Boli infectioase

Pneumonia, o afectiune contagioasa?

Dr. Dragos Bumbacea, medic primar pneumologie
marti, 1 ianuarie 2008
Share
Pneumonia, o afectiune contagioasa?

Pneumonia este o infectie acuta a plamanilor, care poate fi determinata de un numar mare de microbi (virusuri sau bacterii) si care se vindeca in majoritatea cazurilor in conditiile unui diagnostic precoce si a unui tratament corect.

Pneumonia se manifesta deseori prin febra, uneori foarte ridicata (chiar peste 40 grade Celsius), tuse, in unele cazuri cu expectoratie galben-verzuie (purulenta), dar alteori seaca, durere la nivelul pieptului sau spatelui si ingreunarea respiratiei. Deseori, se observa alte manifestari decat cele tipice descrise mai sus, ceea ce poate pune in dificultate medicul de a recunoaste aceasta boala. In cazuri extreme pot aparea insuficienta respiratorie sau chiar insuficiente ale mai multor organe interne.

Oricine se poate imbolnavi de pneumonie, dar unele persoane sunt mai susceptibile de a face aceasta boala. Astfel, mai predispusi de a dezvolta afectiunea sunt varstnicii sau copiii foarte mici, pacientii cu boli cronice la nivelul inimii, plamanilor, rinichilor, pacientii cu imunitate scazuta, cum ar fi cei cu infectia HIV, splenectomie (scoaterea splinei) sau bolnavii de cancer cu diferite localizari.

Diagnosticul pneumoniei

Nu oricine tuseste sau face febra sufera de pneumonie! Majoritatea infectiilor respiratorii nu afecteaza plamanul, fiind localizate fie la nivelul nasului si gatului (rinofaringite sau rinosinuzite) sau la nivelul cailor aeriene (traheobronsite). Din pacate, diferentierea acestor boli nu este intotdeauna usoara, si, in plus, ele se pot si asocia. Medicul specialist pneumolog, cu ajutorul unei radiografii pulmonare, poate diferentia intre aceste boli cu prognostic si cu tratament diferit.

Nu toate pneumoniile sunt contagioase. Unii microbi insa (inclusiv virusurile) se transmit de la un om la altul prin aer. Astfel, se pot produce „microepidemii intrafamiliale”, in care majoritatea membrilor familiei sunt bolnavi, chiar daca unii fac pneumonie, iar altii doar un guturai. Evitarea contactului cu pacientii bolnavi de infectii respiratorii este recomandabila, mai ales pentru persoanele cu risc crescut de a face pneumonie.

Pneumonia, o afectiune contagioasa?

Conduita terapeutica in caz de pneumonie

Antibioticul este elementul central al tratamentului unei pneumonii. El trebuie administrat insa doar la indicatia medicului specialist in boli pulmonare, in functie de tipul de pneumonie. Este incorect sa ne administram singuri un antibiotic, intrucat poate fi nepotrivit, ceea ce scade sansele de vindecare. ~n acelasi timp excesul de antibiotice pentru orice boala febrila (chiar daca este un simplu guturai) duce in final la selectia unor microbi rezistenti, astfel incat in momentul in care apare pneumonia, antibioticele utile sunt foarte putine si de obicei mult mai toxice si mai scumpe. Pacientii necesita o hidratare corecta, prin ingestia a minimum 2 litri de lichide in 24 de ore, si chiar 3-4 litri pentru cei care fac febra ridicata.

Pacientilor cu pneumonie le sunt indicate si medicamente impotriva febrei (doar daca depaseste 38 grade Celsius) si impotriva durerii, precum si calmante pentru gat si picaturi de nas atunci cand exista manifestari la acest nivel. Repausul acasa sau chiar la pat si mentinerea intr-un mediu bine incalzit completeaza ingrijirea acestor pacienti. In marea majoritate a cazurilor, tratamentul corect aplicat conduce la vindecarea bolii in cateva zile pana la doua saptamani (moment in care se opreste antibioticul), dar refacerea completa a organismului se produce mai lent, fiind uneori necesara o perioada de convalescenta de doua luni sau uneori chiar mai mult. Rareori, mai frecvent la varstnici, la cei cu boli debilitante sau in formele cele mai severe de boala poate aparea insuficienta respiratorie si/sau cardiaca si chiar decesul.

Masuri de prevenire a pneumoniei

O metoda profilactica eficienta este vaccinarea. Aceasta masura este disponibila la ora actuala doar pentru cativa microbi. Vaccinarea antigripala trebuie efectuata anual, la inceputul anotimpului rece. Vaccinarea antipneumococica, mai nou introdusa, trebuie efectuata la fiecare 5 ani si este indicata mai ales la cei cu boli cardiace sau respiratorii cronice, precum si la cei splenectomizati.

Alte masuri simple de prevenire a pneumoniei pe care le putem lua mai ales in anotimpul rece sunt:
evitarea expunerii la frig; folosirea imbracamintei potrivite conditiilor meteo (nici prea subtire, dar nici prea groasa); alimentatie corecta cu mese regulate; respectarea unei perioade suficiente de somn; evitarea persoanelor cu infectii respiratorii (care tusesc si fac febra).

Retineti!

Pneumonia este o infectie pulmonara acuta care poate fi severa, dar care se vindeca in majoritatea cazurilor daca pacientul ajunge devreme la medicul specialist in boli pulmonare si este bine tratat. Ea poate fi partial prevenita prin vaccinare si prin masuri simple de evitare a expunerii la frig si la persoane bolnave de infectii respiratorii.

Nota pentru articolul «Pneumonia, o afectiune contagioasa?»:3.56/ 5 (16 voturi)
tonica
2017-07-07T14:01:22+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena