Gonoreea este o boala infecto-contagioasa transmisa in majoritatea cazurilor pe cale sexuala si se mai numeste si blenoragie sau sculament. Se considera ca este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala. Este cunoscuta inca din Antichitate, numele de gonoree fiind dat de celebrul medic Galen in jurul anului 130 dupa Hristos.
Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in legatura cu raspandirea acestei boli sunt de-a dreptul socante: apar anual aproximativ 60-70 milioane de cazuri noi, insa si pentru aceasta boala exista in prezent asa-numitul fenomen „aisberg”: este posibil ca numarul real de imbolnaviri sa fie mult mai mare, avand in vedere ca boala nu este peste tot raportata.
Neisseria gonorrheae, responsabil de aparitia gonoreei
Agentul etiologic al gonoreei este un microb denumit Neisseria gonorrheae, descoperit in anul 1879 de catre biologul Neisser. Este un microb specific uman, animalele nefacand aceasta boala. Se poate localiza pe: mucoasa uretrala, mucoasa colului uterin si a uterului, mucoasa faringiana, conjunctivala si anala. De aici se poate intelege si varietatea posibilitatilor de contaminare si de localizare a bolii.
Nu trebuie trecuta cu vederea posibilitatea ca acest microb sa treaca in circulatia sangvina si sa determine septicemii cu localizari metastazice in articulatii, endocard, peritoneu si tegument. Este un microb putin rezistent in afara organismului. Incubatia gonoreei este in medie de trei zile, iar manifestarile bolii sunt diferite la barbat fata de femeie.
Gonoreea acuta la barbat
Majoritatea cazurilor de gonoree la barbati se prezinta sub forma unei uretrite acute: prurit, usturimi la mictiune si/sau spontane, senzatii de arsura. In scurt timp apare secretie uretrala alb-galbuie si accentuarea simptomelor amintite. Treptat secretia devine tipica, galben-verzuie, purulenta, mai vascoasa si pateaza lenjeria. Incep sa apara dureri permanente, care se accentueaza la mictiune si/sau erectie.
Gonoreea la barbati se poate asocia si o inflamare a preputului si a glandului, cu adenopatie inghinala satelita. Daca nu se incepe tratamentul boala se prelungeste si poate determina complicatii locale, care sunt: fimoza, periuretrita, orhiepididimita, stricturile uretrale (dupa infectii repetate netratate).
Gonoreea acuta la femeie
Cele mai frecvente manifestari ale gonoreei in cazul femeilor sunt: senzatie de urinare permanenta, dureri pelvine, dureri la urinat, dureri sau greutate la desfasurarea actului sexual (dispareunie), leucoree. Forma cronica este mai frecventa la femeie, existand si forme cu manifestari minime: leucoree discreta, vaginite, dispareunie, salpingite trenante. Tot in acest context trebuie amintita si frecventa asociere a gonoreei la femeie cu alte infectii de natura venerica: tricomoniaza, candidoza vaginala, chlamidioza, vegetatiile veneriene.
Cele mai frecvente complicatii locale ale gonoreei la femeie sunt: bartolinita, salpingita, pelviperitonita gonococica. Desi sumare, aceste notiuni trebuie sa va determine sa solicitati imediat sfatul medicului in cazul in care le depistati la dumneavoastra sau la partener(a).
Mai exista gonococii ano-rectale, faringiene, oculare (conjunctivita gonococica a nou-nascutului prin contaminare de la mama bolnava) si determinari septicemice grave in organele extragenitale: artrite, endocardite, nefrite, meningita gonococica. In prezent aceste forme sunt foarte rare in tarile in care exista tratament eficace, disponibil relativ usor.
Diagnosticarea unei uretrite acute gonococice este simpla si se poate realiza in 15-30 de minute.
In ceea ce priveste tratamentul gonoreei, trebuie spus ca gonoreea beneficiaza de numeroase scheme de terapie „clasica” sau mai moderna de tip „terapie minut”, dar cred ca cel mai bine ar fi sa lasati medicul sa decida tratamentul de care aveti nevoie.
Dr. Constantin Popa Venerus,
Medic primar dermato-venerologie,
Centrul Medical Medsana Bucuresti,
Telefon: 021/408.78.00.
am si eu o intrebare daca se poate sa ma ajutati. mi-a iesit pe , penis la baza un fel de chist nu la-m luat in seama si observ ca sa marit si langa au mai aparut daca se poate dati-mi si mie un raspuns totul se intampla sub piele si in erectie se vede mai bine . va multumesc anticipat
Buna ziua. Mergeti neaparat la un medic dermato-venerolog, s-ar putea sa fie ceva destul de grav. Nu as dori sa va speriati dar s-ar putea sa fie chiar sifilis. Asa ca urgent la medic!
Dr. Alin Popescu
Buna ziua!
Imi puteti spune, va rog, cat de dureroase sunt durerile/arsurile la mictiune? Sunt, mai degraba, precepute ca o usoara iritare sau, din contra, „iti ies ochii” de durere?
Multumesc mult!
Buna ziua,
Durerile si arsurile la mictiune cauzate de inflamatia uretrei secundar acestei infectii sunt de cele mai multe ori destul de suparatoare incat sa necesite o vizita medicala. Simptomatologia poate debuta ca un usor disconfort la urinat putand ajunge pana la usturimi si dureri mari.
Dr. Alin Popescu
buna ziua,am luat gonoree in urma cu ceva timp,am mers la doctor ,primul
tratament ,fiind tinizol doza unica 4 pastile,flamexim ,levofloxacilina timp de
7 zile,fara rezultat,,apoi mi s a prescris cefort intravenos 1 g doza
unica,continuand 7 zile cu doxiciclina si zinnat 500 la 12 ore,,,si la fel
scurgerile continua,,,
sunt disperat ,nu stiu unde sa mai merg si ce sa fac,,,imi puteti da un
sfat,,,imi este foarte teama de sterilitate pt ca deja o am de mult timp
Buna ziua,
Faptul ca raspundeti foarte greu la tratamentul antibiotic prescris de catre medic se explica tocmai prin faptul ca boala nu a fost tratata la timp. Nu va descurajati chiar daca simptomele persista si continuati tratamentul antibiotic (sub indrumarea medicului curant). In mod clar tratamentul va fi de lunga durata. In acest timp ar fi bine sa nu intretineti relatii sexuale iar pe viitor utilizati prezervativul.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua. Am dureri si intepaturi in zona uretrei, care apar si dupa ce fac sport de exemplu daca sunt solicitati muschii abdomenului si o secretie alb-galbuie mirositoare.Am facut tratament pentru Candida in urma unei vizite la ginecolog dar durerile tot le am.Este posibil sa fie cauzate de ciuperca in cazul in care nu s-a vindecat de tot sau poate fi vorba de alta infectie?
Buna ziua,
Simtomatologia dumneavoastra poate sa fie pusa pe seama unei candidoze recidivate lucru care impune o vizita la medicul ginecolog. Un tratament impotriva unei candidoze trebuie urmat de ambii parteneri. In alta ordine de idei nu ar fi rau sa mergeti la un laborator de analize pentru efectuarea unui sumar de urina pentru a exclude o infectie de tract urinar. Cu rezultatul acestei analize mergeti la medicul de familie.
Dr. Alin Popescu
Salut acuma o saptamana am avut contact sexual cu o vecina iar acuma par ca as avea sculament .. am exact aceste simptome , usturime in zona penisului .. scurgeri de lichid asa alb-galbui .. 😐 ce sa fac varog frumos ajutati`ma cineva..
Buna ziua,
In acest caz mergeti cat mai repede la medicul dermato-venerolog. Multe din bolile cu transmitere sexuala au manifestari similare acest lucru impunand o vizita la medic. In urma unui consult de specialitate si a unor analize medicul va pune un diagnostic si va stabili conduita terapeutica. Ar fi bine ca in aceasta perioada sa evitati sa aveti contact sexual si pe viitor sa folositi intotdeauna prezervativul pentru a evita astfel de situatii neplacute.
Dr. Alin popescu