Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Afectiunile coloanei vertebrale

Andreea Simona Fatulescu, medic primar recuperare, medicina fizica si balneologie, Clinica Sanador
8 ianuarie 2019
Share
Exclusiv online
Afectiunile coloanei vertebrale

Afectiunile care dau durere de spate sunt multiple si nu tin cont de varsta. In cele mai multe cazuri durerile sunt cauzate de modificarile de pozitie ale coloanei vertebrale, hipotrofiei musculare paravertebrale (in lipsa antrenamentului fizic), herniilor de disc si, in cazuri mai rare si grave, de spondilodiscita (infectie la nivelul coloanei), tumori locale.

Cuprins articol

Durerile de spate, tot mai frecvente la tineri
Cum pot fi prevenite durerile de spate si de coloana
Durerea de spate, simptom al scoliozei?
Cine este afectat de scolioza?
Diagnostic si tratament
Alte recomandari
Pozitia corecta pe scaun

Durerile de spate, tot mai frecvente la tineri

Majoritatea durerilor de spate la tineri sunt datorate atitudinilor vicioase ale coloanei vertebrale (scolioza, cifoza, rectitudine, hiperlordoza), care in combinate cu sezutul prelungit la birou, in pozitii fixe, duc la aparitia contracturilor musculare paravertebrale dureroase, a nodulilor de miogeloza, a inflamatiilor la nivelul insertiilor ligamentare si tendinoase pana la modificari de spondiloza, hernie de disc, nevralgii si chiar la tulburari de circulatie cerebrala (ameteli). Alte cauze sunt: miscari bruste de anteflexie (aplecare in fata) sau torsiune ale coloanei, purtarea de greutati, expunere prelungita la intemperii.

Cum pot fi prevenite durerile de spate si de coloana

Preventia afectiunilor coloanei vertebrale si respectiv a durerilor de spate trebuie initiata inca din perioada copilariei si a adolescentei printr-o pozitie corecta a copilului in banca si la biroul de acasa, purtarea unui ghiozdan adecvat, evaluare periodica a coloanei in perioada de crestere, incurajarea efectuarii sporturilor care intaresc musculatura spatelui.

Adultii trebuie sa respecte regulile de protectie ale coloanei:

– evitarea purtarii de greutati mari, asimetric;

– evitarea pozitiilor vicioase ale coloanei;

– evitarea expunerii la frig si umezeala;

– evitarea mentinerii pozitiei fixe si prelungite la birou;

– sezutul sa fie cu genunchii si soldurile la 90 grade de flexie, bratele sprijinite pe birou, scaunul sa fie reglabil pe inaltime si cu spatar inalt;

– efectuarea zilnica a unui program individualizat de exercitii pentru tonifierea musculaturii spatelui, care va fi stabilit in urma unui consult de specialitate in care se va tine cont de inaltimea si greutatea persoanei, tonusul muscular, activitate zilnica, tulburarile de statica vertebrala, boli associate;

-in cazuri selectionate se recomanda purtarea de lombostat (orteza).

Lombosciatica: cauze, simptome, tratament

scolioza

Durerea de spate, simptom al scoliozei?

Durerea de spate poate fi un simptom al scoliozei, aceasta fiind o modificare de pozitie a coloanei in plan frontal, de cele mai multe ori asociata si cu rotatia in ax a corpilor vertebrali ceea ce duce la intinderea unor grupe musculare paravertebrale si scurtarea celor de partea opusa. In aceste conditii se modifica si pozitia centrului de greutate al trunchiului. Implicit toate acestea duc la suprasolicitarea unor structuri musculo-ligamentare cu producerea de durere cu intensitati variabile.

Cine este afectat de scolioza?

Scolioza poate aparea la orice varsta:

– congenital (in general, scolioze cu grad mare si indicatie de interventie chirurgicala),

– la copii prin mentinerea mult timp a unor pozitii deficitare sau prin practicarea unor sporturi care solicita inegal membrele superioare si trunchiul,

– la adulti prin sezut prelungit in pozitii vicioase (cel mai frecvent la birou), in urma traumatismelor (accidente sportive, cadere pe gheata, cadere pe scari etc.) soldate cu tasari vertebrale,

– la varstnici, cele mai frecvente cauze sunt osteoporoza, modificarile degenerative (imbatranire) si scaderea masei musculare (inclusiv a celei paravertebrale) aparute cu varsta.

Diagnostic si tratament

In primul rand este un diagnostic clinic (rezultat in urma consultatiei) si apoi in functie de varsta se pot adauga investigatii imagistice (radiografie sau RMN coloana vertebrala).

Pentru scolioza, se pot face urmatoarele recomandari de tratament, in functie de varsta si de simptomatologie:

– kinetoterapie – tehnica Schrot este printre cele mai cunoscute si cu rezultate bune la copii, in perioada de crestere in inaltime;

– hidrokinetoterapie cu rol in asuplizarea musculaturii si cresterea mobilitatii la nivelul coloanei cervicale si lombare;

– masaj tonizant sau decontracturant;

– fizioterapie cu rol analgezic sau de electrostimulare;

– orteza sau corset toraco-lombar pentru varstele extreme (copii sau varstnici cu tasari pe fond de osteoporoza).

In cazul tinerilor cu scolioze foarte accentuate cu riscuri de afectare a maduvei se va recomanda interventie chirurgicala cu montare de tije sau diferite dispozitive de redresare.

Alte recomandari

Tinerii trebuie sa consulte un medic specialist pentru o evaluare corecta a posturii, a componentelor care produc durere, evaluare neurologica (inclusiv a riscului de dezvoltare a unei hernii de disc pe termen lung), evaluare a activitatii zilnice, a tuturor factorilor de risc, afectiunilor asociate si apoi recomandare stil de viata si program de recuperare.

Pozitia corecta pe scaun

Daca petreceti multe ore la birou si doriti sa evitati aparitia durerilor de spate, bifati pasii urmatori:

– ajustati scaunul in functie de inaltimea dumneavoastra;

– stati drepti, talpile pe sol;

– nu alunecati in diferite pozitii vicioase pe scaun;

– stati cu spatele lipit de scaun, sprijiniti;

– nu stati picior peste picior perioade lungi de timp;

– nu stati in sezut perioade lungi de timp, alternati cu mersul sau statul in picioare.

Nota pentru articolul «Afectiunile coloanei vertebrale»:4.20/ 5 (5 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.