Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Cum influenteaza varsta fertilitatea

Profesor Dr. Mircea Onofriescu, Presedintele Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania
27 octombrie 2022
Share
Cum influenteaza varsta fertilitatea

In ultimii ani, in Romania, populatia s-a redus in mod continuu, una dintre cauze fiind amanarea momentului conceperii unui copil. Aceasta decizie nu este lipsita de riscuri. Varsta influenteaza semnificativ fertilitatea, dupa 35 de ani scazand in mod accelerat.

Datele referitoare la fertilitatea naturala arata ca varsta medie la care o femeie naste ultimul copil este de aproximativ 40‐41 de ani, cu 10 ani inainte de varsta medie a menopauzei. Declinul fecunditatii (abilitatea de a procrea) la femei este in primul rand asociat cu reducerea numarului si calitatii ovocitelor (celulelor sexuale feminine); factori ce nu pot fi controlati sau modificati, nici cu ajutorul tratamentelor de specialitate, dupa cum concluzioneaza European Society of Human Reproduction ESHRE – Societatea Europeana pentru Reproducere Umana si Embriologie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Cat putem amana?

Deprecierea cu varsta a fecunditatii la femei se asociaza cu o crestere a duratei de timp necesare conceptiei, la randul ei asociata cu reducerea numarului total de copii in familie. Creste riscul de a nu avea un al doilea sau un al treilea copil, sau de a ramane definitiv fara copii. Amanarea conceptiei are doua efecte majore: primul, asa‐numitul tempo efect, care se refera la reducerea temporara a indicatorilor demografici, iar al doilea este cel care determina imposibilitatea de a procrea pentru acele femei la care amanarea depaseste limitele fertilitatii naturale.

Sansele de procreere in functie de varsta femeii

Cercetatorii britanici au utilizat un calculator al procentului femeilor care vor ramane definitiv fara copii, in functie de varsta la care incep sa incerce sa procreeze. Astfel, pentru cele care decid ca vor un copil la varsta de 30 ani procentul de femei infertile este minim – 6%; 14% pentru cele care se hotarasc la varsta de 35 ani; 34,8% la 40 ani si aproape 80% la cele care incearca la 45 de ani.

Varsta si riscul de avort

Odata cu reducerea semnificativa a fertilitatii, varsta determina si o crestere marcanta a riscului de avort spontan sau de nastere a unui copil mort. Cercetatorii europeni estimeaza un risc de avort de 10‐15% la femeile sub 35 ani; 20% la 37‐38 de ani, ajungand la 25‐30% la 40 de ani. In SUA, raportul anual CDC 2010 referitor la sarcinile obtinute dupa fertilizare in vitro arata un risc de avort de peste 60% la femeile peste 44 de ani.

Creste riscul de sindrom Down

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este faptul ca varsta influenteaza semnificativ si riscul de aparitie a anomaliilor cromozomiale, cea mai frecventa fiind trisomia 21, sindromul Down. Daca la femeile sub 30 de ani riscul de a naste un copil cu anomalii cromozomiale este de 1 la 385 de copii, acesta ajunge la 1 din 66 la 40 ani si la 1 din 21 la 45 de ani.

res_inainte de Succesul FIV, conditionat de varsta

Succesul FIV, conditionat de varsta

In ciuda progreselor semnificative pe care medicina reproductiva le‐a realizat in ultimii ani, efectul devastator al varstei nu poate fi contracarat. Ratele mari de succes al tehnicilor de reproducere asistata sunt posibile doar la varste tinere, sub 35 de ani. Dupa aceasta varsta, similar fertilitatii naturale, tratamentele au rezultate tot mai slabe si se asociaza cu frecvente complicatii. Durata tratamentului necesar pentru a concepe un copil creste semnificativ cu varsta, la fel si costul acestuia, fiind necesare de obicei mai multe proceduri de reproducere asistata. Numarul femeilor care nu vor putea obtine o sarcina nici macar cu ajutorul tratamentelor este, de asemenea, in crestere, in raport cu varsta.

Ce este rezerva ovariana

Pentru a evita toate aceste complicatii, luand in considerare prioritatile momentului, recomandat este sa va evaluati rezerva de fertilitate periodic, astfel incat sa stiti cat timp aveti la dispozitie pt a amana in siguranta momentul conceperii copilului. Prin rezerva ovariana intelegem atat numarul, cat si calitatea foliculilor ovarieni disponibili la un moment dat. Markerii cei mai importanti urmariti in evaluarea functiei si rezervei ovariene sunt hormonului Anti – Mullerian (AMH) si Rezerva Folicular Antrala (AFC).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.