Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Fals sau adevarat: mituri despre cancerul de san

25 septembrie 2012
Share

In ultimul secol s-au inregistrat numeroase progrese in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul cancerului de san, maladie ce afecteaza peste 1.6 milioane de femei in fiecare an. Cu toate acestea, cauzele exacte ale acestei boli si metodele prin care aceasta poate fi oprita nu sunt pe deplin cunoscute, aspect care favorizeaza aparitia multor controverse si mituri pe tema cancerului la san.

Va prezentam o lista cu cele mai frecvente mituri despre cancerul de san, intocmita de Health.com:

 

1. Doar femeile cu istoric familial sunt expuse riscului de cancer de san

Aproape 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer mamar nu prezinta factori genetici de risc. Chiar si in cazul unui istoric familial de cancer de san, majoritatea cazurilor nu sunt cauzate de anomalii genetice ci, mai degraba, de factori ai stilului de viata (varsta inaintata la nasterea primului copil, dezechilibrul hormonal, dieta si fumatul).

 

2. Riscul de cancer mamar creste daca porti sutien cu sarma

Un alt mit despre cancerul la san este cauzat de zvonurile potrivit carora sutienele cu sarma de sustinere ar putea cauza acumularea de toxine, din cauza presiunii care are loc in sistemul limfatic de la nivelul sanilor. Insa aceste afirmatii sunt complet neadevarate, sustin expertii. Sutienele si orice alt articol de imbracaminte nu au niciun fel de legatura cu cresterea riscului de a dezvolta cancer mamar.

 

3. Implanturile cu silicon pot creste riscul de cancer mamar

Femeile cu implanturi de san nu sunt expuse unui risc mai crescut de a face cancer mamar, sunt de parere specialistii. Insa implantul poate interfera cu depistarea unui cancer de san in timpul mamografiei, prin mascarea anumitor tesuturi care pot ingreuna astfel interpretarea rezultatelor. De aceea, este foarte important sa informati medicul imagistician despre faptul ca aveti implanturi mamare.

 

4. Antiperspirantele pot creste riscul de cancer mamar

Este un mit despre cancerul mamar izvorat din faptul ca exista in compozitia anumitor antiperspirante cantitati mici de parabeni, substante care se comporta ca si conservanti, care au proprietati asemanatoare cu ale estrogenului, de unde si aceasta legatura intre cancerul la san si utilizarea anumitor produse cosmetice.

 

5. Femeile cu sani mici au sanse mai scazute de a face cancer 

De fapt, nu exista nicio dovada stiintifica prin care marimea sanilor poate influenta riscul de cancer de san. Este adevarat ca poate sanii mai voluptuosi sunt mai dificil de examinat, si chiar mamografiile sunt mai greu de efectuat cand natura a inzestrat o femeie cu un piept prea generos, insa de aici si pana la a spune ca acesta poate fi un factor de risc e cale lunga.

 

6. Nodulul este semn clar de cancer la san

Este adevarat ca un nodul poate semnala prezenta cancerului de san, insa femeile trebuie sa fie in alerta si daca observa alte modificari, precum: umflaturi, iritatii ale pielii, dureri la nivelul sanului sau al mamelonului, roseata, ingrosarea pielii, retractia mamelonului sau eliberarea unui lichid asemanator laptelui.

 

7. Nu mai poti face cancer dupa o mastectomie

Exista sanse mici, dar totusi prezente, de a suferi de cancer mamar, chiar daca in prealabil ati suferit o operatie de mastectomie (indepartarea sanului afectat). Dupa o astfel de interventie, riscul de face din nou cancer este de 10%.

 

8. Cafeaua poate cauza cancer mamar

Este vorba despre un al mit legat de cancerul la san, deoarece nu exista nicio relatie cauza-efect intre consumul de cafea si aceasta afectiune maligna. Ba din contra, exista unele studii care afirma ca antioxidantii din cafea pot chiar sa reduca riscul unei persoane de a dezvolta cancer.

 

9. Daca iti recunosti factorii de risc, poti preveni instalarea cancerului la san

Sunt o multime de lucruri pe care o femeie le poate face pentru a-si reduce riscul de cancer mamar: pierderea kilogramelor, exercitii fizice zilnice, eliminarea consumului de alcool, examinarea riguroasa a sanilor, examinari periodice si mamografii. Nici fumatul nu trebuie uitat, mai ales ca majoritatea studiilor indica faptul ca este printre principalii factori de risc ai cancerului mamar. De asemenea, unele femei cu risc crescut de cancer de san aleg sa faca o mastectomie profilactica, prin care isi scad riscul cu pana la 90%.

 

10. Presiunea la nivelul sanilor nu inseamna cancer

Majoritatea femeilor se confrunta lunar cu dureri si senzatie de presiune la nivelul sanilor, in special in perioda premenstruala. Din cauza fluctuatiilor hormonale, pot aparea anumite umflaturi (noduli) la nivelul unuia sau ambilor sani, insa acest lucru pare sa nu aiba nicio legatura cu dezvoltarea cancerului mamar. Totusi, daca prezenta nodulilor persista, este indicat sa efectuati o vizita la cabinetul specialistului, care va va recomanda o mamografie.

 

11. Expunerea la radiatiile mamografiei pot creste riscul de cancer

Desi este adevarat ca mamografiile utilizeaza radiatiile, acestea sunt folosite intr-o cantitate atat de mica, incat orice risc asociat cu folosirea lor este extrem de nesemnificativ in comparatie cu beneficiile pe care le poate aduce. Mamografiile pot depista prezenta nodulilor, inca dinainte ca aceste formatiuni sa poata fi simtite, si cu cat sunt mai devreme depistati, cu atat cresc sansele de supravietuire.

Mai mult decat atat, Societatea Americana pentru Cancer recomanda tuturor femeilor trecute de varsta de 40 de ani sa efectueze o mamografie la interval de cel mult doi ani.

 

12. Mamografia nu asigura o acuratete de 100%

De data aceasta un mit adevarat despre cancerul la san. Desi este deosebit de importanta in procesul de screening si depistare a cancerului de san, mamografia nu reuseste de cele mai multe ori sa dea un rezultat 100% sigur. De fapt, intre 10 si 20% dintre cazuri, mamografia nu reuseste sa identifice corect prezenta nodulilor cancerigeni, astfel ca se impune necesitatea unor metode mai elaborate.

 

13. Femeile supraponderale prezinta risc mai mare de cancer la san

Obezitatea creste semnificativ riscul de cancer mamar, in special daca va aflati la menopauza sau daca ati luat in greutate la o varsta mai inaintata.

 

14. Tratamentele de fertilizare in vitro sunt periculoase?

Din cauza faptului ca se folosesc cantitati mari de estrogen, tratamentele pentru fertilitate sunt suspectate ca ar avea legatura cu dezvoltarea cancerului de san. Insa nu exista dovezi concrete care sa sustina acest lucru, de aceea sunt necesare studii suplimentare care sa confirme sau sa infirme aceasta legatura.

 

15. Avortul poate dubla riscul de cancer la san

Deoarece avortul poate dezechilibra nivelul hormonilor , se considera ca acesta ar putea avea legatura cu instalarea cancerului de san, insa nu s-au gasit dovezi concludente care sa arate acest lucru. Asadar, pana la confirmare il putem considera un mit despre cancerul la san fals sau nedeslusit.

 

Paula Rotaru

Sursa: www.health.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.