Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Bolile de colagen vasculare

26 iulie 2018
Share

Bolile de colagen vasculare se refera la un grup de boli ce afecteaza tesutul conjunctiv. Tesutul conjunctiv este alcatuit din doua proteine: colagenul si elastina, colagenul fiind cea mai raspandita proteina din corpul uman, proteina ce este prezenta in oase, tendoane, piele, ligamente etc. Bolile de colagen vasculare sunt denumite si boli ale tesutului conjunctiv. Unele dintre ele pot afecta articulatiile, pielea, vasele de sange, precum si alte organe vitale. Simptomele variaza in functie de fiecare afectiune.

Printre exemplele de boli de colagen vasculare se numara lupusul, artrita reumatoida, sclerodermia, arterita temporala.

 

Cauzele bolilor de colagen vasculare

Bolile de colagen vasculare sunt boli autoimune. Acest lucru inseamna ca sistemul imunitar ataca, din greseala, tesutul sanatos. Atacurile sunt, de obicei, sub forma de inflamatie. In acest caz, sistemul imunitar inflameaza colagenul si articulatiile aflate in apropiere. Cauzele acestor atacuri nu sunt cunoscute. Cateva dintre afectiunile de acest gen, printre care lupusul si artrita reumatoida, sunt mai frecvente in cazul femeilor decat in cazul barbatilor. Acest grup de boli afecteaza in majoritatea cazurilor adultii intre 30 si 40 de ani.

 

Bolile de colagen vasculare: simptome

Fiecare boala din acest grup are propriile simptome. Oricum ar fi, cele mai multe forme prezinta cateva simptome generale comune, printre care: oboseala, slabiciunea muschilor, febra, durerile la nivelul corpului, durerile articulare, eruptii pe piele.

Lupusul

Aceasta afectiune prezinta simptome particulare pentru fiecare pacient. Alte simptome pot include dificultati de respiratie, dureri in piept, de cap si ochi uscati. Persoanele cu lupus au lungi perioade de remisie fara simptome. Acestea se pot inrautati in timpul episoadelor stresante etc.

Artrita reumatoida

Inflamarea tesutului conjunctiv dintre articulatii provoaca durere si rigiditate. Unii pacienti pot suferi de uscarea cronica a ochilor si gurii. Pacientii care au aceasta boala se pot confrunta cu inflamarea vaselor de sange.

Sclerodermia

Sclerodermia poate afecta atat pielea, cat si alte organe, inclusiv inima, plamanii sau tractul digestiv. Simptomele includ ingrosarea si rigidizarea pielii, eruptii cutanate sau rani deschise. Sclerodermia sistemica poate provoca tuse, respiratie suieratoare, diaree, reflux gastro-esofagian, dureri articulare sau amorteala la nivelul picioarelor.

Arterita temporala

Persoanele cu aceasta afectiune sufera de o inflamatie a arterei aflata la nivelul capului. Simptomele apar la seniorii de peste 70 de ani si includ sensibilitatea scalpului, durerile la nivelul maxilarului, durerile de cap si pierderea vederii.

 

Tratamentul acestor boli

Bolile de colagen vasculareTratamentul bolilor de colagen vasculare variaza in functie de problemele fiecarui pacient. Totusi, corticosteroizii si medicamentele imunosupresoare pot actiona in mod benefic. Corticosteroizii reduc inflamatia si ajuta sistemul imunitar sa reintre in normal. La unele persoane corticosteroizii pot prezenta efecte secundare majore, inclusiv cresterea in greutate si schimbari de ordin temperamental. Este posibila si cresterea nivelului de zahar in sange. Medicamentele imunosupresoare actioneaza prin scaderea raspunsului imunitar. Cand raspunsul imunitar este scazut, organismul nu se va mai ataca pe sine la fel de mult. Imunitatea scazuta poate creste riscul de a contracta virusuri, asa ca feriti-va de persoanele care au gripa. Exercitiile fizice pot reduce durerea musculara si pot imbunatati mobilitatea.

 

Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Healthline.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.