Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Cele mai contagioase boli în sezonul rece

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
3 noiembrie 2022
Share
Cele mai contagioase boli în sezonul rece

Modificările de temperatură, ploile, umezeala şi zilele din ce în ce mai scurte aduc după ele o scădere a eficacităţii mecanismelor de apărare a organismului. În această perioadă, suntem predispuşi la diverse afecţiuni, în special cele legate de tractul respirator.

Răceala, gripa, plus alte boli respiratorii sunt cele mai frecvente afecţiuni în sezonul rece. Majoritatea persoanelor preferă să stea mai mult în spații închise, din cauza vremii, ceea ce favorizează răspândirea bacteriilor şi a virusurilor. Scăderea imunitaţii nu poate fi sesizată decât prin urmările ce apar secundar acestei scăderi. Sistemul imunitar ne apără de infecţii fiind, totodată, principalul luptător în caz de infectare. Aşadar, scăderea imunităţii atrage după sine creşterea frecvenţei infecţiilor. Pentru efecte de durată, alături de suplimentele alimentare, sistemul imunitar trebuie stimulat şi prin schimbarea obiceiurilor alimentare, renunţarea la fumat şi începerea unei activităţi fizice (30 de minute pe zi). Iată care sunt cele mai contagioase boli ale sezonului rece.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Răceala

Răceala este o formă uşoară de boală a căilor respiratorii, ce implică afectarea nasului, gâtului, uneori şi a urechilor. Aceasta este foarte contagioasă şi se transmite în momentul în care cineva a tuşit, a strănutat sau a atins anumite obiecte cu care putem intra în contact.

Există aproximativ 200 de virusuri care pot cauza răceala. Cel mai frecvent este rinovirusul. Simptomele răcelii cuprind secreţiile nazale, durerea în gât, febra mică, oboseala, frisoanele şi durerile de cap sau musculare. Contagiozitatea durează aproximativ o săptămână, începând cu ziua anterioară apariției simptomelor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid, care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Gripa

La fel ca răceala, gripa este o afecţiune respritatorie provocată de virusurile gripale. Transmiterea acesteia se face ca şi în cazul răcelii. Simptomele gripei includ oboseala accentuată, febra, durerile difuze ale corpului, durerea în gât şi de cap. În plus, puteți avea vărsături sau diaree. Este indicat să mergeți la medic pentru a primi tratamentul adecvat, în funcție de severitate. Persoanele cu sistemul imunitar slăbit, copiii şi vârstnicii ar trebui să fie vaccinați anual împotriva gripei.

Bronşita acută

Aceasta reprezintă inflamația bronhiilor, rezultând o cantitate excesivă de mucus. Bronşita se poate transmite prin intermediul unui virus sau al unei bacterii. Simptomele includ tusea persistentă, inițial seacă, apoi productivă. Mai puteți avea şi frisoane, durere de cap, nas care curge, senzație de „lipsă de aer” sau respirație şuierătoare.

Pneumonia

Reprezintă inflamarea ţesutului plămânilor, cauzând umplerea sacilor de aer de la acest nivel cu puroi sau alte fluide. Virusurile sunt responsabile de apariția acesteia în o treime din cazuri. Restul este cauzat de bacterii şi fungi inhalate, mai ales în cazul persoanelor cu sistemul imunitar slăbit, seniorilor sau fumătorilor. Simptomele presupun confuzie, febră, tuse persistentă care produce mucus, transpirații excesive, frisoane, scăderea apetitului, respirație rapidă, lipsă de aer, ce se agravează odată cu activitatea fizică, şi junghiul toracic, accentuat de tuse sau de respirația profundă.

Varicela

Este o boală foarte contagioasă, ce apare în special la copii. Este reprezentată de apariția unor iritații roşiatice ce se transformă în vezicule cu lichid. După un timp, la nivelul acestora se formează cruste ce ulterior cad. Cel mai des apar la nivelul feței, urechilor, scalpului, axilei, pieptului, abdomenului şi al membrelor.

Varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian şi se transmite rapid de la o persoană infectată. Este indicat ca persoana cu varicelă să rămână izolată la domiciliu până la dispariţia crustelor, pentru a preveni răspândirea bolii. Tratamentul include doar medicamente pentru ameliorarea simptomelor şi a mâncărimilor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.