Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Intoxicatia cu substante diverse

4 iulie 2007
Share

Primul ajutor este cunoscut drept asistenta medicala de urgenta aplicata la locul accidentului. Acesta este necesar in scopul micsorarii riscurilor celui accidentat si a facilita transportul acestuia. Farmacia Ta iti ofera trusa de ajutor de care ai avut intotdeauna nevoie, dar nu ai stiut unde s-o gasesti. In acest numar vom discuta cu ajutorul Dr. Garofita Nicolae despre primul ajutor in cazul contactului cu substante care ne stau la indemana in viata de zi cu zi.

Primul ajutor este in genere simptomatic, adica trateaza simptome de genul durerilor, starilor de inconstienta, sangerarilor, absentei pulsului si alte simptome de acest gen. Scopul sau este de a asigura in primul rand supravietuirea si a evita complicatiile.

Detergentul lichid si detartrantii
Se poate intampla ca detergentii lichizi si detartrantii sa se inhaleze, ingereze sau sa se poata aplica din greseala pe tegument. Astfel, pot aparea iritatii respiratorii, disnee (insuficiente respiratorii), ameteala, stari confuzionale, tuse iritativa, tulburari digestive, greata, varsaturi, arsuri la nivelul cavitatii bucale, esofagului, stomacului si intestinului. Iritatii tegumentare si arsuri ale pielii pot aparea in cazul utilizarii neprotejate a sodei sau clorului. Primul ajutor care se poate oferi este scoaterea accidentatului din mediul toxic, spalarea cu jet de apa a tegumentului si dezbracarea de hainele contaminate. Ajutorul medical calificat trebuie imediat solicitat. Se bea multa apa si se provoaca varsaturi, in afara cazului de intoxicatie cu soda.

Monoxidul de carbon, gazele aragazului si cele de esapament
Toate gazele produse de masini sau eliminate de aragaz se pot inhala si pot duce la simptome respiratorii, digestive si neurologice. Simptomele respiratorii se manifesta prin polipnee, tuse iritativa, disnee si insuficiente respiratorii. Printre simptomele digestive se numara greata si varsaturile completate de cele neurologice, si anume coma, stari confuzionale si incapacitatea de reactie. Toate acestea pot fi combatute prin scoaterea celui intoxicat din mediul cu monxid de carbon, deschiderea ferestrelor si solicitarea imediata a ambulantei. Nu se face respiratie gura la gura, deoarece exista riscul intoxicarii si celui ce incearca sa ajute.

Medicametele
Medicamentele de orice tip utilizate in alt scop decat cel terapeutic, voluntar sau involuntar pot duce la intoxicatii. In functie de medicament, simptomatologia poate diferi de la caz la caz. Intoxicatul poate deveni somnolent, hipotensiv, poate avea simptome de greata sau varsatura. Acestea pot fi remediate prin spalaturi digestive si ingestie de solutie din carbune activ, medicament ce are rolul de a scadea absorbtia digestiva a toxicului. In cazul unei intoxicatii cu substante acide, aspirina, salicilati, se pot administra substante alcaline de genul laptelui.

Text: Mihnea Ratte
Consultant: Dr. Garofita Nicolae
Medic medicina de familie

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.