Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Cum se scoate corect o căpușă din piele? Tratament mușcătură căpușă

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, cdc.gov, newsnetwork.mayoclinic.org, web.uri.edu
24 mai 2024
Share
Cum se scoate corect o căpușă din piele? Tratament mușcătură căpușă

Boala Lyme este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, care poate fi ușor răspândită prin mușcătura de căpușă. Este foarte important de știut cum se scoate o căpușă din piele, întrucât boala Lyme este împărțită în trei stadii progresive: localizare precoce, diseminare precoce și diseminare tardivă. Dacă se aplică alternativele de tratament mușcătură căpușă când infecția bacteriană este în stadiul precoce, riscul de complicații asociate scade semnificativ. Din acest punct de vedere, îndepărtarea acesteia chiar acasă, imediat după observarea căpușei, poate face o diferență semnificativă. După îndepărtare, este necesară în continuare monitorizarea.

Mușcătura de căpușă – cauze și simptome

Mușcătura de căpușă este frecventă la sfârșitul primăverii, pe timpul verii și începutul toamnei. Principala specie din genul Ixodes, care transmite bacteria, este Ixodes scapularis. Majoritatea speciilor bacteriene au afinitate pentru piele, cum ar fi Borrelia afzelii, dar anumite specii, cum ar fi Borrelia burgdorferi, au afinitate crescută pentru articulații. Borrelia garinii poate provoca inflamația substanței albe cerebrale (leucoencefalită). Mai multe subspecii de Ixodes, astfel, au capacitatea de a transmite specii diferite de Borrelia, cu manifestări diferite. Din aceste motive, este foarte important de știut exact cum se scoate o căpușă din piele, pentru a interveni rapid.

Cel mai frecvent și primul semn al bolii Lyme este erupția cutanată cu apariția eritemului, care apare la locul mușcăturii căpușei (un inel roșu, denivelat). Erupția are tendința de a se extinde, uneori vizibil, și poate atinge diametrul de 5 centimetri. Simptomele asemănătoare gripei sunt deseori frecvente, incluzând febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare. În primă fază, dacă se intervine precoce cu alternativele de tratament mușcătură căpuță, riscul de complicații și progresia spre celelalte două faze (diseminare precoce și tardivă) este mult redus. Un pas cu importanță vitală este cunoașterea pașilor privitori la cum se scoate o căpușă din piele, corect.

capusa, muscatura de capusa, boala lyme, tratament muscatura capusa,

Cum se scoate o căpușă din piele?

Deși sunt vehiculate mai multe metode privitoare alternativele de tratament pentru mușcătura căpușă, în special la domiciliu, cea mai eficientă este cea care implică folosirea unei pensete. Folosirea altor alternative, cum ar fi alcoolul medicinal, vaselina, acele sau chibritul aprins nu doar că nu se considere a fi eficiente, ci chiar cresc riscul ca insecta să pătrundă și mai în profunzime, ceea ce înseamnă un risc mai mare de complicații. Cu toate acestea, este încă deosebit de important ca o căpușă să fie îndepărtată cât mai repede posibil din piele. Pașii care trebuie urmați pentru a ști cum se scoate o căpușă din piele, în cel mai eficient mod, sunt următorii:

  1. Se prinde căpușa cu ajutorul pensetei de partea cea mai apropiată de piele, exact din punctul în care aceasta se atașează (în unele cazuri, capul acesteia poate deja ușor în profunzime, și în acest caz se recomandă prinderea căpușei de zona care a rămas în afară);
  2. Prinderea căpușei cu penseta se face din lateral, nu din față, deoarece astfel scade riscul de a o zdrobi sau rupe, caz în care capul poate rămâne înăuntru și, de asemenea, mai crește și riscul ca Borrelia burgdorferi să fie expulzată din glandele salivare;
  3. Se trage ferm în sus, constant și cu atenție. Nu se rotește penseta, deoarece insecta se rupe, iar capul acesteia rămâne în piele.
  4. După ce (și dacă) căpușa a fost eliminată, zona trebuie spălată sub jet continuu de apă;
  5. Zona pielii care a fost penetrată de către căpușă ar trebui dezinfectată cu alcool medicinal;
  6. Este recomandat ca insecta să fie păstrată într-un borcan sau o punguță sigilabile, pentru că în unele cazuri ar putea fi necesară identificarea ei ulterioară.

Aceștia sunt pașii necesari pentru a ști cum se scoate o căpușă din piele, corect și eficient, fără a interveni greșit. În unele cazuri, aceasta este primă formă de tratament mușcătură căpușă. Cu toate acestea, poate fi necesar și consultul medical specializat, în situațiile în care:

  • o parte din căpușă rămâne în piele (în special capul) după ce s-a încercat scoaterea acesteia;
  • zona în care căpușa a penetrat pielea prezintă o erupție care se extinde și se înroșește;
  • apar simptome sistemice, cum ar fi febra, durerea articulară și musculară, care persistă;
  • căpușa este mult prea în profunzimea pielii pentru a se încerca îndepărtarea ei acasă.

În situația în care căpușa a pătruns în profunzime, iar capul acesteia a rămas în piele după ce s-au urmat pașii privitori la cum se scoate o căpușă din piele, se recomandă solicitarea serviciilor medicale. Dacă se intervine rapid cu alternative eficiente de tratament mușcătură căpușă, riscul de complicații scoate semnificativ.

capusa, muscatura de capusa, boala lyme, tratament muscatura capusa,

Tratament mușcătură căpușă

Protocolul de tratament pentru mușcătura de căpușă depinde de vârsta persoanei și, implicit, de stadiul bolii. Astfel, dincolo de necesitatea de a ști cum se scoate o căpușă din piele, pentru a interveni rapid în momentul identificării leziunii, protocoalele implică:

  • pentru copii cu vârsta mai mare de 8 ani, infecție precoce și localizată, doxiciclină timp de 10 zile;
  • pentru copii cu vârsta mai mică de 8 ani, amoxiciclină sau cefuroximă timp de 14 zile;
  • în cazul complicațiilor (artrită, meningită, encefalită), pot fi necesare tratamente mai lungi cu antibiotice.

Căpușele se găsesc în special în iarbă, așa că practicarea activităților în aceste zone, în special în cazul copiilor care se tăvălesc prin aceasta, crește riscul de a fi mușcați de căpușă. Din acest motiv, se recomandă a se ști atât cum se scoate o căpușă din piele, cât și inspecția fizică a celor mici, imediat după ce s-au întors de la joacă.

 

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.