Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Varicela sau varsatul de vant

22 martie 2022
Share
Varicela sau varsatul de vant

Varicela sau varsatul de vant, una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzeaza eruptie, afecteaza circa 90% dintre oameni la un moment dat in viata. Cel mai des este intalnita in copilarie, la fel ca rubeola si rujeola, fiind mai periculoasa atunci cand apare la femeile insarcinate, la nou-nascuti si copiii peste 15 ani, cazuri in care poate fi insotita de complicatii.

Varicela este cauzata de virusul varicelo-zosterian si poate fi transmisa extrem de usor celor din jur. Simpla atingere a obiectelor infectate cu picaturi de saliva, secretii nazale si conjuctivale sau respirarea aerului din aceeasi incapere cu persoana bolnava este suficienta pentru a se transmite virusul.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Imunovit gummy, special creat pentru susţinerea sistemului imunitar la copii.

Persoanele nevaccinate, cele mai predispuse la varicela

Cele mai predispuse la aparitia varicelei sunt:

  • persoanele nevaccinate
  • cele care locuiesc cu o persoana care are varicela,
  • cele care muncesc sau se joaca mai mult de o ora cu/sau langa o persoana bolnava.

De asemenea, sunt expuse unui risc ridicat de a face varsat de vant persoanele internate in spital in aceeasi camera cu o persoana la care virusul este in perioada de incubatie (intre 14 si 16 zile, dar poate fi cuprinsa si intre 10 si 21 de zile). Si cei care au un sistem imunitar deficitar pot contacta usoar varicela.

Eruptia varicelei are trei faze succesive

Eruptia cutanata a varicelei trece prin trei faze succesive, cu simptome specifice. Mai intai, apar pe piele pete rosii sau umflaturi (ce se transforma ulterior in vezicule pline cu lichid clar sau tulbure). In a doua faza, veziculele se rup, eliminand licihidul, iar la sfarsit fac cruste si incep sa se vindece.

Atentie! Cea mai contagioasa perioada a varicelei incepe cu circa trei zile inainte de eruptie si continua in primele doua faze, pana cand veziculele prind crusta, lucru care se intampla in aproximativ cinci zile de la eruptie.

Varicela sau varsatul de vant

Care sunt semnele si simptomele varicelei?

Varsatul de vant are un tablou simptomatologic complex si debuteaza brusc, printr-o stare de moleseala, febra (intre 38˚ si 39,4˚ C) si frisoane. Apoi apar (de obicei pe fata, pe scalp, piept si spate) pete rosiatice, asemanatoare unor muscaturi de insecte, dureri usoare de cap si dureri abdominale.

Un al simptom specific varicelei este reprezentat de faptul ca pofta de mancare scade si apare o tuse seaca. In acest caz, este necesar sa ne adresam de urgenta medicului de familie sau pediatrului, care va recomanda intrarea in carantina si repaos la pat.

Care este tratamentul indicat in varicela?

Intrucat este vorba de infectii virale, cauzate de virusuri, tratamentul varicelei nu este medicamentos. Doar in cazul mancarimilor severe medicii vor prescrie antihistaminice ori medicamente antipiretice pentru reducerea temperaturii. Totodata, medicul va recomanda mixturi mentolate cu care se vor unge veziculele, pentru a calma senzatia de mancarime.

Este bine de stiut ca persoana care se imbolnaveste de varicela poate face o forma mai severa de boala decat cea de la care a luat virusul. In plus, odata cu boala, se dobandesc anticorpi, deci persoana respectiva nu va mai face forma grava de boala, insa poate dezvolta o forma mai usoara sau herpes zoster.

Pe toata perioada manifestarii eruptiei varsatului de vant, alimentatia trebuie sa fie usoara, mai ales pe timpul verii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.