Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Durerile musculare: ce afectiuni pot semnala

5 septembrie 2018
Share

Cunoscuta si sub denumirea de mialgie, durerea musculara poate afecta intregul organism sau poate aparea doar in anumite zone ale acestuia. Cele mai frecvente motive ale suferintei sunt leziunile produse de traumatisme, infectiile cu virusuri sau folosirea pana la epuizare a unor grupe de muschi.

Durerea musculara poate fi acuta sau cronica si poate implica, de asemenea, ligamentele, tendoanele si fascia – membrana care inveleste muschii. Cele mai comune cauze ale durerilor musculare sunt traumatismele, contracturile de cauza interna sau externa si leziunea fibrelor musculare. Aceasta din urma apare adesea in cazul febrei musculare, respectiv atunci cand sunt utilizate in exces anumite grupe de muschi. In acest caz, durerea este difuza, nu localizata. Febra se resimte la circa 24 de ore de la efortul fizic si poate dura pana la 72 de ore, timp in care este indicat doar efortul moderat.

Crampele musculare si carceii (contractura spastica a muschiului) apar in general in dezechilibrele hidroelectrolitice, in cazul deficitului de calciu, magneziu sau in deshidratare. Pacientul poate pune oboseala si durerile musculare pe seama multor afectiuni, insa doar analizele medicale pot indica adevarata cauza a starii de rau, primind astfel tratamentul corect.

 

Lupus sau poliartrita reumatoida – cauze ale durerilor musculare

Si in bolile autoimune (numite si de colagen) pot exista afectari ale muschilor. Putem aminti, de exemplu: lupusul eritematos, poliartrita reumatoida sau spondilita. Spre deosebire de osteoartrita, care este rezultatul uzurii articulatiilor, artrita reumatoida este o afectiune inflamatorie. Nu se cunoaste cu exactitate cauza bolii, insa aceasta afecteaza in egala masura cartilajul, tendoanele, ligamentele, muschii si oasele, determinand chiar eroziuni ale acestora din urma. In schimb, in cazul artrozei, ca si al gripei, durerea este data de articulatie, nu de muschi. Acelasi lucru este valabil si pentru varice, simptomele fiind insotite de roseata si umflatura.

 

Miozitele, provocate de agentii infectiosi

Trebuie amintite, de asemenea, miozitele (inflamatii ale muschiului) – care pot fi provocate de agenti infectiosi si care cauzeaza dureri musculare semnificative. Desi este o boala rara, dermatomiozita poate fi trecuta si ea pe lista diagnosticelor. Aceasta afecteaza atat pielea, cat si muschii, si apare in special la persoanele intre 20 si 50 de ani. O alta cauza, mai rara, este rabdomioliza, in care practic se distrug muschii si se elibereaza cantitati mari de mioglobina in sange. Aceasta poate fi intalnita in mai multe afectiuni sau poate aparea ca urmare a administrarii unor medicamente hipolipemiante, care cresc transaminazele si scad colesterolul „rau”.

Fibromialgia se caracterizeaza prin sensibilitate permanenta la nivelul muschilor, dar mai ales al ligamentelor si tendoanelor, fara ca tesuturile respective sa prezinte semne de leziune. Aceasta afecteaza intre 2 si 4% din populatia generala (in special femeile), aparand de obicei la varste cuprinse intre 30 si 50 de ani. Cele mai recente studii demonstreaza faptul ca fibromialgia poate aparea si ca urmare a vietii sedentare, dar si a odihnei necorespunzatoare.

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Laurentiu Luca

Directorul Centrului Medical PULS

Telefon: 021/97 33

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.