Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Virusul West Nile: Cum se transmite si cum poate fi prevenit?

Cătălina Pavel, consultant: dr. biolog Cornelia Ceianu, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino
2 octombrie 2017
Share

principala_west_nileIn ultima perioada, autoritatile au atras atentia asupra pericolului provocat de existenta unui nou virus, denumit West Nile. Acesta este specific regiunilor tropicale si temperate, iar principala modalitate de transmitere la om este prin intermediul intepaturii de tantari.

In mod normal, in natura, virusul se mentine in cicluri pasari/gazda – tantari/vectori, iar omul este doar o gazda accidentala. Pe continentul european, virusul West Nile a fost adus de pasarile migratoare infectate in Africa. In prezent, sunt semnalate doua epidemii, in nordul Greciei si in Rusia, si cazuri izolate in Romania, Ungaria.

Aproximativ 90% dintre cei infectati nu prezinta simptome

Practic, orice persoana care nu se protejeaza de intepaturile tantarilor este predispusa la infectarea cu virusul West Nile. Aproximativ 90% dintre persoanele infectate cu acest virus nu prezinta niciun simptom. West Nile manifesta trei efecte diferite asupra oamenilor. Primul este o infectie asimptomatica, al doilea este un sindrom de febra usoara numit febra West Nile, iar cel de-al treilea este meningita sau encefalita West Nile.

Virusul poate patrunde in sistemul nervos central, provocand meningita, meningo-encefalita sau encefalita, insa intr-un procent foarte mic. Forme mai severe de boala apar la persoanele varstnice si pe fondul unor boli cronice.

secundara_west_nile_inainte de CUM PUTEM PREVENI INFECTAREA CU VIRUSUL WEST NILE

Cum putem preveni infectarea cu virusul West Nile?

In primul rand, trebuie sa va feriti de intepaturile de tantari si sa utilizati substante care ii indeparteaza, odata patrunsi in locuinta. De asemenea, purtati haine cu maneca lunga, pantaloni lungi si folositi produse care tin tantarii la distanta. Orice recipient din afara locuintei care acumuleaza apa de ploaie reprezinta un mediu adecvat pentru dezvoltarea larvelor de tantari. Prin urmare, reducerea habitatelor este mai putin costisitoare si cu efecte benefice pentru mediu. Aceasta metoda este mult mai eficienta decat tratarea suprafetelor cu insecticide.

Sfaturi practice

Va oferim cateva sfaturi practice pentru a evita intepaturile de tantari si, astfel, contactarea virusului West Nile:

  • Folositi produse special concepute impotriva tantarilor (creme, geluri, spray-uri, servetele umede anti-tantari) pe care le gasiti in farmacii sau magazine specializate!
  • Limitati-va la cateva picaturi de parfum, deoarece dozele exagerate atrag insectele si nu uitati de antiperspirant!
  • Mentineti-va sanatatea printr-o dieta adecvata, sport, vitamine si suplimente nutritive! Virusul poate fi letal in asociere cu boli deja existente.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.