalua natura acesteia, atat pentru informarea echipei de interventii, cat si pentru acordarea primului ajutor.

Evaluarea primara consta in:

– evaluarea starii de constienta

– evaluarea libertatii cailor aeriene

– evaluarea respiratiei

– evaluarea circulatiei (pulsului central si periferic)

Apelarea la serviciul de urgenta

Imediat sau chiar in timpul evaluarii primare trebuie alertat serviciul de urgenta, furnizand toate informatiile care au putut fi obtinute despre persoana vatamata.

Identificarea trusei de prim ajutor

Orice trusa de prim ajutor ar trebui sa contina bandaje, tifon, banda adeziva, dezinfectant si alte componente utile. In cazul in care nu aveti un astfel de kit la indemana, identificati alte elemente care ar putea fi de ajutor.

Cum intervii in caz de urgenta medicala

Acordarea primului ajutor

Dupa evaluarea primara, veti sti cu ce situatie va confruntati si daca puteti interveni.

In cazul hemoragiilor externe este necesar sa identificati tipul de sangerare, sa plasati victima intinsa pe sol si sa incercati sa opriti sangerarea prin compresie directa pe plaga sau, daca acest lucru nu este posibil (fractura deschisa, plaga foarte profunda), prin compresie directa asupra vasului de sange, mai sus de zona afectata.

Cand va intalniti cu o situatie in care victima nu poate respire, puteti actiona fie prin manevra Heimlich, in cazul in care banuiti obstructia cailor respiratorii de catre un corp strain, fie prin respiratie gura-la-gura.

De ce trebuie sa mai tineti cont

In caz de arsuri, se identifica cauza acesteia si tipul de arsura, in functie de localizare, suprafata, gravitate. In cazul unei arsuri simple, se tine zona afectata sub jet de apa rece la aproximativ 20 de centimetri de rana, timp de 5 pana la 10 minute, apoi se protejeaza rana cu pansament steril. In caz de arsura grava si/sau extinsa se procedeaza ca si in cazul anterior, doar ca jetul de apa trebuie sa curga in aspersie fina, se decupeaza si inlatura imbracamintea victimei, dar doar in situatia in care vestimentatia nu a aderat la arsura, se continua racirea cu apa pana la maxim 20 de minute, apoi victima se infasoara intr-un cearceaf curat si se intinde la sol pana la venirea echipajului de interventii.

In situatia unui stop cardiac se efectueaza masajul cardiac simultan cu respiratia gura-la-gura, pana la sosirea serviciilor specializate.

Daca o persoana isi pierde cunostinta, dar respira si sunteti siguri ca nu a suferit un traumatism la nivelul coloanei vertebrale, se actioneaza prin culcarea victimei pe o parte, plierea piciorului de deasupra pentru stabilizarea pozitiei si inclinarea usoara spre spate a capului. Se poate improviza o perna pentru confortul bolnavului. Se supravegheaza respiratia si pulsul pana la sosirea ambulantei.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.