Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Artroplastia de șold. Sfaturi pentru recuperare

Dr. Robert Apostolescu, medic primar ortoped, Spitalul Euroclinic, Bucureşti
21 martie 2024
Share
Artroplastia de șold. Sfaturi pentru recuperare

Vârsta este doar un număr, când vine vorba despre procedura minim-invazivă de protezare a șoldului, respectiv artroplastia de șold. Iar artroplastia minim-invazivă se evidențiază ca fiind alegerea optimă pentru cei ce își propun să-și mențină autonomia și să trăiască fără dureri.

Motivația principală a seniorilor care optează pentru operații de protezare a șoldului este dorința de a-și recăpăta o viață normală, în care să nu fie dependenți de ajutorul altora pentru activitățile zilnice. Artroplastia le oferă un sprijin valoros, cu condiția să respecte recomandările post-operatorii ale medicului.

Având în vedere că durata de viața a unui implant modern este de circa 20-25 ani, iar cele mai multe operații sunt efectuate cam în categoria de vârstă 60-80 de ani, majoritatea pacienților se pot bucura tot restul vieții de proteză, scăpând astfel de dureri cronice și recâștigându-și mobilitatea și libertatea de mișcare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport Forte Naturalis; supliment alimentar cu sulfat de glucozamină, MSM, sulfat de condroitină, extract de ginkgo biloba şi Boswellia serrata. Ajută la reducerea durerii articulare, contribuie la menţinerea articulaţiilor flexibile şi grăbeşte recuperarea după traumatisme.

Recuperarea după artroplastia de șold

Toți pacienții, indiferent de vârstă, ar trebui să respecte cu strictețe recomandările specialistului în materie de recuperare după o artroplastie de șold. Principalul beneficiu al abordării minim-invazive în protezarea șoldului este recuperarea rapidă. În cazul abordării minim-invazive recuperarea durează câteva săptămâni, iar în cea clasică recuperarea este de câteva luni.

Spitalizarea poate dura 2-3 zile, perioadă în care pacientul trebuie să dobândească independența în activități precum ridicarea și așezarea în pat, deplasarea cu ajutorul unui cadru sau a cârjelor și coborârea treptelor. Ajutorul suplimentar va fi necesar pentru câteva săptămâni.

Este foarte important să urmeze întocmai tratamentul medicamentos recomandat, precum și o rutină de îngrijire a operației. Să schimbe pansamentul conform indicațiilor medicului și să mențină pielea cât mai curată și uscată. Dar fără a face duș sau baie înainte de îndepărtarea firelor de sutură în cazul în care au un pansament care nu este rezistent la apă.

artroplastie de șold, artroplastia de șold, şold, artroplastie, artroplastia, recuperare,

Recomandări pentru seniorii care au suferit o artroplastie de șold

 • Este important să nu existe obstacole în calea deplasării. Mobilierul ar trebui aranjat în așa fel încât pacientul să se poată mișca ușor cu cârjele sau cadrul.
 • Se recomandă utilizarea unui scaun confortabil, ceva mai înalt.
 • Covoarele ar trebui eliminate pentru a preveni alunecarea.
 • Cablurile electrice de care pacientul s-ar putea împiedica trebuie securizate.
 • Și baia ar trebui adaptată, cu un scăunel de duș și o bară de susținere.
 • Pentru a evita aplecările, se recomandă utilizarea obiectelor cu mâner: încălțător, burete de baie etc.
 • Pacientul mai trebuie și să aibă la îndemână toate lucrurile necesare, telefon, șervețele, coș de gunoi, sticlă cu apă, medicamente etc.

Persoanei cu artroplastie de șold i se recomandă şi anumite schimbări de dietă şi stil de viaţă:

 • alimentație bogată în lichide și vitamina K, prezente în surse precum linte, soia, năut, spanac, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles;
 • renunțarea la fumat;
 • pauză de la cafea și alcool;
 • menținerea unei greutăți optime.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.