Testul Papanicolau detecteaza starile precanceroase si cancerul de col uterin (partea cea mai de jos a uterului ce se deschide in vagin). Precancerele sunt schimbari ale celulelor ce pot deveni cancere daca nu sunt tratate in mod corespunzator.
Testul Papanicolau va poate salva viata. Poate detecta semne precoce ale cancerului de col uterin. Detectat la timp, sansele unui tratament eficace sunt foarte crescute. Toate femeile cu varste intre 21 si 65 de ani ar trebui sa considere aceasta investigatie o rutina. Chiar daca nu sunteti acum active sexual, tot trebuie sa efectuati testul Papanicolau. Femeile ajunse la menopauza, cu o varsta mai mica de 65 de ani inca au nevoie de acest test in mod regulat. Femeile care nu au col uterin (dupa o histerectomie) si care nu au antecedente de cancer de col uterin sau rezultate anormale ale testului Papanicolau, nu trebuie sa-si faca acest test regulat. Femeile cu varsta peste 65 de ani care au avut trei rezultate normale la test (unul dupa altul) in ultimii 10 ani, nu au nevoie sa efectueze acest test.
Cat de des trebuie efectuat testul Babes-Papanicolau
Acest lucru depinde de varsta si de istoricul medical. Discutati cu medicul dumneavoastra despre acest lucru. Iata, insa, care sunt reperele standard dupa care ne putem ghida:
- Daca aveti varsta intre 21 si 29 de ani, trebuie sa faceti un test Papanicolau o data la 3 ani.
- Daca aveti varsta intre 30 si 64 de ani, trebuie sa faceti un test Papanicolau si testul pentru HPV (Human Papillomavirus) o data la 5 ani sau doar testul Papanicolau o data la 3 ani.
- Daca aveti 65 de ani sau mai mult, intrebati-va medicul daca puteti opri testarea.
Cum ne pregatim pentru un test Papanicolau
Unele lucruri pot duce la rezultate false ale testului. Iata ce NU trebuie sa faceti cu doua zile inainte:
- Sa folositi tampoane;
- Sa folositi creme vaginale, supozitoare sau alte medicamente;
- Sa folositi deodorant vaginal;
- Sa faceti sex si dus.
Cel mai bun moment pentru a face un test Babes-Papanicolau este la 10-20 de zile dupa prima zi de menstruatie. Nu se poate face cand sunteti la menstruatie.
Cum se efectueaza testul Babes-Papanicolau
Este un test simplu si rapid. Va veti intinde pe o masa de examinare. Medicul va introduce in vagin un instrument denumit specul si va deschide pentru a vizualiza colul uterin. Apoi el va plasa un betisor special pentru a recolta cateva celule de la suprafata si din interiorul colului uterin. Dupa aceea, probele sunt trimise la laborator. Acest test poate fi putin inconfortabil, insa nu este dureros.
Ce se intampla daca rezultatele sunt „anormale”
Poate fi infricosator sa auziti ca rezultatele testului Papanicolau sunt anormale. Insa acestea nu semnifica intotdeauna ca aveti cancer. In majoritatea cazurilor exista o problema la nivelul colului uterin. Daca apar rezultate ce ridica suspiciuni, atunci se va repeta testul dupa 6 luni sau 1 an sau se vor efectua alte teste suplimentare.
Testul Babes-Papanicolau nu este intotdeauna perfect
Pot exista cateodata rezultate fals pozitive sau fals negative. Acest lucru poate fi suparator si poate crea confuzii.
- Fals pozitiv. Un rezultat fals pozitiv apare atunci cand vi se spune ca exista niste celule ale colului uterin anormale, insa acestea nu sunt anormale sau canceroase. Daca doctorul va spune ca rezultatul este fals pozitiv, atunci nu este nicio problema.
- Fals negativ. Un rezultat fals negativ apare atunci cand vi se comunica faptul ca celulele sunt normale, insa exista o problema cu alte celule ale colului ce au fost ratate. Rezultatele fals negative intarzie diagnosticul si tratamentul celulelor nesanatoase ale colului. Insa testarea regulata creste sansele de a descoperi eventualele probleme. Cancerul de col se dezolva in multi ani, iar daca celulele anormale sunt ratate o data, acestea vor fi descoperite probabil la urmatorul test.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie
MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA
CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE
LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES-
PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI
EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI
MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN
LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ….PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE
DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….