Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Candidoza vaginala: din ce cauze reapare?

Dr. Andreea Hetea, medic rezident obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Filantropia
9 iulie 2018
Share
Candidoza vaginala: din ce cauze reapare?

Candidoza vulvo-vaginala este o afectiune comuna, adesea cronica, ce poate interfera cu viata sexuala a femeilor. Este asociata cu vulvita (inflamatia vulvei) si vaginita (inflamatia vaginului). Este un tip de infectie fungica, provocata cel mai frecvent de Candida albicans (in peste 90% dintre cazuri).

Candida albicans poate exista si face parte din flora bacteriana. Tapeteaza mucoasa vaginala, in mod normal, insa nu este obligatoriu. In anumite conditii, aceasta ciuperca prezinta mecanisme de multiplicare superioare comparativ cu flora bacteriana ce protejeaza vaginul. De asemenea, au fost raportate cazuri in care femeile au sesizat un disconfort in zona genitala dupa un act sexual neprotejat. Totusi, infectiile cu aceasta ciuperca nu sunt considerate infectii cu transmitere sexuala (ITS). Contactul sexual le poate raspandi, insa si femeile care nu sunt active sexual le pot face. Odata ce ati suferit o infectie cu aceasta ciuperca, aveti un risc mai mare de reinfectare.

Cand devine candidoza recurenta

PH-ul, temperatura si umiditatea constante pot duce la colonizarea mucoasei vaginale de catre Candida albicans. In mod normal, in cazul persoanelor sanatoase, rareori exista riscul ca aceasta ciuperca sa genereze o infectie generalizata a vaginului care sa duca la prezenta pruritului (mancarimii) vaginal, aparitia si instalarea iritatiilor locale, prezenta scurgerilor vaginale. Candidoza vaginala recurenta este definita ca patru sau mai multe episoade intr-un an, cu rezolvarea partiala sau completa a simptomelor intre episoade. Aproximativ 5% dintre femeile care dezvolta un episod de candidoza vaginala vor dezvolta infectie recurenta.

Candidoza vaginala: factori de risc in sezonul estival

Duce antibioticul la candidoza?

Exista la ora actuala mediatizata, in mod eronat, afirmatia ca patologia generata de Candida albicans poate fi rezultatul tratamentului cu antibiotice pe o perioada lunga de timp. De fapt, antibioticele elimina anumite bacterii ce protejeaza mucoasa vaginala. Acest lucru le permite, ulterior, coloniilor de Candida albicans sa se dezvolte. Cu alte cuvinte, fiind un fung, Candida albicans rezista tratamentului cu antibiotice destinat „luptei cu bacteriile”, fiecare avand un alt mecanism de protectie.

Persoanele cu o imunitate scazuta, precum cele infectate cu virusul HIV, cele care prezinta variatii ale pH-ului la nivelul mucoasei vaginale in urma sarcinii ori din cauza diabetului zaharat netratat, a unor patologii ce implica dezechilibre hormonale sau administrarea contraceptivelor orale etc. pot prezenta o manifestare clinica serioasa a infectiei.

5 simptome care trimit la ginecolog

res_inainte de nu amanati vizita la medic

Nu amanati vizita la medic!

In lipsa tratamentului de specialitate, manifestarile clinice se pot amplifica, pot aparea tumefactia locala, fisurilor sau plagile superficiale la nivelul mucoasei vaginale. Aceste manifestari determina persoana in cauza sa solicite ajutor medical, insa este recomandat ca acest lucru sa se intample la aparitia primelor simptome, a pruritului sau a scurgerilor vaginale. Medicul va preleva mostre de la nivelul mucoasei vaginale pentru a identifica tulpina fungica, dar si pentru a elimina eventualele cauze responsabile de aparitia manifestarilor clinice.

Tratamentul candidozei recurente

Vulvovaginita recurenta este greu de tratat, deoarece aceste infectii sunt rezultatul scaderii imunitatii sau reinfectiei. Tratamentul este topic si se face cu derivati imidazolici. Atunci cand vorbim despre candidoza vaginala recidivanta, si partenerul trebuie sa primeasca tratament specific. In cazul in care candidoza vaginala nu raspunde la tratamentul local corect, se poate recurge la tratament pe cale orala, in doza unica, din clasa antifungicelor, deoarece studiile au aratat ca C. albicans trebuie distrusa si de la nivelul tractului digestiv, scazand, astfel, incidenta.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.