Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Polimenorea: cum se trateaza?

27 aprilie 2015
Share

Ciclul menstrual apare, in mod normal, la un interval de 28-30 de zile, in urma activitatii ciclice a ovarelor. Acest ciclu periodic apare la pubertate si se termina la menopauza. In mod normal, menstruatia dureaza intre 3 si 5 zile. Daca exista orice modificare de flux sangvin sau de durata, ori orice alta iregularitate, este necesar sa mergeti la ginecolog.

Polimenoreea reprezinta o menstruatie anormala, la un interval mai scurt de 21 de zile, iar aparitia sa nu poate fi prezisa in fiecare luna. Este o afectiune frustranta pentru multe femei. In plus, cauzeaza probleme de fertilitate in randul femeilor tinere, deoarece ovulatia, in acest caz, apare mai devreme decat in mod normal.

Care sunt cauzele polimenoreei?

Cauzele polimenoreei includ diversi factori. Acestia sunt reprezentati de: stres, exercitii fizice intense si excesive, unele medicamente si alte afectiuni, precum sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, bolile cu transmitere sexuala, tulburarile psihice si boala inflamatorie pelvina cronica. 

Exista tratament?

Tratamentul polimenoreei depinde, in general, de cauza. Baza tratamentului consta in imbunatatirea starii generale de sanatate.

  • Daca o femeie sufera de anemie feripriva, problema trebuie remediata prin administrarea de suplimente cu fier. In urma tratamentului, menstruatia revine la normal dupa aproximativ 2-3 luni de tratament.
  • Daca este vorba de malnutritie, atunci deficientele de minerale si vitamine trebuie sa fie corectate prin adoptarea unei diete echilibrate si sanatoase si prin administrarea de suplimente. Acestea cresc eficienta tratamentului in polimenoree, ce duce la sangerari frecvente.
  • Femeile care se afla sub un stres emotional sau fizic necesita consiliere psihologica si alte metode de relaxare.
  • Endometrioza este o boala in care celulele uterului se inmultesc anormal si cresc in afara acestuia, la nivelul trompelor uterine si al ovarelor. Daca aceasta este cauza polimenoreei, va fi tratata si indepartata.
  • Femeile care sufera de Chlamydia, gonoree sau de alte boli cu transmitere sexuala, necesita tratament specific pentru acest tip de infectie. Odata ce infectia este controlata prin tratament, ciclul menstrual revine la normal.
  • Pentru unele femei care sufera de polimenoree, sunt recomandate unele medicamente, precum pilulele contraceptive care contin estrogen si progesteron, in a doua faza a ciclului, intre zilele 14 si 25.

polimenoree-2Din planul de tratament nu trebuie sa lipseasca controlul greutatii corporale, controlul stresului, scaderea intensitatii exercitiilor fizice si alte schimbari ale stilului de viata.

Daca niciuna dintre aceste metode nu functioneaza, atunci se recomanda tratamentul chirurgical ce consta in dilatare si chiuretaj – procedura prin care cervixul este dilatat, iar endometrul (peretele uterului) este indepartat prin radere. Aceasta metoda ajuta la indepartarea tesutului uterin in exces si la tratarea menstruatiilor anormale. Daca va aflati in aceasta situatie, trebuie sa discutati cu medicul ginecolog pentru a primi raspunsurile de care aveti nevoie in legatura cu tratamentul polimenoreei.

Sfatul specialistului

Un ciclu menstrual anormal poate afecta sanatatea generala a femeii si poate duce la probleme de fertilitate. De aceea, este necesar sa consultati medicul pentru orice problema legata de o anormalitate a menstruatiei. De asemenea, polimenoreea poate aparea si sub influenta anotimpului, alimentelor consumate, calatoriilor si sub tensiunile familiale. Restabilirea functiilor ovariene necesita indepartarea stresului si a altor factori negativi ce pot contribui la aparitia polimenoreei.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.