Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Primul ajutor în caz de flictene (bășici) după arsură

Adelina Mariş; surse: verywellhealth.com, medicalnewstoday.com, nhs.uk
10 iunie 2022
Share
Primul ajutor în caz de flictene (bășici) după arsură

Bășicile ce apar după arsură sau flictenele, așa cum le spun specialiștii, se recunosc imediat după aspectul de bulă plină de lichid, ce se formează în zone ale corpului ce a intrat în contact cu o sursă fierbinte sau cu substanțe chimice, ori în zone afectate de arsuri solare sau degerături. Se formează în urma unei reacții de protecție a organismului față de pielea arsă. De cele mai multe ori, bășicile sunt incomode sau dureroase, făcând să apară un real disconfort pentru cel care le experimentează. Așadar, este bine să știm ce să nu facem după ce apar, ca să nu ne dăuneze mai mult și ele să treacă mai ușor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System – Spray răcoritor după plajă. Este o emulsie fin nebulizată, cu o textură uşoară şi absorbţie rapidă, care hidratează şi calmează pielea supusă stresului oxidativ cauzat de radiaţiile ultraviolete.

Flictenele sau bășicile pot varia în funcție de severitatea arsurii ce s-a produs. Primul ajutor de bază poate ajuta în special în cazurile ușoare, în timp ce îngrijirea medicală poate fi necesară pentru arsurile moderate sau chiar severe.

Ce nu facem după ce apar bășici

De obicei, bășicile pot fi tratate acasă, însă pot necesita îngrijiri medicale suplimentare dacă arsura este mai gravă sau se infectează. Pentru a evita această situație sau oricare altă deteriorare ulterioară a pielii, este extrem de important să nu facem anumite lucruri:

  • Rezistați tentației de a sparge sau de a desprinde vezicula, pe măsură ce se vindecă. Acest lucru poate duce la infecție. Dacă bășica se sparge de la sine, se recomandă o ușoară curățare a zonei și acoperirea ei cu un bandaj.
  • NU puneţi gheață sau apă extrem de rece direct pe zona afectată, pentru că acest fapt poate scădea temperatura corpului și poate provoca dureri și leziuni suplimentare la nivelul pielii.
  • NU se vor utiliza pe bășici produse de uz casnic, cum ar fi unt, ulei, ouă sau creme și spray-uri cu parfum.
  • NU se aplică bandaje strânse care să exercite o presiune suplimentară asupra veziculei.

Scurgerea în siguranță a lichidului (limfă) din veziculele umflate și dureroase se poate face doar într-o manieră sterilă, dacă este necesar.

băşici după arsură, flictene, băşici arsură, bășicile, bășici, infecție, arsuri,

Cum tratăm bășicile după arsură

Pentru a ajuta zona să își revină mai repede, specialiștii recomandă următorii pași:

  • Spălați ușor zona cu săpun simplu și apă rece.
  • Se poate utiliza o compresă rece pentru 5-10 minute.
  • Se poate aplica un unguent recomandat de un specialist.
  • Se poate folosi un bandaj de tifon steril, care să fie schimbat o dată pe zi.
  • Trebuie ca zona să fie păstrată curată.
  • Se poate administra un analgezic fără prescripție medicală pentru orice durere sau inflamație.
  • Se vor urmări posibile semne de infecție, ce necesită îngrijiri medicale suplimentare.
băşici după arsură, flictene, băşici arsură, bășicile, bășici, infecție, arsuri,

Când trebuie să mergem la doctor

Este indicat să mergem la doctor în cazul în care zona nu prezintă semne de vindecare după câteva zile de la apariția bășicilor, mai ales dacă se observă următoarele simptome:

  • Apare și persistă senzația de arsură la bășicile formate pe față, mâini, picioare sau organe genitale.
  • Apar mai multe bășici pe o arsură ce capătă un aspect roșu închis, ca nuanță.
  • Persistă durerea și se umflă din ce în ce mai mult zona afectată.
  • Apar stările febrile – valori de peste 38 de grade.
  • Apar dificultăți de respirație.
  • Se umflă nodulii limfatici.
  • Apare un drenaj alb sau galben ori puroi.

Alte întrebări frecvente despre bășici

În cât timp dispar bășicile?

Acest lucru depinde de severitatea arsurii suferite, dacă e tratată corespunzător și dacă nu s-a dezvoltat vreo infecție. Dacă se va observa că vezicula nu pare să se vindece după aproximativ o săptămână, solicitați imediat asistență medicală, deoarece acest lucru ar putea indica o infecție.

Care sunt diferențele dintre gradele de arsuri?

Există trei niveluri de arsuri. Arsurile de gradul I afectează stratul exterior al pielii și nu formează întotdeauna bășici.

Arsurile de gradul II afectează straturile exterioare și subiacente ale pielii și, de obicei, în urma lor, apar vezicule la suprafața pielii.

Arsurile de gradul III afectează cele mai profunde straturi ale pielii, însă acest lucru nu înseamnă că este obligatoriu să apară bășici în zonele afectate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.