Revista care te menține sănătos

Recuperare medicală

Cea mai intalnita afectiune la sportivi: ruptura ligamentului incrucisat anterior

20 februarie 2014
Share

Odata cu venirea primaverii, cu trezirea la viata a naturii si cu aparitia soarelui vesel ce straluceste din nou pe cer, simtim cu totii nevoia de a ne reactiva organismul si de a face putina miscare. A face sport primavara este un adevarat tratament, cu conditia sa va pregatiti pentru aceasta si sa luati in calcul si posibilele accidente pe care le puteti suferi. De exemplu, una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului o reprezinta intinderea sau ruptura de ligament incrucisat anterior.

De ce? Oasele ce formeaza articulatia genunchiului sunt interconectate prin ligamente. Sunt patru ligamente principale, care actioneaza ca niste franghii/parghii puternice pentru a tine oasele impreuna si a mentine stabilitatea genunchiului. Ligamentul incrucisat anterior traverseaza genunchiul pe diagonala, prin mijlocul acestuia. El impiedica tibia sa gliseze in fata femurului si contribuie la stabilitatea rotationala a genunchiului.

Ruperea ligamentului incrucisat anterior

Ligamentul incrucisat anterior se poate rupe prin mai multe mecanisme, majoritatea legate de activitatile sportive, cum ar fi: schimbarea brusca a directiei, oprirea brusca, decelerarea in timpul alergarii, aterizarea incorecta in urma unei sarituri, contactul direct sau coliziunea, asa cum se intampla in cazul placarii in rugby etc. Mai mult, aproximativ 50% din leziunile ligamentului incrucisat anterior intervin simultan cu leziunea altor structuri ale genunchiului, cum ar fi cartilajul articular, meniscul sau alte ligamente.

Incidenta mai mare la femei

Mai multe studii au relevat faptul ca, in anumite sporturi, incidenta leziunilor LIA este mai mare la femeile atlet fata de barbatii atlet. Se presupune ca acest lucru se datoreaza diferentei de conditie fizica, forta musculara, control neuromuscular, dar si laxitatii ligamentare care este mai mare la femei si efectelor estrogenului asupra proprietatilor ligamentelor.

Simptome

In cazul unei leziuni a ligamentului incrucisat anterior, este posibil sa auziti un fel de „pocnet” si puteti simti ca genunchiul cedeaza sub greutatea proprie. Alte simptome sunt: durere si inflamare, imposibilitatea executarii miscarii complete de flexie/extensie, sensibilitate la nivelul intregii articulatii, disconfort in timpul deplasarii. Important este ca, in momentul in care sesizati aceste simptome, sa consultati imediat un medic ortoped.

Cum se trateaza

poza 2Tratamentul unei leziuni de ligament incrucisat anterior variaza in functie de nevoile individuale. De exemplu, atletii tineri care practica diverse sporturi si persoanele active vor avea cel mai probabil nevoie de interventia chirurgicala pentru a-si putea relua cu succes activitatea sportiva. Pentru persoane mai putin active, de regula varstnici, revenirea la o viata normala se poate face si fara interventie chirurgicala.
Indiferent daca tratamentul presupune interventia chirurgicala sau nu, recuperarea are un rol vital in reluarea activitatii zilnice. De asemenea, un program de kinetoterapie poate facilita reluarea fortei si functiei motorii a genunchiului.

Dr. Robert Cristian Apostolescu, 

Medic ortoped, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, Bucuresti

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.