Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Anexita, posibila cauza a infertilitatii

10 martie 2022
Share

Din ce in ce mai multe femei sufera de anexita sau de boala inflamatorie pelvina. Aceasta presupune inflamatia acuta sau cronica atat a trompei Fallope, cat si a ovarului. Durerea abdominala, febra, greata, cefaleea si leucoreea sunt simptome ce nu trebuie trecute cu vederea.

Cand folosim termenul de boala inflamatorie pelvina, ne referim la inflamatia sau infectia acuta, cronica, subacuta sau recurenta a trompei, ovarului si a structurilor adiacente.

Care sunt cauzele anexitei?

Agentii patogeni care determina boala inflamatorie pelvina pot fi:

 • Germeni din flora saprofita (normala) a vaginului si a colului: streptococi, stafilococi, coci anaerobi sau din flora intestinala: E. Coli, bacterii Gram-negative;
 • Bacterii care se transmit pe cale sexuala: Chlamydia trachomatis, Mycoplasme, Neisseria gonorrhoeae (gonococ).

Factori favorizanti pentru aparitia anexitei:

 • Statusul imunologic precar al organismului gazda: infectie HIV, HPV, herpetica, diabet zaharat, imunodepresie de cauze diverse;
 • Traumatismele vaginale, masturbarea, raportul sexual, igiena genitala precara;
 • Parteneri sexuali multipli, metode de contraceptie fara bariera locala impotriva infectiilor, inclusiv DIU (sterilet);
 • Postchiuretaj uterin, postpartum, dupa un avort septic;
 • in anumite situatii, menstruatia si examinarile clinice repetate;
 • Antibioterapia nejustificata si incorect administrata.

 

Cum recunoastem anexita?

Simptomele de boala inflamatiorie pelvina acuzate de pacienta si pentru care se prezinta la medic sunt:

 • Durere in etajul abdominal inferior, predominant intr-una dintre fosele iliace sau in ambele, cu iradiere pe fata interna a coapsei, cu debut brusc, durere care se permanentizeaza. Ea apare uneori imediat dupa menstruatie si se exacerbeaza ulterior la contact sexual, la menstre, examinari clinice;
 • Febra, de obicei mai mare de 38 grade Celsius;
 • Greata insotita sau nu de varsaturi;
 • Cefalee;
 • Leucoree (secretie vaginala anormala)

Pacienta trebuie sa se prezinte la medicul ginecolog pentru diagnostic clinic de certitudine, investigatii paraclinice si tratament specific. De asemenea, trebuie sa isi insuseasca masurile de igiena locala pentru prevenirea unor episoade de anexita ulterioare.

Netratata, anexita poate duce la abcese

Examinarea trebuie facuta de medicul specialist, eventual in colaborare cu alte discipline, pentru a exclude alte posibile diagnostice: sarcina ectopica, chistul ovarian rupt sau torsionat, avortul septic, endometrioza, fibromul uterin necrobiozat, congestia pelvina, infectia urinara, apendicita, enterita regionala sau colita ulcerativa. In absenta prezentarii la medic si a instituirii unui tratament adecvat, pot surveni complicatii ale anexitei serioase, precum: cronicizarea, abcese (tuboovarian, pelvin), aderente la celelalte organe pelvine, inflamatii intestinale de vecinatate. De asemenea, pot aparea peritonita, tromboflebita, artrita, chiar soc septic, iar pe termen lung, infertilitatea.

Antibiotice, antiinflamatoare, analgezice

Tratamentul anexitei trebuie sa fie instituit si urmarit de medicul specialist, uneori in spital, cu antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice. Totodata, imunoterapia, curele balneare, imbunatatirea statusului hormonal, metabolic si psihic al bolnavelor sunt foarte importante. Sunt situatii in care este necesar tratamentul chirurgical, dar acest lucru depinde de gravitate, complicatiile bolii inflamatorii pelvine, varsta bolnavei, dorinta de a mai avea sau nu copii.

Profilaxia anexitei este esentiala pentru evitarea recurentelor si a complicatiilor. Aceasta include evitarea avorturilor repetate, a efortului fizic intens, a ortostatismului prelungit, a frigului, spatierea si igiena contactelor sexuale, minimalizarea numarului de parteneri sexuali, folosirea metodelor de bariera locala pe langa contraceptie, indepartarea DIU (sterilet) daca se impune.

Dr. Carmen Negoescu-Gandac,
Medic specialist obstetrica-ginecologie, doctorand,
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Panait Sarbu”,
Clinica MedAs Titan, e-mail: [email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.