Revista care te menține sănătos

Recuperare medicală

Hidrokinetoterapia creste mobilitatea articulara

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală (Centrokinetic), cadru didactic universitar UMF „Carol Davila”, consilier nutriție metabolic balance (Nutriscence)
2 iulie 2010
Share

Hidrokinetoterapia sau gimnastica acvatica este practicata din cele mai vechi timpuri. Hipocrate prescria imbaierea si consumul de ape minerale pentru efectele terapeutice demonstrate.

Hidrokinetoterapia presupune practicarea exercitiilor fizice in apa, fiind o metoda terapeutica ce foloseste apa simpla, apa termala, sulfuroasa, sarata sau apa de mare. De asemenea, gimnastica acvatica este o modalitate de ardere a unui numar mare de calorii si de mentinere intr-o forma fizica de invidiat. Hidrokinetoterapia se poate aplica in doua moduri:
Baia partiala, in care imersia se refera doar la o parte a corpului; Baia generala, ce presupune imersia intregului corp.

 

Gimnastica acvatica partiala relaxeaza musculatura

Hidrokinetoterapia partiala este utilizata pentru cresterea mobilitatii articulare, deoarece permite efectuarea diferitelor tipuri de miscari in apa calda. Aceasta relaxeaza musculatura, ajuta la recuperarea functionala si diminueaza durerile. Se poate practica in bazine individuale, ceea ce permite o imersie partiala, in scopul recuperarii membrelor. In acest mod se pot efectua bai calde sau alternante (bai reci, la 18° C, urmate de imersia in apa calda, la peste 38° C, ceea ce permite si cresterea vasomotricitatii).

Hidrokinetoterapia generala ajuta la cresterea rezistentei musculare

Hidrokinetoterapia generala se realizeaza prin imersia intregului corp in bazine individuale, colective sau piscine. Orice miscare efectuata in sensul flotarii, adica de jos in sus, va fi executata cu mai multa usurinta, forta musculara necesara fiind foarte slaba. La miscarile de sus in jos sau laterale apare rezistenta opusa de apa fata de miscarea efectuata, fiind astfel ingreunata. In consecinta, determina cresterea fortei si a rezistentei musculare. Apa din bazinele de recuperare trebuie mentinuta la o valoare de 35-36° C, temperatura la care se produc efectele antialgice (calmante), scaderea tonusului muscular general si vasodilatatia periferica, cu scaderea tensiunii arteriale.

Durata unei sedinte de hidrokinetoterapie variaza de la 10-15 minute la o ora. Frecventa sedintelor este de 2-3 saptamanal, efectuate timp de cateva luni succesiv. De asemenea, in piscinele mari se mai poate face kinetoprofilaxie sau inot terapeutic.

Care sunt indicatiile?

Indicatiile hidrokinetoterapiei sunt diverse:

  • Bolile neurologice centrale si periferice, urmate de paralizii sau pareze;
  • Bolile reumatismale degenerative (artroze) sau inflamatorii cronice, in afara puseului algic, urmate de scaderea gradului de mobilitate articulara;
  • Sechelele posttraumatice urmate de scaderea fortei musculare si a mobilitatii articulare, precum si a coordonarii miscarilor;
  • Suferintele discale, discovertebrale, precum discopatia vertebrala cervicala, dorsala sau lombara, in afara indicatiei chirurgicale;
  • Afectiunile cardio-respiratorii, in vederea reantrenarii fizice la efort (postinfarct miocardic, astm bronsic), cele circulatorii periferice, inclusiv insuficienta circulatorie venolimfatica de la nivelul membrelor inferioare;
  • Sarcina si recuperarea dupa nastere;
  • Tulburarile de statica vertebrala la copii si adolescenti, precum scoliozele si cifozele.

 

Contraindicata celor cu afectiuni cardiace sau leziuni ale pielii

Contraindicatiile absolute ale kinetoterapiei sunt reprezentate de leziunile tegumentare, starile febrile, afectiunile acute sau intercurente care ar putea duce la decompensare cardio-respiratorie. Contraindicatiile relative sunt cele aflate in legatura cu varsta avansata, hipotensiunea arteriala accentuata, anumite afectiuni cardiovasculare cu potential de decompensare.

Gimnastica in apa mentine silueta

Rezultatele practicarii in mod sistematic a unui program de gimnastica acvatica constau si in scaderea in greutate, mentinerea siluetei (centimetri in minus in talie si solduri, precum si reducerea celulitei). Specialistii considera ca intr-o ora de inot se ard circa 300 de calorii. Gimnastica acvatica presupune in acest context exercitii efectuate intr-un bazin unde apa ajunge la nivelul pieptului, iar majoritatea exercitiilor se fac cu echipament adecvat, asemanator celui de la ora de aerobic sau gimnastica efectuate la sala.

Aquapower intareste musculatura

Pentru cei care doresc ceva mai dinamic, exista o forma de gimnastica acvatica numita aquapower. Principiul pe care se bazeaza este intarirea musculaturii si conditionarea la efort a sistemului cardiovascular, folosind rezistenta apei prin intermediul unor accesorii create special. In speranta ca v-am convins in legatura cu avantajele practicarii hidrokinetoterapiei sau a unui program de gimnastica acvatica, va asteptam la bazin!

Dr. Georgiana-Ozana Tache,
Medic primar recuperare medicala,
Doctor in stiinte medicale,
Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca,
Medical Care – Centrul de Recuperare Medicala
[email protected]
0723.626.289
021/233.97.27

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.