Revista care te menține sănătos

Recuperare medicală

Tratament medicamentos vs. chiropraxie in lupta cu durerile de spate

26 ianuarie 2012
Share

Exista in prezent o multitudine de medicamente analgezice recomandate in cazul durerilor de coloana, gat, brat, spate sau sold, insa putini cunosc faptul ca aceste remedii pot avea efecte secundare periculoase, precum probleme gastrointestinale, dependenta si tendinta de supradozaj.

In plus, eficacitatea acestor tratamente este pusa sub semnul intrebarii, terapiile alternative luandu-le locul prin beneficiile aduse pe termen lung si lipsa riscurilor la care sunt expusi pacientii.

Un nou studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea din Minnesota arata ca remediile simple, cum este tratamentul chiropractic si exercitiile fizice facute la indicatia specialistului, in intimitatea casei, va pot scuti de chinuitoarele dureri care va intepenesc corpul, mult mai bine decat o poate face tratamentul farmaceutic, si fara efecte secundare.

Chiropractica, chiropraxia sau vertebroterapia reprezinta o tehnica descoperita in anul 1845 de catre medicul englez Daniel Palmer, constand in manipularea articulatiilor si a vertebrelor cu ajutorul mainilor, astfel incat acestea sa poata reveni la forma initiala.

Durerile resimtite la nivelul coloanei vertebrale si cele adiacente precum durerile de gat, umeri, brate, solduri fac parte din viata a peste 75% din populatia lumii. Acestea sunt cauzate de lipsa de miscare si pozitia incorecta pe care o adoptam atunci cand stam la birou, iar optiunile de tratament moderne sunt limitate.

Cercetarea publicata la inceputul acestui an in Annals of Internal Medicine demonstreaza cum terapiile alternative pot fi net superioare celor medicamentoase.

Participantii la studiu, 272 de persoane de ambele sexe, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, au fost impartiti in trei grupuri: primul grup a efectuat vizite periodice la specialistul chiropractician, un alt grup a primit tratament specific medicamentos, iar cel de-al treilea grup a fost instruit cum sa efectueze exercitii fizice la domiciliu. La sfarsitul celor 12 saptamani, rezultatele aratau in felul urmator:

  • 57% din grupul supus terapiei chiropractice au raportat o reducere cu cel putin 75% a durerii;
  • 48% dintre cei care faceau exercitii terapeutice acasa spun ca durerea a fost ameliorata in aceeasi masura, cu aproape 75%;
  • doar 33% dintre persoanele care luau medicamente au observat o imbunatatire in ce priveste intensitatea durerii.

Desi cei care au luat tratament medicamentos au resimtit dureri mai putin intense, expertii avertizeaza ca medicatia luata pe termen lung poate duce la reactii adverse din ce in ce mai grave. In schimb, chiropractica si miscarea au efect pe termen lung, fara niciun fel de risc.

Paula Rotaru

Sursa: www.naturalnews.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.