Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Primul ajutor in caz de… sufocare

2 martie 2010
Share

Oricat de eficiente ar fi serviciile de urgenta, uneori este nevoie de decizii rapide pentru a proteja viata unei persoane. Anumite initiative salvatoare pot face insa mai mult rau decat bine, daca nu sunt aplicate in cunostinta de cauza. Astfel, veti afla care sunt metodele de prim ajutor pe care le puteti aplica in caz de sufocare.

Sufocarea presupune blocarea la nivelul traheei a unor obiecte sau fragmente de alimente. Acest blocaj face imposibila respiratia si poate provoca moartea in lipsa unui ajutor de urgenta. Pentru a putea face diferenta intre sufocarea cauzata de un blocaj extern si o criza de astm de exemplu, trebuie in primul rand sa vedem daca persoana poate sa vorbeasca.

Inrosirea fetei, primul semn
In cazul inecarii, verbalizarea este imposibila, iar cel afectat are tendinta de a tine mana in zona gatului. Alt semn al sufocarii este initial inrosirea pielii. Daca nu se acorda primul ajutor, victima isi pierde cunostinta si moare. De indata ce s-a stabilit ca exista un caz de sufocare, este necesara aplicarea de urgenta a metodei Heimlich. Acordarea ajutorului necesita o mare rapiditate de reactie din partea salvatorului. Privarea de oxigen mai mult de cateva minute poate provoca leziuni ireversibile la nivelul creierului. Cele mai dese cazuri de sufocare apar in timpul mesei sau in cazul copiilor nesupravegheati.

Ce presupune metoda Heimlich?

Aceasta metoda se aplica doar in cazurile de sufocare din cauze mecanice. Totodata, propune o serie de manevre care sa elimine obiectul ce provoaca blocajul, pentru a reface fluxul respirator. Primul pas presupune pozitionarea in spatele victimei cu un picior intre picioarele ei, pentru a preveni caderea in cazul pierderii de cunostinta. Apoi, mainile sunt plasate in jurul taliei, iar persoana este aplecata usor in fata. Strangand pumnul, asezati-l deasupra buricului, la nivelul abdomenului superior si prindeti-l cu cealalta mana. Strangeti apoi brusc, impingand practic abdomenul in sus. Aceste miscari vor comprima plamanii si presiunea creata in bronhii va arunca acel corp strain in cavitatea bucala. Aceasta manevra este repetata pana in momentul in care se realizeaza eliberarea blocajului, iar victima poate respira normal.

Autoadministrarea primului ajutor

Unele dintre cele mai grave cazuri sunt acelea in care cel care se sufoca este singur. In momentul inecului, capacitatile de decizie ale victimei sunt tulburate de panica. Persoana se poate salva, insa este necesar sa isi pastreze calmul, pe cat posibil, pentru a-si autoadministra metoda Heimlich. Cel afectat poate incerca sa se apese puternic la nivelul abdomenului. In momentul sufocarii, persoana poate fi insa slabita. De aceea se poate ajuta de spatarul unui scaun, aplecandu-se asupra lui si apasand pana la eliminarea corpului strain.

Copiii, un caz special
Manevra Heimlich se aplica in mod diferit la adulti fata de copiii mai mici de 1 an. Acestia sunt mult mai fragili, iar o metoda brutala ii poate leza. In momentul in care copilul a inghitit ceva si poate sa tuseasca, este bine sa fie lasat sa tuseasca. Aceasta este o metoda naturala si eficienta de eliberare a organismului. Daca se observa insa ca micutul nu mai poate sa respire sau sa tuseasca, el trebuie sa fie asezat pe antebrat, cu capul in jos, astfel incat capul sa fie mai jos decat pieptul. Apoi, se aplica rapid la nivelul omoplatilor cateva lovituri. Daca metoda se dovedeste ineficienta, copilul se intoarce cu fata in sus si spatele sprijinit pe antebrat. Este important ca picioarele sa fie pozitionate mai sus decat capul. Apoi este provocata tusea (tuse artificiala), prin plasarea degetului mijlociu sub osul stern.

Prim ajutor in pierderea cunostintei
Persoanele care si-au pierdut cunostinta necesita un ajutor special. In primul rand, este chemata ambulanta, iar apoi se incep actiunile de prim ajutor. In aceste conditii, manevra Heimlich nu este benefica. Victima este asezata pe podea si se incepe resuscitarea cardio-pulmonara, inclusiv compresiile la nivelul pieptului. Resuscitarea se realizeaza pana cand victima isi revine sau pana la sosirea echipajelor de salvare.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Mirabela Saftoiu,
Medic medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.