Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Cauze comune ale durerilor de sani

26 iulie 2016
Share

Femeile se pot confrunta indiferent de varsta cu dureri la nivelul sanilor. Aceste dureri pot aparea atat inainte, cat si in perioada menopauzei. Cu toate acestea, durerea este mai frecventa in cazul femeilor cu ciclu menstrual. Desi 70% dintre femei sustin ca au o astfel de durere la un moment dat de-a lungul vietii, doar 15% necesita tratament. Localizarea si severitatea durerii pot varia.

Durerea poate fi prezenta la unul dintre sani, la ambii sani sau in zona subratului si poate fi insotita de sensibilitate, senzatie de arsura etc. Modificarile hormonale ca urmare a ciclului menstrual, menopauzei, alaptarii se pot numara, de asemenea, printre cauzele durerilor de sani.

Chisturile mamare

Sanii au diferite forme si marimi, unii prezentand un risc mai mare. Chistul mamar apare ca urmare a unei supracresteri a glandei sau tesutului conjunctiv, in urma careia ductele se blocheaza, se dilata si se umplu cu lichid. Acesti saculeti pot fi moi sau mai fermi si tari, provocand sau nu dureri. Chisturile se maresc la menstruatie si dispar odata ce femeia ajunge la menopauza.

Administrarea de medicamente

Administrarea unor medicamente poate contribui la aparitia durerilor la nivelul sanilor. Printre aceste medicamente se numara anticonceptionalele, tratamentele pentru infertilitate, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei, antidepresivele, anumite diuretice, unele antihipertensive, anxioliticele etc. De asemenea, durerile la nivelul sanilor pot fi cauzate si de purtarea unui sutien necorespunzator. Este foarte important ca sanii sa primeasca sprijinul adecvat.

Costocondrita

Costocondrita este un tip de artrita, o inflamatie a articulatiilor prin care coastele superioare se unesc cu cartilajul care le mentine la nivelul sternului. Desi afectiunea nu are legatura cu sanii, senzatia de arsura poate fi confundata cu o durere neplacuta. Apare in cazul femeilor cu o postura incorecta, care sunt mai in varsta etc.

Modificarile fibrochistice si mastita

Femeile care se afla la premenopauza se pot confrunta cu problema sanilor umflati, ca urmare a acumularii de lichid. Mastita este o infectie dureroasa a sanilor. Femeile care alapteaza se confrunta adesea cu aceasta problema, deoarece canalele de lapte se infunda. Printre simptomele asociate mastitei se numara febra, durerile, roseata, umflaturile, senzatia de caldura etc.

Durerea ciclica si non-ciclicasecundara result

Durerile mamare pot aparea odata cu schimbarile ciclului menstrual. Durerea ciclica la nivelul sanilor este descrisa ca o durere care apare odata cu schimbarile hormonale din timpul ciclului menstrual. Durerea se inrautateste cu doua saptamani inainte de menstruatie. Durerea ciclica este experimentata de femeile intre 20 si 40 de ani. Apare pe zonele exterioare ale sanilor si uneori la subrat. Femeile care se confrunta cu aceste dureri pot experimenta modificari fibrochistice, zone ingrosate de tesut mamar. Acestea dispar de la sine dupa menstruatie. Durerea non-ciclica nu are legatura cu ciclul menstrual. Apare la femeile cu varste intre 40 si 50 de ani si poate fi cauzata de traumatisme, raniri etc.

Gestionarea durerii

Este foarte important sa mergeti la medicul specialist pentru a determina cauza durerii de san. De asemenea, ar trebui sa purtati un sutien potrivit pentru confort suplimentar. Ar trebui sa aveti o dieta sanatoasa, sa luati suplimente pe baza de B6, B1 si vitamina E, sa incercati sa va relaxati, sa reduceti stresul si tensiunea, sa tineti un jurnal pentru a va da seama daca durerea este ciclica sau non-ciclica.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.