Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Principalele teste hormonale pentru femei şi importanța lor

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
31 mai 2023
Share
Principalele teste hormonale pentru femei şi importanța lor

Hormonii joacă un rol esențial în sănătatea și bunăstarea generală a unei femei. Aceștia reglează diverse funcții, precum ciclurile menstruale, fertilitatea, metabolismul, starea de spirit și sănătatea oaselor. Dezechilibrele hormonale pot duce la o serie de simptome și probleme de sănătate. Pentru a diagnostica și monitoriza afecțiunile legate de hormoni, sunt recomandate adesea teste hormonale pentru femei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Benesio Magneziu + B complex, supliment ce susţine sistemul nervos şi cardiovascular. Asigură necesarul zilnic de magneziu şi vitamine din complexul B cu un singur plic de granule orodispersabile.

Teste hormonale pentru femei. Importanţa lor

Testarea hormonală este crucială pentru femei din mai multe motive:

1. Identificarea dezechilibrelor hormonale. Acestea pot cauza o gamă largă de simptome, inclusiv cicluri menstruale neregulate, bufeuri, creștere în greutate, schimbări de dispoziție și oboseală. Testele hormonale ajută la identificarea acestor dezechilibre și, prin urmare, la diagnosticarea unor afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice (SOPC), tulburările tiroidiene și modificările hormonale legate de menopauză.

2. Evaluarea fertilității. Dacă vă luptați cu infertilitatea, testarea hormonală poate oferi informații valoroase legate de sănătatea reproductivă. Teste precum hormonul de stimulare a foliculilor (FSH), hormonul luteinizant (LH) și estradiolul ajută la evaluarea funcției ovariene și a calității ovulelor. În plus, nivelurile de progesteron pot fi evaluate pentru a determina dacă a avut loc ovulația.

3. Evaluarea ciclurilor menstruale. Testele hormonale pot ajuta la determinarea cauzelor care stau la baza neregulilor menstruale, cum ar fi menstruațiile absente sau abundente. Pentru acestea trebuie efectuată dozarea prolactinei, hormonului de stimulare tiroidiană (TSH) și a hormonilor sexuali.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

4. Monitorizarea terapiei de substituție hormonală. Dacă urmați tratament de substituție hormonală, testarea este esențială. Aceasta îi ajută pe medici să ajusteze doza de hormoni și să asigure un echilibru hormonal optim pentru a atenua eficient simptomele unor eventuale dereglări hormonale.

TSH, hormonul, hormoni, teste hormonale pentru femei,

Teste hormonale pentru femei recomandate

Iată care sunt testele hormonale recomandate pentru femei:

1. Hormonul de stimulare foliculară (FSH) – dozarea acestuia ajută la evaluarea funcției ovariene și poate ajuta la diagnosticarea menopauzei, a insuficienței ovariene premature sau a problemelor de infertilitate.

2. Hormonul luteinizant (LH) – nivelul acestuia este esențial pentru evaluarea ovulației și a fertilității. Acesta crește brusc chiar înainte de apariția ovulației.

3. Estradiol – acesta reprezintă forma primară de estrogen. Dozarea nivelului de estradiol ajută la evaluarea funcției ovariene și oferă informații despre neregulile ciclului menstrual, problemele de fertilitate și menopauză.

4. Progesteron – nivelul acestuia este esențial pentru monitorizarea ovulației, evaluarea fazei luteale (ultima fază a ciclului) și a viabilității sarcinii (determinarea prezenței embrionului).

5. Prolactina – nivelul crescut de prolactină poate interfera cu ovulația și ciclul menstrual. Testarea prolactinei este utilă în diagnosticarea unor afecțiuni precum hiperprolactinemia (atunci când nivelul este prea crescut) și anumite tulburări hipofizare (anomalii ale glandei pituitare).

6. Hormonul de stimulare tiroidian (TSH) – nivelul TSH indică funcționarea glandei tiroide. Nivelurile anormale de TSH pot însemna hipotiroidism (incetinirea funcțională) sau hipertiroidism (accelerarea funcțională), ambele putând afecta regularitatea menstruaţiei și fertilitatea.

7. Testosteronul – deși este predominant un hormon masculin, testosteronul joacă, de asemenea, un rol în sănătatea femeilor. Testarea nivelului de testosteron poate ajuta la diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice și la evaluarea simptomelor (creșterea excesivă a părului – hirsutismul, acneea sau menstruațiile neregulate).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.