Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Gestionarea durerilor articulare în sezonul rece

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
14 ianuarie 2022
Share
Gestionarea durerilor articulare în sezonul rece

Persoanele care suferă de probleme articulare se plâng adesea de agravarea acestora în timpul sezonului rece. Deşi corelaţia dintre condiţiile meteorologice şi durerile articulare nu a fost clar demonstrată, pacienţii care suferă de artroză sau osteoartrită raportează dureri sau probleme articulare mai grave sau mai importante în timpul iernii sau atunci când vremea este ploioasă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport Forte Naturalis, supliment alimentar cu sulfat de glucozamină, MSM, sulfat de condroitină, extract de ginkgo biloba şi Boswellia serrate.

Oamenii de ştiinţă au efectuat numeroase studii pe temă, iar teoria care ar explica mecanismul de apariţie a durerilor de articulaţi în sezonul rece este următoarea: articulaţiile mari (genunchii, şoldurile, umerii) sunt protejate de lichidul sinovial, care ajută la amortizarea mişcărilor şi la lubrifierea articulaţiei, iar acest lichid va suferi modificări ale presiunii ca răspuns la modificările presiunii atmosferice. În cazul persoanelor cu articulaţii sănătoase, aceste modificări nu dau de obicei simptome. Însă în cazul celor cu probleme articulare (diferite tipuri de artrită, gută sau artroză), schimbarea presiunii atmosferice va cauza probleme.

dureri articulare, artroza, osteoartrita, probleme articulare, muschi rigizi, preventie dureri articulare, recomandari dureri articulare,

Cum împiedicăm frigul să ne accentueze durerile?

Deşi nu putem să influenţăm vremea, putem să luăm măsuri pentru a preveni, uşura sau ameliora durerile articulare din sezonul rece. Iată ce puteţi face pentru a gestiona aceste probleme.

 • Atunci când temperaturile încep să scadă, menţineţi cald în locuinţă.
 • Faceţi duşuri calde şi îmbrăcaţi-vă bine în timpul zilei, inclusiv cu mănuşi, fular şi şosete groase.
 • Faceţi mişcare, deoarece efectuarea de exerciţii fizice întăreşte articulaţiile şi muşchii care le deservesc.
 • În cazul în care, pe lângă dureri articulare, simtiţi că muşchii sunt rigizi, masaţi-vă pentru a îmbunătăţi circulaţia şi pentru a relaxa musculatura.
 • Încercaţi să menţineţi o greutate normală pentru a reduce stresul pe articulaţiile genunchilor;
 • Hidrataţi-vă! Hidratarea este întotdeauna importantă, dar în sezonul rece riscul de deshidratare este de fapt mai mare decât atunci când este cald, pentru că senzaţia de sete este mult redusă şi transpiraţia se evaporă mai rapid, făcându-ne să credem că nu este nevoie să bem lichide. O excelentă modalitate de a vă hidrata iarna o reprezintă ceaiul cald.
 • Adoptaţi o dietă sănătoasă. Există studii care au arătat că anumite alimente pot avea efecte antiinflamatoare, care vă pot proteja articulaţiile, aşa că vă sfătuim să includeţi în alimentaţia dumneavoastră oleaginoase precum nucile, alunele sau migdalele, peşte precum sardinele sau somonul (peşti bogaţi în acizii graşi omega-3), fructe şi legume.
 • Evitaţi suprasolicitarea articulaţiilor în timpul activităţilor de zi cu zi.
 • Dormiţi suficient! Studiile arată că insomnia sau alte tulburări de somn pot agrava durerile de articulaţii.
 • Vitamina D este esenţială pentru sănătatea oaselor şi articulaţiilor. Unele studii au corelat nivelurile scăzute de vitamina D cu durerile articulare şi musculare, însă până în prezent cercetările nu sunt concludente. Deficitul de vitamina D este din ce în ce mai întâlnit, mai ales la vârstnici, iar suplimentele cu această vitamină pot trata durerile articulare la unele persoane care au acest deficit. Cu toate acestea, nu există dovezi că persoanele cu nivelul seric normal de vitamina D ar trebui să ia suplimente pentru dureri articulare.
 • Discutaţi cu medicul dumneavoastră în cazul în care sfaturile de mai sus nu vă ajută. Acesta vă poate prescrie medicamente antiinflamatoare pentru ameliorarea durerilor articulare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport gel emulsionat, un dispozitiv medical care se aplică topic şi are ca efect reducerea durerii şi a rigidităţii musculare. De asemenea, reduce durerile reumatice acute.

Nota pentru articolul «Gestionarea durerilor articulare în sezonul rece»:5.00/ 5 (3 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.