Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Coxartroza. De ce şi când te doare şoldul?

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
3 mai 2022
Share
Coxartroza. De ce şi când te doare şoldul?

Artroza şoldului sau coxartroza este o afecţiune comună, iar prevalenţa ei este în creştere, în special la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Coxartroza este o boală degenerativă a articulaţiei şoldului (articulaţia coxo-femurală), în cadrul căreia are loc distrugerea progresivă a cartilajului articular şi, ulterior, a suprafeţelor articulare ale oaselor care alcătuiesc această articulaţie. Boala este progresivă, ceea ce înseamnă că se poate agrava în timp, afectând mobilitatea şi calitatea vieţii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport Forte Naturalis; supliment alimentar cu sulfat de glucozamină, MSM, sulfat de condroitină, extract de ginkgo biloba şi Boswellia serrate.

Care sunt cauzele? De la ce apare coxartroza?

Nu se ştie cu exactitate de ce apare coxartroza, dar explicaţia oferită de cercetători este următoarea: întrucât articulaţia şoldului este solicitată în mod constant (ea fiind printre cele mai utilizate articulaţii ale corpului), riscul de deteriorare este mai mare, iar acest risc creşte pe măsură ce îmbătrânim.

În afară de vârstă, se cunosc câţiva factori de risc pentru coxartroză:

 • istoricul familial de artroză a şoldului;
 • leziuni anterioare ale articulaţiei coxo-femurale;
 • obezitatea;
 • displazia congenitală de şold;
 • infecţii;
 • suprasolicitarea (în special la sportivii care fac mişcări repetitive ale şoldului);
 • diabetul zaharat (mai ales neglijat sau tratat necorespunzător).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport gel emulsionat; un dispozitiv medical care se aplică topic şi are ca efect reducerea durerii şi a rigidităţii musculare. De asemenea, reduce durerile reumatice acute.

artroza, coxartroza, artroza a şoldului,

Coxartroza, principalele manifestări

Cel mai întalnit simptom al coxartrozei este durerea, care se dezvoltă lent şi se agravează în timp. De obicei, durerea se ameliorează în repaus şi apare la mers sau la urcatul scărilor şi este însoţită de şchiopătat. Pe măsură ce boala avansează durerea poate să apară la orice mişcare a articulaţiei, noaptea sau chiar în repaus.

Alte simptome date de coxartroză sunt:

 • rigiditatea articulaţiei;
 • limitarea mişcărilor;
 • deformarea articulaţiei;
 • hipotrofierea muşchilor care controlează articulaţia;
 • apariţia crepitaţiilor (trosnetelor) la mişcarea şoldului;
 • meteosensibilitatea.
artroza, coxartroza, artroza a şoldului,

Metode de diagnosticare

Coxartroza se poate clasifica în coxartroză primară şi secundară. Coxartroza primară apare la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani şi reprezintă aproximativ 40-50% din cazuri, iar cea secundară apare la persoanele cu displazie de şold sau la persoanele cu factori de risc (obezitate, traumatisme repetate ale articulaţiei, infecţii).

Indiferent dacă este primară sau secundară, simptomele coxartrozei sunt aceleaşi, iar diagnosticul este pus pe baza acestor simptome şi a unei examinări la medicul ortoped.

Radiografia ambelor articulaţii coxo-femurale este obligatorie pentru a diagnostica coxartroza. Aceasta poate releva:

 • îngustarea spaţiului articular;
 • compresia porţiunii de os de lânga cartilaj;
 • osteofite (excrescenţe sau „ciocuri” osoase) la joncţiunea dintre os şi cartilaj.

Ocazional, medicul poate să recomande un RMN sau CT pentru a afla cum se prezintă ţesuturile moi din jurul articulaţiei şoldului.

Fizioterapia, între alinare şi vindecare

Soluţii de tratament pentru coxartroză

Scăderea ponderală este obligatorie pentru a nu suprasolicita articulaţia. Mersul pe teren accidentat şi statul prelungit în picioare trebuie evitate. În plus, este recomandată începerea unui program de fizio-kinetoterapie.

Tratamentul medicamentos cuprinde antiinflamatoare nonsteroidiene sau injecţii intraarticulare cu corticosteroizi, acestea din urma fiind recomandate în caz de pusee inflamatorii.

Intervenţia chirurgicală (artroplastia totală de şold) este de regulă indicată când boala este avansată.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.