Revista care te menține sănătos

Imunitate

Gripa. Cele mai eficiente strategii de prevenire

Andrei Cioată; Surse: ncbi.nlm.nih.gov, cdc.gov, ecdc.europa.eu, who.int, lung.org,
6 martie 2024
Share
Gripa. Cele mai eficiente strategii de prevenire

Gripa este o afecțiune respiratorie cauzată de infecția cu virusul Influenza. Se cunosc mai multe tipuri ale acestui virus: A, B, C și D. Totuși, epidemiile de gripă par a se datora în special formei A, care afectează sezonier milioane de persoane. La nivel mondial, gripa este principala cauză de natură infecțioasă a decesului în rândul vârstnicilor și persoanelor cu risc (copii și persoanele imunocompromise). Tocmai din acest motiv, se are în vedere elaborarea de strategii eficiente, cu aplicabilitate extinsă, pentru prevenirea infecției cu Influenza. La persoanele sănătoase, care au un sistem imunitar integru, gripa provoacă simptome relativ ușoare, fără complicații.

Situația se schimbă în rândul copiilor și persoanelor în vârstă. Acest lucru se datorează faptului că odată cu înaintarea în vârstă sistemul imunitar își pierde din eficiență, iar răspunsul imunitar este deficitar. Acest aspect poate fi pus pe seama involuției timusului, un organ cu rol imunitar, unde are loc maturarea limfocitelor, dar și altor procese care survin odată cu înaintarea în vârstă. În rândul copiilor, sistemul imunitar nu este pe deplin maturizat, iar mecanismele biologice ce sunt implicate în lupta contra infecțiilor sunt deficitare. Drept urmare, specialiștii sunt de părere că prevenirea gripei este vitală mai ales în rândul persoanelor cu risc de major de complicații.

În continuare, vă vom prezenta câteva strategii care se dovedesc eficiente pentru a preveni gripa și, de asemenea, pentru a reduce riscul de complicații asociat infecției.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid. Conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

gripa, gripă, Influenza, prevenire, prevenție, sistemul imunitar, imunitar,

Vaccinarea – cea mai eficientă strategie de a preveni gripa și complicațiile

Administrarea unui vaccin antigripal este recomandată pentru toate persoanele cu vârsta peste 6 luni, care nu prezintă contraindicații. Reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire, însă și de control, a gripei. Eficiența vaccinului este demonstrată în special în rândul copiilor cu vârsta de peste 2 ani și adulților sănătoși, variind între 10-60%. Cea mai scăzută eficacitate apare când tulpinile virale vehiculate în mediu sunt altele decât cele conținute în vaccinul administrat. Este o realitate posibilă, deoarece virusurile frecvent suferă mutații și, astfel, se dezvoltă noi tulpini care au potențialul de a fi mult mai virulente și de a produce chiar simptome noi.

FDA a aprobat atât vaccinuri trivalente, cât și cvadrivalente, care conțin mai multe tulpini virale astfel încât să se asigure imunizarea împotriva acestora. În ceea ce privește imunizarea femeilor însărcinate, studiile demonstrează că vaccinarea în timpul sarcinii nu doar că reduce la jumătate riscul de a dezvolta gripă, ci reduce și riscul ca sugarii (până la 24 de săptămâni) să contracteze infecția virală. În anumite grupuri, inclusiv persoanele în vârstă, persoanele cu stare imunitară depresivă și sugari, vaccinul antigripal este mai puțin eficient în contractarea infecției, dar pare a fi esențial pentru a reduce incidența complicațiilor și potențialul violent al simptomelor.

Conform specialiștilor, vaccinarea anuală antigripală este recomandată tuturor persoanelor ≥6 luni, care nu prezintă contraindicații:

  • Toți copiii cu vârstă între 6-59 de luni;
  • Toți adulții ≥50 de ani;
  • Copiii și adulții cu boală pulmonară cronică (inclusiv astm), boli cardiovasculare (excepție făcând hipertensiunea arterială izolată), boli renale, hepatice, neurologice, hematologice și cu diabet zaharat;
  • Pacienții imunocompromiși (care urmează tratamente imunosupresoare, infectați cu HIV);
  • Femeile însărcinate;
  • Copiii și adolescenții (6 luni-18 ani) cărora li se administrează aspirină sau medicamente care conțin salicilați, ceea ce crește riscul de a dezvolta sindromul Reye după gripă;
  • Persoanele obeze (cu indice de masă corporală ≥40);
  • Rezidenții caselor de bătrâni și cei instituționalizați.

Gripa are caracter sezonier, cazurile începând să crească odată cu venirea toamnei. Pentru cele mai multe persoane, o singură doză de vaccin antigripal ar trebuie să fie suficientă. Pentru a fi cât mai eficient în a preveni gripa, vaccinul trebuie administrat în lunile septembrie/octombrie. Există mai multe tipuri de vaccin pentru gripă, acestea incluzând:

  • Vaccin trivalent, care conține trei tulpini virale: H1N1, H3N2 și un virus gripal de tip B;
  • Vaccin tetravalent care conține patru tulpini virale: H1N1, H3N2 și două de tip B.

Forma de administrare a vaccinului antigripal poate fi:

  • vaccin intramuscular;
  • vaccin în doze mari (recomandat persoanelor peste 65 de ani);
  • vaccin intradermic (18-64 de ani);
  • vaccin fără albuș de ou (peste 4 ani);
  • spray nazal (2-49 de ani);
  • vaccin administrat cu ajutorul unui dispozitiv cu jet injector (18-64 de ani).

Principala modalitate de a preveni gripa, precum și cea mai eficientă, este administrarea anuală a vaccinului antigripal. Din aceste motive, specialiștii își propun să elaboreze strategii eficiente de popularizare a vaccinului, prin fundamente științifice, drept o metodă accesibilă, fără riscuri și la îndemâna oricui de a preveni gripa și, mai mult decât atât, complicațiile asociate acesteia. Deși vaccinul nu garantează riscul de a nu dezvolta gripă, asigură o manifestare mult mai ușoară a simptomelor și scăderea exponențială a riscului de complicații ulterioare în caz de infecție.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

gripa, gripă, Influenza, prevenire, prevenție, sistemul imunitar, imunitar,

Norme de igienă eficiente pentru a preveni gripa

Deși vaccinarea joacă un rol esențial în strategia de prevenție a gripei, normele de igienă sunt, de asemenea, eficiente pentru a minimaliza riscul infecției. Astfel, se recomandă:

  • Limitarea contactului cu persoane care prezintă simptome de gripă (manifestări respiratorii cum ar fi tusea, strănutul).
  • Folosirea produselor speciale pentru a dezinfecta suprafețele potențial contaminate.
  • Spălarea mâinilor cu săpun sub jet continuu de apă și folosirea dezinfectanților speciali. Se recomandă utilizarea prosoapelor de unică folosință, nu a materialelor textile pentru uscare.
  • Purtarea măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, în zonele unde există flux ridicat de persoane (magazine, supermarket-uri, parcuri).
  • Evitarea atingerii nasului, gurii și ochilor, deoarece reprezintă porți de intrare pentru virusul Influenza care cauzează gripă.
  • Ventilarea corespunzătoare a încăperilor din casă, pentru a reduce încărcătura biologică cu aerosoli purtători ai virusului.
  • Spălarea tuturor fructelor și legumelor achiziționate, în special dacă nu sunt ambalate într-un ambalaj vidat. Deoarece se găsesc în magazine unde există flux mare de oameni, există riscul ca acestea să fi fost deja contaminate cu picături infecțioase de la persoane cu gripă. Alimentele trebuie spălate sub jet continuu de apă.
  • Acoperirea nasului și gurii atunci când strănutați sau tușiți. Nu vă acoperiți fața cu palmele în momentul în care strănutați, ci orientați-vă capul spre plica cotului. Palmele contaminate cresc riscul de a deveni o sursă de infecție cu gripă pentru alte persoane.

Chiar dacă vaccinarea reprezintă principala metodă de prevenție, abordarea unui comportament adecvat, menit să limiteze la minimum atât riscul infecției dumneavoastră, cât și a celor din jur, este esențială ca parte a strategiei de prevenție.

Alte măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni gripa

Pentru a reduce riscul de gripă, utile s-ar putea dovedi și următoarele măsuri:

  • Întărirea sistemului imunitar: sistemul imunitar joacă un rol esențial în lupta contra bolii și agenților infecțioși. Pentru a vă spori și întări imunitatea, puteți consuma ceaiuri, vitamine, minerale, care stimulează activitatea și rezistența acestuia.
  • Încercați să faceți mai multă activitate fizică: specialiștii consideră că există o asociere clară între nivelul ridicat de activitate fizică și capacitatea sistemului imunitar de a face față mai multor tipuri de agenți infecțioși. Pe lângă acestea, activitatea fizică este esențială pentru a vă menține integritatea cognitivă, rezistența musculară și osoasă.
  • Integrați mai multe fructe și legume în dieta dumneavoastră. Deoarece conțin vitamine și o gamă variată de minerale implicate în susținerea funcției imunitare, fructele și legumele se consideră a fi o sursă excelentă de compuși bioactivi care întăresc imunitatea.
  • Prezentați-le apropiaților dumneavoastră beneficiile vaccinării și explicați-le faptul că este vorba despre o modalitate principală de a preveni gripa și complicațiile asociate. Chiar dacă persoana respectivă are o imunitate puternică, tot există riscul de a face gripă și de a deveni astfel o sursă de infecție pentru alte persoane expuse riscului de complicații.
  • Dacă manifestați simptome de gripă, nu ieșiți afară. Puteți solicita ajutorul cuiva în ceea ce privește medicamentele, cumpărăturile sau alte lucruri necesare. Ieșind afară, contribuiți la riscul de infecție al altor persoane. Atunci când ieșiți, purtați neapărat masca de protecție.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.