Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Infecția cu HPV la femei – cauze, diagnostic și tratament

Alida Enache; surse: mayoclinic.org, nhs.uk, healthline.com
12 mai 2023
Share
Infecția cu HPV la femei – cauze, diagnostic și tratament

Infecția cu HPV este una dintre cele mai comune infecții cu transmitere sexuală din lume. Atât femeile, cât și bărbații pot contracta oricând în viață acest agent patogen, însă femeile sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta complicații ale bolii.

În multe cazuri, infecția cu HPV la femei poate fi asimptomatică și poate trece de la sine, fără un tratament, însă nu toate pacientele sunt atât de norocoase. Unele dintre ele pot dezvolta cancer de col uterin și, dacă nu este depistată în fază incipientă, boala poate deveni fatală.

Complicațiile infecției cu HPV la femei pot fi evitate, în cazul în care pacientele merg la controale ginecologice regulate. Orice schimbare la nivel celular poate fi depistată prin intermediul unui test specific și, cu cât este descoperită mai repede, cu atât se poate vindeca mai ușor. Medicul specialist este cel care decide tipul de tratament, în funcție de tulpina implicată în infecție.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

Ce este virusul HPV?

Virusul HPV, denumit și Human Papilloma Virus, este unul dintre cele peste 200 de virusuri înrudite care fac parte din familia Papilloma. Infecția cu HPV este destul de frecventă în întreaga lume și se poate produce, deseori, la scurt timp după începerea vieții sexuale. Ambele sexe pot fi afectate.

Infecția cu HPV la femei și la bărbați duce la apariția unor veruci sau negi pe suprafața pielii sau a membranelor mucoase. Există și câteva tulpini cu risc oncogen înalt.

În timp ce unii pacienți pot fi infectați cu virusul fără ca măcar să știe acest lucru și fără a se produce o schimbare majoră în organismul lor, alții pot suferi modificări celulare considerabile. Ulterior, în cazul infecției cu HPV la femei, se pot instala diverse tipuri de cancer, printre care: cancerul de col uterin, cancerul orofaringian, cancerul la nivelul anusului sau al vaginului.

Infecția cu HPV la femei

Infecția cu HPV la femei poate fi, deseori, asimptomatică. Boala poate trece de la sine fără a provoca schimbări majore în interiorul organismului sau poate produce leziuni, condiloame sau inflamații la nivelul organelor genitale. Există mai multe tipuri de infecții cu HPV la femei, fiecare ducând la apariția altor tipuri de leziuni:

  • vegetații veneriene genitale (condiloame);
  • veruci comune (veruci vulgare);
  • veruci plantare (negi plantari);
  • veruci filiforme;
  • veruci plane.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid. Conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

infecția cu HPV la femei, infecția cu HPV, HPV, veruci, HPV femei,

Infecția cu HPV la femei – cele mai periculoase tulpini ale virusului

După cum am menționat deja, există mai multe tulpini ale virusului, care pot determina infecția cu HPV la femei, dar și la bărbați. Unele dintre ele prezintă risc oncogen înalt. Aproximativ 40 de tipuri afectează organele genitale, iar 16 dintre acestea pot provoca oricând apariția cancerului genital.

Iată cum se clasifică genotipurile HPV, în funcție de cât de periculoase sunt:

Cu risc oncogen înalt – tulpinile 16 și 18 (responsabile pentru 70% dintre cancerele cervicale) și tulpinile 31, 33, 34, 35, 39, 45, 51, 52 56, 58, 59, 66, 68. Infecția cu aceste tulpini de HPV la femei produce modificări celulare considerabile la nivelul zonei cervico-vaginale, declanșând astfel dezvoltarea cancerului de col uterin.

Cu posibil risc oncogen – tulpinile 26, 30, 34, 53, 66, 67, 69, 70, 73, 82, 85 și 97.

Cu risc oncogen scăzut – tulpinile 6, 11, 28, 32, 44, 43, 44, 54, 55, 57, 61, 62, 71, 72, 74, 81, 83, 84, 86, 87 și 89. În infecția cu HPV la femei, ele sunt responsabile pentru apariția condiloamelor acuminate.

De asemenea, anumite tulpini pot determina apariția epidermodisplaziei veruciforme:

  • cancer orofaringian – HPV 16,
  • papiloame orale – HPV 6, 7, 11, 16, 32,
  • hiperplazii focalizate pe epiteliu (oral) – HPV 13, 32,
  • papilomatoza laringeală – HPV 6, 11.

Acestea sunt și tulpinile care provoacă apariția condiloamelor (veruci sau negi):

  • vegetații anogenitale – HPV 6, 11, 42, 44,
  • veruci plate – HPV 3, 10,
  • veruci plantare (în talpă) – HPV 1, 2, 4, 63,
  • veruci comune (vulgare) – HPV 2, 7.

Cum se transmite infecția cu HPV la femei?

Virusul HPV se poate transmite prin contactul piele pe piele. Infecția genitală cu HPV la femei se transmite prin intermediul sexului oral, vaginal și anal. Totuși, nu este nevoie de penetrare pentru a contracta virusul. Simpla atingere a partenerului infectat, în zonele intime este suficientă pentru contractarea virusului HPV la femei.

Mai mult de atât, există și cazuri în care infecția cu HPV la femei se poate transmite prin intermediul jucăriilor sexuale care nu au fost curățate și dezinfectate în mod corespunzător.

infecția cu HPV la femei, infecția cu HPV, HPV, veruci, HPV femei,

Infecția cu HPV la femei – factori de risc

Există numeroși factori care pot crește riscul de apariție a infecției cu HPV la femei:

  • un număr ridicat de parteneri sexuali;
  • actul sexual cu o persoană care are mai mulți parteneri sexuali;
  • sistem imunitar slăbit;
  • piele sensibilizată, deteriorată în anumite zone (astfel, virusul HPV pătrunde cu ușurință în interiorul organismului);
  • utilizarea contraceptivelor orale pe o perioadă mai lungă de 5 ani;
  • fumatul;
  • expunerea la radiații și lumină UV.

Infecția cu HPV la femei – simptome

În multe cazuri, infecția cu HPV la femei nu prezintă simptome, deci multe dintre purtătoarele virusului nu au nici cea mai mică idee că sunt infectate. Tocmai de aceea, agentul patogen se poate transmite cu ușurință de la o persoană la alta.

Din fericire, în 9 din 10 cazuri, infecția cu HPV la femei dispare de la sine, fără tratament. Procesul poate dura aproximativ doi ani. Mai mult de atât, organismul are capacitatea de a combate infecția înainte ca agentul patogen să determine apariția negilor sau a verucilor.

Însă, atunci când, din diverse motive, infecția cu HPV la femei nu dispare de la sine, pot apărea probleme de sănătate. Papilamitoza respiratorie recurentă (negii apăruți în zona gâtului), cancerul de col uterin, cancerul la nivelul capului, al gâtului și al laringelui sunt cele mai comune boli determinate de infecția cu HPV la femei.

De menționat este și faptul că orice tip de cancer care apare ca urmare a infecției cu HPV la femei nu va avea simptome până în momentul în care boala ajunge într-un stadiu avansat.

Iată cum se poate manifesta infecția orală cu virusul HPV la femei:

  • durere la înghițire;
  • durere în gât care nu dispare;
  • răgușeală;
  • durere de urechi;
  • scădere bruscă și inexplicabilă în greutate;
  • noduli limfatici inflamați.
infecția cu HPV la femei, infecția cu HPV, HPV, veruci, HPV femei,

Cum se diagnostichează infecția cu HPV la femei

În funcție de stadiul în care se află boala, dar și de manifestările sale, infecția cu HPV la femei se poate diagnostica astfel:

  • prin intermediul examenului fizic – atunci când există leziuni vizibile la nivelul pielii;
  • cu testul Babeș-Papanicolau – se recoltează o mostră de secreție de la nivelul colului uterin pentru a se depista eventualele modificări celulare, cauzate de infecția cu tulpini înalt oncogene ale virusului HPV, la femei;
  • prin colposcopie – infecția cu HPV la femei poate fi diagnosticată și cu ajutorul unui instrument numit colposcop, prin intermediul căruia se poate analiza atent colul uterin;
  • cu testul de genotipare HPV – se face cu ajutorul unei probe de secreții de la nivelul conului uterin, asemenea testului Babeș-Papanicolau. În felul acesta, se poate stabili dacă există tulpini înalt oncogene la nivelul mucoasei;
  • prin biopsie cervicală – metodă folosită pentru a se depista existența celulelor precanceroase sau canceroase de la nivelul colului uterin.

Tratamentul infecției cu HPV la femei

Tratamentul infecției cu HPV la femei depinde stadiul în care a fost descoperită boala, dar și de tipul de tulpină care a provocat-o. De multe ori, nici măcar nu este nevoie de un tratament pentru a vindeca infecția. În unele cazuri, medicul specialist poate recomanda creme sau diverse tehnici chirurgicale pentru a îndepărta inflamațiile care provoacă disconfort.

La nivel cervical, infecția cu HPV la femei include mai multe tipuri de tratament, printre care și crioexcizia, excizia chirurgicală, conizația. Tehnica va fi aleasă în funcție de aspectul clinic al leziunii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.