Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Cum influenţează patologia ovariană greutatea corporală

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
17 ianuarie 2022
Share
Cum influenţează patologia ovariană greutatea corporală

Patologia ovariană, prin care înţelegem sindromul ovarelor polichistice, endometrioza şi cancerul ovarian, are un cuvânt de spus legat de greutatea dumneavoastră. Când vorbim despre influenţarea greutăţii trebuie să ne amintim că aceasta se poate produce în ambele sensuri, respectiv şi scădere, nu doar îngrăşare cum cred cele mai multe persoane. Iată cum stau lucrurile când vine vorba despre patologia ovariană.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

Sindromul ovarelor polichistice, frecvent trecut cu vederea

Sindromul ovarelor polichistice este o boală întâlnită frecvent, afectând milioane de femei din întreaga lume. Deşi prevalenţa acestei afecţiuni este ridicată (între 5-15%), aceasta este subdiagnosticată, deoarece nu toate femeile cu sindromul ovarelor polichistice prezintă toate simptomele, sau simptomele avute pot fi uşoare, fiind astfel trecute cu vederea de către pacientă.

Cele mai importante acuze care determină pacienta să consulte un medic sunt:

  • Menstruaţii neregulate sau lipsa completă a menstruaţiei.
  • Dificultate în a rămâne însărcinată (din cauza ovulaţiei neregulate sau lipsa ovulaţiei).
  • Hirsutism (exces de păr facial sau corporal), acnee, ten gras şi alopecie (căderea parului), cauzate de excesul de hormoni androgeni.
  • Creştere în greutate din cauza insulinorezistenţei. Aceasta face ca unele celule din corp să nu răspundă la efectul insulinei. Şi, drept rezultat, pancreasul va produce şi mai multă insulină. Iar insulina în exces va creşte producţia de hormoni androgeni şi va determina creşterea în greutate. Astfel se intră într-un cerc vicios în care şi insulinorezistenţa şi greutatea vor creşte.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar LipidoSlim care susţine procesul de slăbire şi îmbunătăţirea metabolismului.

La ecografia transvaginală (examenul de elecţie pentru diagnosticarea acestei afecţiuni), ovarele pot fi mărite şi pot să conţină microchisturi.

Dr. Ionut-Adrian Ion: „Endometrioza poate afecta şi alte organe”

greutate, endometrioza, cancerul ovarian, sindromul ovarelor polichistice,

Endometrioza, principalele simptome

Endometrioza reprezintă o altă afecţiune întâlnită frecvent, mai ales la femeile tinere. În cadrul acestei boli, mucoasa care căptuşeşte interiorul uterului (endometrul) creşte şi în alte părţi precum trompele uterine şi ovarele. Endometrioza poate să provoace durere (uneori intensă), mai ales în perioada menstruaţiei, deoarece ţesutul endometrial răspunde la hormonii produşi de ovare (estrogen şi progesteron). Alte simptome pot fi durerea la urinare sau defecaţie, sau durerea la contactul sexual (dispareunia).

Endometrioza poate influenţa greutatea, astfel:

  • Estrogenul în exces din cadrul acestei boli poate cauza balonare şi durere la nivelul sânilor. Dar şi acumularea de grăsime la nivelul abdomenului şi pe coapse.
  • Tratamentul pentru endometrioză poate să determine creşterea ponderală. Progesteronul din contraceptivele orale frecvent prescrise pentru această afecţiune poate să crească pofta de mâncare şi poate totodată să favorizeze şi retenţia de apă în organism.

Cancerul ovarian „lucrează tăcut”

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer al femeilor. În stadiile incipiente, acesta poate să nu dea simptome şi de aceea evoluează în multe cazuri fără să fie descoperit, iar când acestea apar, sunt nespecifice şi pot să fie puse pe seama altor boli mai uşoare. Cele mai frecvente simptome şi semne ale acestei afecţiuni sunt: balonarea, senzaţia de saţietate precoce, discomfort în zona pelvină, constipaţia sau durere în timpul actului sexual.

Femeile afectate de cancerul ovarian pot suferi şi creştere şi scădere în greutate. Scăderea ponderală este întâlnită la formele de cancer ovarian avansat, dar poate să apară şi mai devreme în cursul bolii din cauza senzaţiei de saţietate precoce sau pierderii apetitului.

Nota pentru articolul «Cum influenţează patologia ovariană greutatea corporală»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.