Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Intoxicatiile la copii

15 octombrie 2009
Share

Intoxicatiile reprezinta o problema majora a morbiditatii si mortalitatii copilului si adolescentului, din cauza frecventei in crestere a acestora, precum si a gravitatii lor.

Intoxicatia reprezinta starea patologica determinata de actiunea unei substante toxice ce a patruns in organism si de reactia organismului la prezenta toxicului respectiv. Prin acest „toxic” se intelege de fapt orice compus de origine biologica, farmacologica sau chimica ce determina stari patologice cu alterarea functiei unor organe si sisteme. Dupa ce patrunde in organism, substanta toxica este absorbita in sange si raspandita apoi in intregul organism, unde va fi metabolizata.

Aproape jumatate dintre intoxicatii apar la copiii sub 6 ani

Daca o cantitate potential letala a fost absorbita si simptomatologia este severa, intoxicatia este una grava, ea reprezentand, desigur, o urgenta medicala. In ceea ce priveste copiii si adolescentii, putem vorbi despre doua tipuri de intoxicatii: cele involuntare care, in majoritate, apar la copiii de varsta mica, si cele voluntare, care sunt specifice mai ales adolescentei. Multe dintre lucrurile tinute in casa pot fi toxice pentru copii – substante de curatat, medicamente, cosmetice, produse pentru gradinarit, plante decorative. Daca acestea nu au un loc special, copiii le pot inghiti, inhala sau manca ori isi pot contamina pielea. Aproximativ jumatate dintre intoxicatii se produc la copiii sub 6 ani, dintre care majoritatea apar la varsta de 1 pana la 4 ani.

Intoxicatiile cu medicamente, pe primul loc
Pe primul loc se afla intoxicatiile accidentale si voluntare cu medicamente. Urmeaza intoxicatiile cu substante de uz casnic (detergent si soda caustica), a treia cauza fiind reprezentata de alcool. Incidenta este de la varsta prescolara si pana la elevul de 15-16 ani. Intoxicatiile cu petrol si derivati, ciuperci otravitoare determina si ele un numar semnificativ de intoxicatii. De asemenea, intoxicatiile cu insecticide organofosforice si organoclorurate ocupa un loc important. Copilul poate fi intoxicat si prin inhalarea unui gaz, unor vapori, unei pudre fine, prin abuzul de droguri sau prin alaptare de la o mama toxicomana.

Simptomele se manifesta imediat
In majoritatea intoxicatiilor, simptomele apar la scurt timp dupa patrunderea toxicului in organism. Ca simptomatologie putem descrie urmatoarele stari a caror aparitie respecta ordinea:
Sindroame digestive prin greturi, varsaturi, dureri abdominale, hemoragii digestive, diaree; Sindromul cardiovascular, cu accelerarea sau incetinirea batailor inimii, palpitatii sau colaps; Sindromul respirator cu tulburari ale ritmului respirator, care poate fi mai accelerat sau, mai rar, sacadat, neregulat, tuse, durere toracica, hipersecretie bronsica etc.; Sindromul neuropsihic poate fi foarte variat, in functie de toxicul ce a produs intoxicatia. Exista totusi si o serie de substante toxice care determina o simptomatologie tardiva. De aceea, este important ca, la cea mai mica suspiciune de intoxicatie, sa sunati imediat la numerele de telefon: 021.210.61.83 sau 021.210.62.82, pentru a contacta serviciul TOXAPEL. Acesta este un serviciu telefonic de urgenta, realizat de departamentul de toxicologie al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu ” din Bucuresti. Pentru a putea fi insa ajutati cat mai rapid si eficient, trebuie sa stiti:
Numele cat mai exact al toxicului; Numele si adresa copilului; Varsta; Numarul de telefon de la care sunati; Numele celui care suna; Ora probabila la care s-a intoxicat copilul; Cantitatea de substanta. Chiar daca nu detineti insa toate aceste date, nu ezitati sa sunati la acest serviciu de urgenta pentru a putea fi ajutati in timp util!

Text: Lavinia Androne
Consultant: Dr. Viorela Gabriela Nitescu,
Medic primar pediatru,
Competenta ecografie generala si toxicologie clinica,
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.