Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Infertilitatea. Cauze si metode de tratament

14 martie 2011
Share

Infertilitatea este o problema frecventa. In SUA, de exemplu, aproximativ 10% dintre femeile intre 15 si 44 de ani sufera de infertilitate. La nivel global, se estimeaza ca 1 din 7 cupluri are probleme legate de fertilitate.

Infertilitatea reprezinta incapacitatea femeii de a ramane insarcinata dupa 1 an de incercari sau dupa 6 luni, daca aceasta are peste 35 de ani. De asemenea, femeile care raman gravide dar nu pot tine sarcina sunt considerate infertile.

 

Atat barbatii, cat si femeile pot suferi de afectiuni care duc la infertilitate

Infertilitatea nu este intotdeauna o problema specifica femeii. Atat barbatii, cat si femeile pot suferi de afectiuni care duc la infertilitate. Aproximativ o treime dintre cazurile de infertilitate sunt determinate de afectiuni ale femeii, in timp ce o alta treime sunt cauzate de afectiuni ale barbatului. In celelalte cazuri poate fi vorba de probleme complexe, atat ale barbatului, cat si ale femeii sau cauze necunoscute.

 

Varicocelul, principala cauza a infertilitatii masculine

Cauzele cele mai frecvente de infertilitate la barbati sunt varicocelul (dilatarea venelor testiculare), calitatea necorespunzatoare a spermei (in cazul consumului cronic de alcool, fumatului, utilizarii anumitor medicamente, a expunerii la substante pesticide si plumb, boli renale, tulburari hormonale, chimioterapie sau iradiere pentru diverse forme de cancer, varsta inaintata etc.).

 

Sindromul ovarelor polichistice, cea mai frecventa cauza de infertilitate la femei

In majoritatea cazurilor, infertilitatea la femei este cauzata de problemele legate de ovulatie, semnalate de ciclurile menstruale neregulate sau absente. Cauza cea mai frecventa a infertilitatii feminine este sindromul ovarelor polichistice, urmata de insuficienta ovariana primara care apare in momentul in care ovarele nu mai functioneaza normal inaintea varstei de 40 de ani. Cauzele mai rare ale incapacitatii de a concepe includ blocarea trompelor uterine din cauza bolii inflamatorii pelvine, a endometriozei sau a unei interventii chirurgicale pentru o sarcina extrauterina, a fibromului uterin.

Factorii predispozanti pentru infertilitate in cazul femeilor sunt varsta inaintata, stresul, sportul de performanta, obezitatea sau subponderalitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool, bolile cu transmitere sexuala.

 

Diagnosticul de infertilitate se stabileste pe baza examinarii ambilor parteneri

In cazul barbatilor se recomanda efectuarea unui examen de sperma, pentru evaluarea numarului, a formei si a miscarii spermatozoizilor. Uneori, pot fi necesare si anumite dozari hormonale. La femei, primul pas este verificarea ovulatiei pe baza monitorizarii temperaturii matinale, timp de cateva luni, sau a folosirii unor teste de ovulatie la domiciliu. Este indicata si o ecografie ovariana. Daca ovulatia este normala, medicul recomanda alte teste de fertilitate, cum ar fi histerosalpingografia (radiografia uterului si trompelor uterine dupa injectarea unei substante de contrast in uter) sau laparoscopia (procedura chirurgicala minora care vizualizeaza interiorul abdomenului).

 

Tratament medical, chirurgical, inseminare artificiala

In ceea ce priveste tratamentul, acesta poate fi medical, chirurgical, inseminare artificiala sau metode de tehnologie reproductiva asistata. La barbat, medicul trateaza infertilitatea prin terapie comportamentala si/sau anumite medicamente care trateaza impotenta sau ejacularea precoce. Daca se constata ca volumul de sperma insuficient este cauza infertilitatii, se recolteaza sperma chirurgical, direct din aparatul reproductiv masculin. Daca se identifica infectii care afecteaza numarul de spermatozoizi, se recomanda antibiotice specifice. In cazul femeilor tratamentul pentru infertilitate poate fi medicamentos sau chirurgical.

Majoritatea medicamentelor folosite pentru stimularea fertilitatii cresc posibilitatea unor sarcini gemelare, cu tripleti sau multiple. De aceea, la aceste femei exista un risc crescut de nastere prematura.

 

Infertilitatea poate fi accentuata de implicatiile psihologice

Daca tratamentele medicale esueaza, se ia in calcul inseminarea artificiala, care consta in injectarea, la femei, a unei sperme special preparata, uneori in paralel cu utilizarea unor medicamente care stimuleaza ovulatia. Aceasta metoda se foloseste in situatia unei infertilitati masculine sau in cazul cuplurilor cu infertilitate neexplicata. Infertilitatea poate avea consecinte psihologice profunde, ceea ce accentueaza disfunctia sexuala. Femeile care se trateaza pentru infertilitate au adesea rate ale depresiei similare cu ale femeilor care sufera de cancer sau boli de inima.

 

Dr. Camelia Diaconu,

Medic primar medicina interna,

Asist. Univ. UMF „Carol Davila”,

Doctor in medicina

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.