Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Primul ajutor in caz de… hipotermie

7 februarie 2011
Share

Temperaturile scazute nu ne-au ocolit nici in aceasta iarna, asa ca nu lipsesc nici cazurile de hipotermie. Acestea sunt urgente medicale care pot duce rapid la inconstienta sau chiar la deces daca persoanei in cauza nu i se acorda primul ajutor.

Afectiunea se instaleaza cand stati mult in frig

Hipotermia este starea care se instaleaza atunci cand o persoana sta mult timp in frig sau vant, iar pierderile de caldura depasesc capacitatea organismului de a o sintetiza. De aceea, mai ales daca va petreceti mare parte a timpului in aer liber in sezonul rece, este foarte important sa cunoasteti simptomele acestei afectiuni pentru a pune imediat in aplicare tratamentul. In primul rand, este vorba de racirea corpului si scaderea brusca a temperaturii acestuia care, in mod normal, este de 36,4-37˚ Celsius.

Frisoanele, principalul semn

De asemenea, printre simptome se numara:

  • Frisoane, piele rece si palida;
  • Tulburari de echilibru si de vorbire;
  • Parestezii (amorteli) la nivelul mainilor si degetelor;
  • Apatie sau chiar afectarea capacitatilor intelectuale.

Totodata, daca pacientul prezinta si alte semne, precum somnolenta, slabiciune, halucinatii, confuzie, respiratii cu frecventa joasa sau rigiditate musculara, trebuie sa actionati de urgenta, sa gasiti o cale sa va incalziti organismul, pentru ca altfel riscati sa va pierdeti cunostinta. De exemplu, beti lichide calde.

Hipotermia poate aparea si in spatiile de locuit neincalzite, in special in cazul copiilor, adultilor bolnavi sau varstnicilor care nu sunt imbracati corespunzator, iar recuperarea in cazul lor se face mai greu.

Transportati persoana inghetata intr-un loc incalzit

Persoana care sufera de hipotermie trebuie transportata imediat intr-un loc incalzit. Atentie insa, nu este bine sa incalziti bolnavul brusc, cu surse externe de caldura de genul radiatoarelor sau caloriferelor electrice, deoarece se pot produce leziuni. Pentru a-i regla temperatura corpului, cel mai bine este sa i se scoata hainele ude si reci si sa se acopere cu paturi calde si sticle sau comprese cu apa fierbinte, pe care ar fi bine sa i le puneti la gat, torace si in zona inghinala. Este foarte important sa ii acoperiti si capul, aceasta fiind metoda cea mai sigura si rapidă de a creste temperatura corporala cu pana la 2˚ Celsius.

Verificati daca prezinta degeraturi

Daca pacientul este constient, este indicat sa consume multe lichide calde, deoarece riscul de deshidratare este mare dupa reincalzirea organismului. Nu uitati sa urmariti reactiile bolnavului in timp ce il ingrijiti, verificati daca prezinta degeraturi sau daca starea s-a ameliorat de cand l-ati adus in mediul cald. De asemenea, verificati constant temperatura si urmariti-i respiratia. Daca nu remarcati nicio imbunatatire, chemati de urgenta ambulanta. La spital i se vor administra fluide calde intravenos, oxigen si alte tratamente care il vor ajuta sa-si revina.

Sfaturi pentru prevenirea hipotermiei

Pentru a evita hipotermia, cel mai bine este sa stati in casa pe timp de ger. In caz contrar, medicii va sfatuiesc sa va echipati corespunzator:

  • Acoperiti-va extremitatile, adica urechile, nasul, degetele de la maini, dar si picioarele, deoarece acestea sunt locurile prin care se pierde caldura si riscati sa suferiti degeraturi;
  • Pentru a suporta mai bine frigul, este necesar sa aveti o alimentatie bogata in grasimi si glucide (dulciuri) si sa consumati doua cani de ceai pe zi. Printre plantele care imbunatatesc circulatia periferica se numara iasomia si busuiocul, dar sunt recomandate si scortisoara, afinele, macesele, paducelul sau mugurii de pin.

Batranii, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, cum ar fi diabet, hipotiroidism, afectiuni neurologice sau psihice, sunt principalele categorii care prezinta risc crescut de aparitie a hipotermiei. In plus, cardiacii sunt mai predispusi la a suferi un infarct miocardic.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Adriana Dica,

Medic primar medicina de familie,

Centrul Medical Focus,

Telefon: 0317.111.515

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.