Revista care te menține sănătos

Endocrinologie

Sindromul ovarelor polichistice. Poate fi vindecat?

10 septembrie 2010
Share

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o forma de disfunctie ovariana, care are efecte negative hormonale si metabolice asupra intregului organism.

In primul rand, denumirea acestui sindrom atrage dupa sine multe confuzii. Prezenta chisturilor ovariene nu este obligatorie pentru diagnostic. Pe de alta parte, peste 20% dintre femei pot avea aspect ecografic de ovare polichistice fara sa asocieze vreo disfunctie ovariana. Procentul femeilor de varsta fertila afectate de SOPC este mai mic, de aproximativ 5-7%.

 

Care sunt simptomele sindromului de ovare polichistice?

Ca orice sindrom, aceasta afectiune trebuie inteleasa ca o asociere intre mai multe semne (sunt suficiente 2 din urmatoarele 3):

  1. Menstruatii neregulate sau intarziate sistematic (oligomenoree) pana la intrerupere (amenoree), avand ca substrat, ca si infertilitatea, lipsa ovulatiei (anovulatie);
  2. Dezechilibru hormonal ovarian cu productie in exces de hormoni de tip masculin. Acesta este identificabil fie la examenul medical (hiperandrogenism: pilozitate faciala si tronculara de tip masculin – hirsutism, cosuri, acnee, ten gras, seboree, caderea parului pana la chelie, alopecie), fie prin analize hormonale care sa arate un exces de testosteron (hiperandrogenemie);
  3. Numeroase microchisturi (peste 12 chisturi sub 1 cm) sau ovare marite, depistabile ecografic in prima saptamana de la debutul menstruatiei. Aceste chisturi nu sunt dureroase si reprezinta foliculi ovarieni care nu s-au dezvoltat suficient pentru a produce ovulatie.

Peste 75% dintre femeile cu pilozitate accentuata si 80-90% dintre femeile cu intarzieri ale ciclului menstrual au acest sindrom. Nu de putine ori se trece prea usor cu vederea peste restul de 10-25%, procent ce cuprinde variate cauze care nu tin de ovare (hiperplazie adrenala congenitala, hiperprolactinemie, acromegalie, disfunctii tiroidiene etc.), dar se pot manifesta clinic si ecografic la fel ca SOPC.

 

Sindromul ovarelor polichistice reprezinta un dezechilibru metabolic general al organismului

Peste 60% dintre femeile cu SOPC sunt supraponderale sau obeze, relatia intre SOPC si obezitate fiind bilaterala. Femeile obeze cu SOPC au de obicei un sindrom mai agresiv, cu impact mai mare metabolic si asupra fertilitatii. Un alt element important si prea des ignorat este ca SOPC nu reprezinta doar un dezechilibru hormonal ovarian, ci un dezechilibru metabolic general al organismului, cu predispozitie la diabet zaharat, cresteri ale grasimilor in sange (dislipidemii) si rasunet cardiovascular.

 

Predispozitia genetica, posibila cauza a ovarelor polichistice 

Cauza exacta a acestui sindrom nu este cunoscuta in prezent, desi acesta a fost descris prima data in 1935 (Stein-Levanthal). Se considera ca exista o predispozitie genetica, insa similar altor afectiuni complexe (de exemplu, diabetul zaharat), nu este o singura gena implicata si responsabila. Femeile cu SOPC pot avea rude apropiate cu acelasi diagnostic si trebuie sa stie ca pot transmite afectiunea copiilor.

 

Cum se stabileste diagnosticul de ovare polichistice?

Exista femei cu SOPC fara aspect ecografic de ovare micropolichistice si femei cu SOPC si pilozitate accentuata, dar fara cicluri menstruale neregulate. Astfel, pacientele se prezinta in functie de predominanta unui simptom la ginecolog, dermatolog, nutritionist si, variabil, la endocrinolog. De multe ori se sare peste etapa dozarilor hormonale si a evaluarii metabolice care isi pierd relevanta dupa ce se initiaza terapia cu pilule contraceptive orale. Pe langa discutia cu medicul si consultul clinic, sunt necesare analize de sange (uzuale, metabolice si hormonale) si ecografie utero-ovariana (recomandabil cu sonda endovaginala), investigatii efectuate de preferinta intre zilele 3-5 de la momentul debutului menstruatiei.

 

Dezechilibrul hormonal are implicatii negative asupra fertilitatii si capacitatii de a duce o sarcina fara incidente la termen. Femeile cu SOPC netratat au risc de 4 ori mai mare de a dezvolta cancer endometrial (uterin).

 

Sindromul ovarelor polichistice nu se vindeca, dar se poate tine sub control

Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune care nu se vindeca, insa se pot preintampina si trata majoritatea simptomelor aferente. Tratamentul este de lunga durata, dar daca este intrerupt, duce la reaparitia simptomelor. Pe langa medicatia folosita, sunt la fel de importante modificarile aduse stilului de viata. De exemplu, scaderea in greutate a femeilor supraponderale sau obeze poate fi suficienta pentru reluarea ovulatiilor si ameliorarea dezechilibrului hormonal si metabolic.

 

Femeile cu sindromul ovarelor polichistice pot duce sarcina la capat!

Frecvent, este necesara implicarea unei echipe de specialisti in controlul simptomelor SOPC (endocrinolog, ginecolog-obstetrician cu experienta in tehnici de fertilizare, dermatolog, cosmetician, nutritionist, fiziokinetoterapeut). Nu se mai utilizeaza interventii chirurgicale ovariene de tipul rezectiei, cu atat mai putin la femeile care inca nu au copii, dar isi doresc in viitor. Uneori, se pot indica interventii laparoscopice speciale (drilling). Femeile cu SOPC pot ramane insarcinate si duce sarcina pana la capat!

 

Dr. Dominic Cristofor,

Medic specialist endocrinologie,

Competenta ecografie endocrina si osteodensitometrie,

Centrul Medical MEDAS,

www.med-as.ro

Call Center: 021/92.32.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.