Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Cum să aveți oase puternice la menopauză

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
5 iulie 2023
Share
Cum să aveți oase puternice la menopauză

Menopauza este un proces biologic natural, care marchează sfârșitul perioadei de reproducere a unei femei. Aceasta apare de obicei între 45 și 55 de ani, deși momentul exact variază în funcție de fiecare persoană (poate apărea mai devreme sau mai târziu). Menopauza se caracterizează prin încetarea menstruației, deoarece ovarele produc treptat mai puțini hormoni, în special estrogen și progesteron. Această tranziție hormonală aduce diverse schimbări fizice și emoționale, inclusiv bufeuri, transpirații nocturne, schimbări de dispoziție, uscăciune vaginală, tulburări de somn și modificări ale libidoului.

Menopauza reprezintă, de asemenea, o nouă fază a vieții. Deși poate fi însoțită de provocări și disconfort, multe femei găsesc modalități de a gestiona simptomele și de a profita de oportunitățile care vin odată cu această etapă de maturizare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar OsteoSuport Forte de la Naturalis, recomandat pentru: menţinerea sănătăţii oaselor, dinţilor şi unghiilor. Conţine: calciu, magneziu, zinc, mangan, vitamina K2, vitamina D3.

Cum puteți avea oase puternice la menopauză

Îngrijirea oaselor în timpul menopauzei este esențială, deoarece schimbările hormonale din această etapă pot duce la scăderea densității acestora și la creșterea riscului de osteoporoză.

Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să vă mențineți sănătatea oaselor la menopauză.

Dieta echilibrată

Asigurați-vă că aveți zilnic o cantitate adecvată de calciu. Sursele bune de calciu includ produsele lactate, legumele cu frunze verzi (cum ar fi varza și broccoli), laptele vegetal îmbogățit cu calciu, tofu și sardinele. Mențineți o dietă bine echilibrată care să includă cantități adecvate de alți nutrienți esențiali, cum ar fi magneziu, fosfor și vitamina K, care susțin sănătatea oaselor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Calciu cu Vitamina D, de la Naturalis. Un supliment alimentar sub formă de comprimate efervescente, recomandat în cazul carenţelor de calciu şi vitamina D.

menopauza, terapia de substitutie hormonala, oase puternice la menopauza, vitamina d, dureri de oase,

Vitamina D

Organismul are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul în mod eficient. Expuneți-vă în mod regulat la lumina soarelui, de preferință dimineața devreme sau după-amiaza târziu, când soarele este mai puțin intens. De asemenea, puteți lua în considerare suplimente de vitamina D, mai ales dacă expunerea la soare este limitată. Este important să dozați nivelul de vitamina D și să luați suplimente doar atunci când vi le recomandă specialistul.

Exercițiile fizice

Efectuați în mod regulat exerciții de susținere a greutății, cum ar fi mersul pe jos, joggingul, dansul sau ridicarea de greutăți. Aceste activități ajută la stimularea creșterii osoase și vă întăresc oasele.

Renunțați la fumat și limitați consumul de alcool

Fumatul și consumul excesiv de alcool vă pot slăbi oasele. Dacă fumați, căutați sprijin pentru a renunța la fumat. Iar dacă consumați alcool, faceți-o cu moderație (până la un pahar pe zi pentru femei).

Reduceți consumul de cofeină

În timp ce un consum moderat de cofeină este în general bun, consumul excesiv poate interfera cu absorbția calciului. Încercați să vă limitați aportul de cofeină prin reducerea consumului de cafea, ceai și băuturi cu cofeină.

Terapia de substituție hormonală

Discutați opțiunea terapiei de substituție hormonală cu medicul. Aceasta poate ajuta la gestionarea simptomelor menopauzei și poate oferi, de asemenea, o anumită protecție împotriva scăderii densității osoase. Cu toate acestea, este esențial să cântăriți potențialele riscuri și beneficii și să luați cea mai bună decizie.

menopauza, terapia de substitutie hormonala, oase puternice la menopauza, vitamina d, dureri de oase,

Controalele regulate la medic

Vizitați-vă în mod regulat medicul pentru efectuarea unor teste ce măsoară densitatea osoasă și pentru a discuta orice preocupări legate de acest aspect. Acesta vă pot oferi îndrumări specifice situației dumneavoastră și vă pot prescrie tratamente adecvate, dacă este necesar.

Adoptarea unui stil de viață sănătos pentru oase în timpul menopauzei poate ajuta la reducerea riscului de fracturi și la menținerea rezistenței oaselor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.