Revista care te menține sănătos

Recuperare medicală

Articulatii dureroase? Cauze si tratament

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală (Centrokinetic), cadru didactic universitar UMF „Carol Davila”, consilier nutriție metabolic balance (Nutriscence)
3 mai 2011
Share

Articulatiile realizeaza miscarile segmentelor corpului, asigurand mobilitatea si abilitatea, motiv pentru care sunt supuse agresiunilor mediului inconjurator. Durerile articulare (artralgia) induc o stare de disconfort, pana la instalarea diferitelor grade de disfunctionalitate atunci cand vorbim in termeni de incapacitate, infirmitate, handicap.

Artralgia reprezinta durerea localizata la nivelul articulatiilor corpului, traducand fie o suferinta cronica, fie una acuta, recent instalata. Alaturi de durere (sindromul algic), se poate regasi sindromul disfunctional.

 

Durerile articulare pot fi periodice sau permanente

Artralgiile deterioreaza calitatea vietii atunci cand persoana in cauza nu isi poate desfasura activitatile zilnice. In functie de cauzele bolii si raportat la simptome, o persoana poate prezenta dureri articulare pentru o perioada determinata sau pentru tot restul vietii. Artralgiile pot fi insotite de sensibilitate exagerata la atingere, edem si inflamatie, roseata si temperatura cutanata crescuta la nivel locoregional, alaturi de limitarea miscarilor articulare, cu restrictionarea mobilitatii.

 

Poliartrita reumatoida, frecventa in randul femeilor

Nu se poate vorbi cu strictete despre cele mai predispuse categorii de varsta in ceea ce priveste aparitia artralgiilor, dar statisticile subliniaza ca:

  • Poliartrita reumatoida apare cu precadere la femei, in special la o varsta

aflata in legatura cu instalarea menopauzei;

  • Spondilita anchilozanta este diagnosticata la persoanele tinere de sex masculin;
  • Reumatismul articular acut se intalneste frecvent la copiii sau tinerii care prezinta adesea infectii ale cailor respiratorii superioare cu streptococ hemolitic;
  • Nu pierdem din vedere nici artralgiile instalate posttraumatic la persoanele tinere, de ambele sexe, care desfasoara activitate sportiva sau cele aflate in legatura cu activitatea profesionala.

 

Care sunt cauzele durerilor de articulatii?

Specialistii recunosc mai multe tipuri de cauze care duc la manifestarea durerilor articulare. Printre acestea, se regasesc: infectiile, afectiunile inflamatorii acute sau cu evolutie cronica, reumatismul degenerativ, traumatismele, miscarile repetitive sau stresul cauzat de utilizarea excesiva, prin presiuni, tractiuni, torsiuni articulare, supraponderalitatea etc. Toate acestea se adreseaza structurilor articulare, dar si celor periarticulare (aflate in jurul sau in imediata vecinatate a articulatiei, numite si abarticulare).

Afectiunile care asociaza afectarea structurilor articulare sau a celor abarticulare si care se manifesta prin artralgii pot fi: maladia gutoasa, osteoartrita si artrita septica, tendinita (inclusiv cea calcifianta din periartrita scapulohumerala), bursita (de la nivel metatarsofalangian), bolile autoimune (lupus eritematos sistemic), boala artrozica (gonartroza, coxartroza, spondiloza, artroza articulatiilor interfalangiene ale degetelor mainilor), necroza osoasa aseptica, sindromul fibromialgic etc.

 

Anamneza, examenele clinice si paraclinice stabilesc diagnosticul 

Diagnosticul final este unul de excludere a altor cauze posibile. Prin urmare, cauzele durerilor articulare pot fi diagnosticate prin:

  • Anamneza (discutia cu medicul si identificarea istoricului durerii, existenta asocierii sau preexistenta altor boli);
  • Examen clinic local si general;
  • Examen paraclinic, constand in examen radiologic (Rx), computer tomograf (CT), rezonanta magnetica nucleara (RMN), ecografie de parti moi, precum si teste de sange si de urina (hemoleucograma completa, teste uzuale privind bilantul metabolic, profilul functiei hepatice si pancreatice, a functiei renale, VSH, fibrinogen, factor reumatoid, proteina C reactiva, teste specifice bolilor autoimune, anticorpi, electrolitii serici etc.).

Odata stabilite cauzele artralgiilor, exista cateva variante terapeutice conventionale care ajuta la ameliorarea rapida a durerilor. Antialgicele si antiinflamatoarele nesteroidiene, precum si relaxantele musculare sunt adesea recomandate pentru tratarea artralgiilor usoare sau a celor moderate.

 

Va oferim cateva sfaturi pentru prevenirea instalarii durerilor de articulatii:

  • Cresterea rezistentei generale a organismului: cura balneara, de teren sau plimbarile in aer liber, practicarea unor sporturi usoare, cura heliomarina, tratarea corespunzatoare a infectiilor in copilarie etc.;
  • Protectia impotriva factorilor de mediu: schimbarile bruste de temperatura, evitarea expunerii la frig si umiditate, evitarea suprasolicitarii mecanice a articulatiilor etc.;
  • Utilizarea unor metode fizicalkinetice preventive a decompensarilor afectiunilor care se manifesta prin artralgii.

 

 

Dr. Georgiana-Ozana Tache,

Medic primar recuperare medicala,

Doctor in stiinte medicale

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.