Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

6 bacterii ce pot fi luate de la piscina

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
30 august 2022
Share
bacterii piscina

Ce poate fi mai placut decat o balaceala in piscina pe vreme caniculara? Inotul este o forma de miscare ce imbina relaxarea unei bai cu stimularea musculara. Dar in cazul piscinelor publice si al strandurilor este bine sa fiti atenti pentru a nu va „alege” cu o boala. De vina fiind anumite bacterii ce traiesc in piscina.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Temperaturile crescute din timpul verii vin „la pachet” cu dorinta de a merge mai des la piscina si la strand. Insa, chiar daca mersul la piscina este unul dintre cele mai relaxante moduri de a va racori, acesta ascunde multe pericole pentru sanatate. Volumul mare de persoane in aceeasi piscina, caldura excesiva si nerespectarea normelor de igiena sunt doar cativa factori care favorizeaza raspandirea bolilor la piscina. In fiecare an, exista numeroase cazuri de imbolnaviri din cauza bacteriilor pe care le puteti contracta la piscina sau strand.

Bacterii pe care le luati de la piscina

Cryptosporidium

Diareea este una dintre cele mai frecvente afectiuni determinate de piscina si este cauzata de parazitii de cryptosporidium. Aproape jumatate dintre cazurile de diaree sunt cauzate de aceasta bacterie. Parazitii de cryptosporidium pot ramane vii timp de cateva zile, chiar si in cel mai bine intretinute piscine. Atunci cand acesti paraziti patrund in corp, traverseaza intestinul subtire si apoi se pozitioneaza la nivelul peretelui acestuia. Rezultatul consta in aparitia scaunelor diareice timp de doua-trei saptamani, ceea ce va poate strica vacanta.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

Giardoza

Alta boala raspandita la piscine este giardoza, provocata de parazitii de Giardia. Aceasta determina, de asemenea, aparitia scaunelor diareice. Giardia este un parazit ce traieste in intestine si este transmis prin intermediul materiilor fecale si poate supravietui pana la 45 de minute chiar si in cele mai dezinfectate piscine. Simptomele giardozei sunt reprezentate de diaree, balonare, scaun grasos, crampe si deshidratare.

Masuri de siguranta la plaja si piscina

bacterii piscina

Dizenteria (shigelloza)

Shigelloza este o boala cauzata de un grup de bacterii numite Shigella, iar cele mai multe persoane care sunt infectate prezinta diaree. Pe langa diaree, infectia cu Shigella determina si aparitia febrei si a crampelor abdominale, manifestate, de obicei, la aproximativ doua-trei zile dupa expunere. Shigella dispare de la sine dupa cinci-sapte zile, iar unele persoane infectate pot sa nu prezinte simptome.

Norovirus

Norovirusul poate fi prezent si la piscine, insa apare mai frecvent in timpul croazierelor si face victime in fiecare an. Este extrem de contagios si poate fi transmis prin intermediul apei si al mancarii. Norovirusul cauzeaza inflamatia stomacului si a intestinelor, determinand aparitia urmatoarelor simptome: durerea de stomac, greata, diareea, varsaturile.

Infectia cu E. coli: cum poate fi prevenita

bacterii piscina

E. coli

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie ce poate fi luata cu usurinta prin intermediul apei contaminate. In special daca apa este contaminata cu materii fecale infectate, este usor de inteles de ce exista un numar atat de mare de persoane care au diaree dupa ce merg la piscina. Atunci cand aveti acest tip de E. coli, puteti prezenta diaree si crampe abdominale timp de zece zile.

Legionella

Infectia cu Legionella este mai mult o boala ce se ia din jacuzzi mai mult decat din piscine. Este un tip de bacterie ce se intalneste in apa si cauzeaza aparitia „bolii legionarilor” si febra Pontiac. Veste cea buna este ca cele mai multe persoane expuse nu se vor imbolnavi, insa, daca acest lucru se intampla, pneumonia severa este principala cauza prin care se manifesta Legionella.

Sfatul specialistului

Din pacate, unele bacterii supravietuiesc si intr-o piscina bine tratata si dezinfectata, iar masurile de preventie nu sunt prea utile. Daca, dupa expunerea la piscina, experimentati diaree, crampe abdominale, febra, tuse cu expectoratie, varsaturi sau greata, mergeti imediat la medic pentru un consult mai amplu si investigatii amanuntite, pentru a determina cauza aparitiei acestor simptome. In urma analizelor se va stabili atat un diagnostic corect, cat si planul de tratament corespunzator pentru orice tip de bacterie.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.