
Pneumonia este o infectie acuta a plamanilor, care poate fi determinata de un numar mare de microbi (virusuri sau bacterii) si care se vindeca in majoritatea cazurilor in conditiile unui diagnostic precoce si a unui tratament corect.
Pneumonia se manifesta deseori prin febra, uneori foarte ridicata (chiar peste 40 grade Celsius), tuse, in unele cazuri cu expectoratie galben-verzuie (purulenta), dar alteori seaca, durere la nivelul pieptului sau spatelui si ingreunarea respiratiei. Deseori, se observa alte manifestari decat cele tipice descrise mai sus, ceea ce poate pune in dificultate medicul de a recunoaste aceasta boala. In cazuri extreme pot aparea insuficienta respiratorie sau chiar insuficiente ale mai multor organe interne.
Oricine se poate imbolnavi de pneumonie, dar unele persoane sunt mai susceptibile de a face aceasta boala. Astfel, mai predispusi de a dezvolta afectiunea sunt varstnicii sau copiii foarte mici, pacientii cu boli cronice la nivelul inimii, plamanilor, rinichilor, pacientii cu imunitate scazuta, cum ar fi cei cu infectia HIV, splenectomie (scoaterea splinei) sau bolnavii de cancer cu diferite localizari.
Diagnosticul pneumoniei
Nu oricine tuseste sau face febra sufera de pneumonie! Majoritatea infectiilor respiratorii nu afecteaza plamanul, fiind localizate fie la nivelul nasului si gatului (rinofaringite sau rinosinuzite) sau la nivelul cailor aeriene (traheobronsite). Din pacate, diferentierea acestor boli nu este intotdeauna usoara, si, in plus, ele se pot si asocia. Medicul specialist pneumolog, cu ajutorul unei radiografii pulmonare, poate diferentia intre aceste boli cu prognostic si cu tratament diferit.
Nu toate pneumoniile sunt contagioase. Unii microbi insa (inclusiv virusurile) se transmit de la un om la altul prin aer. Astfel, se pot produce „microepidemii intrafamiliale”, in care majoritatea membrilor familiei sunt bolnavi, chiar daca unii fac pneumonie, iar altii doar un guturai. Evitarea contactului cu pacientii bolnavi de infectii respiratorii este recomandabila, mai ales pentru persoanele cu risc crescut de a face pneumonie.
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid; care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Conduita terapeutica in caz de pneumonie
Antibioticul este elementul central al tratamentului unei pneumonii. El trebuie administrat insa doar la indicatia medicului specialist in boli pulmonare, in functie de tipul de pneumonie. Este incorect sa ne administram singuri un antibiotic, intrucat poate fi nepotrivit, ceea ce scade sansele de vindecare. ~n acelasi timp excesul de antibiotice pentru orice boala febrila (chiar daca este un simplu guturai) duce in final la selectia unor microbi rezistenti, astfel incat in momentul in care apare pneumonia, antibioticele utile sunt foarte putine si de obicei mult mai toxice si mai scumpe. Pacientii necesita o hidratare corecta, prin ingestia a minimum 2 litri de lichide in 24 de ore, si chiar 3-4 litri pentru cei care fac febra ridicata.
Pacientilor cu pneumonie le sunt indicate si medicamente impotriva febrei (doar daca depaseste 38 grade Celsius) si impotriva durerii, precum si calmante pentru gat si picaturi de nas atunci cand exista manifestari la acest nivel. Repausul acasa sau chiar la pat si mentinerea intr-un mediu bine incalzit completeaza ingrijirea acestor pacienti. In marea majoritate a cazurilor, tratamentul corect aplicat conduce la vindecarea bolii in cateva zile pana la doua saptamani (moment in care se opreste antibioticul), dar refacerea completa a organismului se produce mai lent, fiind uneori necesara o perioada de convalescenta de doua luni sau uneori chiar mai mult. Rareori, mai frecvent la varstnici, la cei cu boli debilitante sau in formele cele mai severe de boala poate aparea insuficienta respiratorie si/sau cardiaca si chiar decesul.

Masuri de prevenire a pneumoniei
O metoda profilactica eficienta este vaccinarea. Aceasta masura este disponibila la ora actuala doar pentru cativa microbi. Vaccinarea antigripala trebuie efectuata anual, la inceputul anotimpului rece. Vaccinarea antipneumococica, mai nou introdusa, trebuie efectuata la fiecare 5 ani si este indicata mai ales la cei cu boli cardiace sau respiratorii cronice, precum si la cei splenectomizati.
Alte masuri simple de prevenire a pneumoniei pe care le putem lua mai ales in anotimpul rece sunt:
evitarea expunerii la frig; folosirea imbracamintei potrivite conditiilor meteo (nici prea subtire, dar nici prea groasa); alimentatie corecta cu mese regulate; respectarea unei perioade suficiente de somn; evitarea persoanelor cu infectii respiratorii (care tusesc si fac febra).
Retineti!
Pneumonia este o infectie pulmonara acuta care poate fi severa, dar care se vindeca in majoritatea cazurilor daca pacientul ajunge devreme la medicul specialist in boli pulmonare si este bine tratat. Ea poate fi partial prevenita prin vaccinare si prin masuri simple de evitare a expunerii la frig si la persoane bolnave de infectii respiratorii.
dar ce se intampla daca te duci la o persoana care are pneumonie? am inteles ca tusea poate fi contagioasa. este oare adevarat?
Buna ziua,
Este adevarat ca prin tuse se pot elimina secretii infectate si bacterii care pot ajung in tractul respirator al celor din jur.
Dr. Alin Popescu
Sunt racit dar nu tusesc , doar imi curge nasul. Medicul de familie mi-a spus ca am pneumonie acuta si mi-a recomandat antibiotic desi i-am spus ca am luat acum cateva zile ptr.o infectie dentara. Eu ma feresc sa iau antibiotic aiurea. Nu tusesc ,nu expectorez , nu ma dor plamanii si nu am febra. Aveti un sfat mai bun?
Buna seara,
Va sfatuiesc sa lasati antibioticul deoarece din ceea ce povestiti este vorba de o viroza care oricum nu ar raspunde la tratament antibiotic. Cred ca ar fi bine sa beti cat mai multe ceaiuri calde, sa luati vitamina C si sa va feriti pe cat posibil de frig.
Dr. Alin Popescu
buna ziua. e normal ca dupa o pneumonie tratata cu ampicilina 4 zile, apoi cefaperaxona 4 zile si apoi cedax 5 zile sa mai am inca dureri in zona pieptului si in spate?
Buna ziua,
Este posibil ca recuperarea dupa o pneumonie interstitiala sa fie de lunga durata. Cu alte cuvinte puteti ramane cu aceasta jena si cu tuse seaca inca doua saptamani dupa terminarea tratamentului. Daca insa simptomatologia persista si dupa aceste 2 saptamani sau tusea devine productiva este bine sa mergeti la medic si sa faceti o radiografie pulmonara.
Dr. Alin Popescu
Florin stai linistit ca daca nu te doare plamini si nu respiri greu nu ai nimika pt ca nasul e normal sa curga
ca sa iti treaca pleomonia bea mult ceai de tei si il poti trata cu azitromicina dar numai cu prescriptia medicului pe ca medicamentul este foarte tare beti cate 2 litri de ceai de tei pe zi ca sa expectorati bacterile acesta a fost comentariul meu
am 54 de ani si este prima oara cand am racit cu febra, cu tuse productiva la inceput apoi tuse uscata, cu atacuri de tuse gen tabagica, desi nu fumez. febra scadea doar o ora dupa ce luam un coldrex sau paracetamol, asa am tinut-o in febra 5 zile.acum ma confrunt cu aceste atacuri de tuse neproductiva, dar care ma secatuieste..as vrea sa iau un emolient ceva sa pot sa expectorez, ce recomandati ? ce este foarte interesant ca nu mi s-a mai inflamat ganglionii de la gat cat am fost bolnav, intotdeauna cand aveam cea mai mica febra, acestia imediat deveneau durerosi si putin mariti/ deasemenea imi trecea repede orice forma de gripa, maxim 2 zile/ de data asta a durat 6 zile ! am si gust amar, totul mi se pare amar,
Buna ziua,
Va recomand cu incredere Koflet. Este un produs pe baza de planta pe care il gasiti in orice farmacie. Acesta are proprietati mucolitice si expectorante ajutand la fluidificarea secretiilor bronsice ajutand sa dati afara secretiile.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua, dupa un tratament de o saptamana cu Augumentin nu mai am febra si nu mai tusesc, insa uneori ma mai jeneaza spatele sau inca ma mai doare putin. Au trecut aproape doua saptamani de la terminarea medicatiei. In ciuda faptului ca aceasta jena nu este constanta sau zilnica este bormal totusi sa mai simt ceva?
Buna ziua,
Se poate sa mai ramaneti timp de o saptamana sau doua cu o usoara jena la nivel toracal insa aceasta va trece. In caz contrar mergeti la medicul curant.
Dr. Alin Popescu
pneumonia se poate transmite prin saliva ?
Buna seara,
Raspunsul este Da!
Dr. Alin Popescu
Rugaminte:
Bolnavul de pneumonie poate petrece concediul la mare. Plaja si marea nu agraveaza boala ?
Buna ziua,
Daca este vorba despre o pneumonie cred ca ar fi bine sa nu se mearga la mare. Daca afectiunea este de domeniul trecutului atunci se poate merge la mare.
Dr. Alin Popescu
Am racit tare, tusesc si imi curge nasul. Am luat siropul Prospan pentru tusa si cam e spre sfarsite dupa cum imi dau seama, dar nu imi trece nasul . ce pot face? se poate ajunge la pneumonie? mi-e frica groaznic. Am auzit ce se poate picura cateva picaturi de ceapa in nas. credeti ca ar ajuta? multumesc
Buna ziua,
Cred ca ar fi indicat sa mergeti la medicul curant pentru a beneficia de terapia optima.
Dr. Alin Popescu
Se poate face pneumonie fara febra sau tusa? Am auzit ca e posibil. Eu sunt racita acum si medicul me-a recomandat siropul de patlagina si siropul Prospan pe baza de iedera. Sunt in ziua a treia si parca vad ameliorare. pana acum am mai luat acest tratament si m-a ajutat. Daca fac febra, doamne fereste, credeti ca ar trebui sa ma ingrijorez?
Buna ziua,
Daca faceti febra mergeti la medicul pentru a modifica tratamentul.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua si eu si fetita mea de 2 ani jumătate am facut pneumonie acuta si am fost tratate ambulatoriu cu cefort eu 1g de 2 ori pe zi si ea cu 250 mg de 2 ori pe zi timp de 7 zile. Tusea a mai trecut dar tot tusim rau cu expectoratii, mai ales eu. Mentionez ca sunt si insarcinata. Ar trebui sa mai continui cu cefort?
Buna ziua,
Cred ca ar trebui sa mergeti sa va vada un medic si in urma unei examinari sa va recomande un tratament adecvat tinand cont de faptul ca sunteti insarcinata.
Dr. Alin Popescu