Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Lombosciatica – optiuni de tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
21 februarie 2020
Share
Lombosciatica – optiuni de tratament

Lombosciatica sau durerea lombara apare destul de frecvent in randul persoanelor mai in varsta, insa poate debuta la orice varsta. Aceasta afecteaza muschii, ligamentele, articulatiile, tendoanele si nervii din regiunea lombara si sacrala a coloanei. Nervul sciatic porneste de la nivelul coloanei lombare (zona inferioara a spatelui) si traverseaza pelvisul si fesele. Apoi, traiectul nervului urmareste linia coapsei pana la genunchi, unde se divide in mai multe ramuri si ajunge la picioare.

Orice factor care pune presiune sau irita nervul sciatic poate cauza durere la acest nivel. Intensitatea durerii poate varia, de la usoara pana la ascutita, senzatie de arsua sau disconfort. Mai mult, lombosciatica poate cauza aparitia amortelilor, furnicaturilor si a slabiciunii la nivelul picioarelor. Tratamentul lombosciaticii cuprinde mai multe metode, de la comprese calde/reci pana la medicamente, exercitii fizice si tratamente alternative si complementare. Iata care sunt.

Tratamentul medicamentos

Sunt recomandate medicamentele pentru durere care contin ibuprofen, ketoprofen sau naproxen, miorelaxantele, medicamente ce amelioreaza spasmele musculare, antidepresivele, ce se administreaza pentru durerile de spate cronice. In unele cazuri, se poate opta pentru medicamente steroidiene injectabile, in jurul nervului spinal.

Fizioterapia

Durerea din sciatica poate ingreuna activitatile fizice, insa repausul la pat nu reprezinta una dintre optiunile de tratament. Pentru a tine sub control durerea, puteti observa ca unele pozitii si activitati sunt mai confortabile decat altele.

Daca simptomele nu sunt severe, dar persista mai mult de doua saptamani, medicul va poate recomanda fizioterapia. Exercitiile adecvate pot ameliora durerea cauzata de lombosciatica si pot preveni reaparitia acestora.

Tipul acestor exercitii depinde de cauzele aparitiei lombosciaticii. Este important sa discutati cu un specialist si sa efectuati aceste exercitii intocmai.

Ce sa NU faceti daca va doare spatele!

secundara_lombosciatica_inainte de TRATAMENTELE ALTERNATIVE

Tratamentele alternative

Unele persoane pot simti o ameliorare a simptomelor dupa acupunctura sau biofeedback.

Tehnica de biofeedback poate controla procesele corpului, precum rata cardiaca, tensiunea arteriala si tensiunea musculara. Aceasta functioneaza prin intermediul unui dispozitiv ce ofera informatii despre diferite procese. De cele mai multe ori, aceasta tehnica functioneaza cel mai bine pentru tratarea stresului cronic.

Acupunctura necesita inserarea unor ace fine in zone specifice ale pielii, denumite puncte de acupunctura, situate pe anumite meridiane. Se crede ca durerea apare atunci cand exista tulburari sau blocaje ale energiei. Acupunctura este folosita pentru a debloca energia si a restabili echilibrul, actionand si la nivelul sistemului nervos central prin ameliorarea durerii.

Interventia chirurgicala

Doar un numar mic de persoane care sufera de lombosciatica necesita interventie chirurgicala. Daca durerea persista cel putin 6 saptamani, in ciuda tratamentului, este necesar sa consultati un neurochirurg. De exemplu, daca hernia de disc exercita presiune asupra nervului, interventia chirurgicala poate corecta si ameliora durerea.

Daca simptomele lombosciaticii sunt severe sau daca se agraveaza progresiv, este indicat sa mergeti imediat la un specialist.

Cititi mai multe informatii despre lombosciatica aici: https://www.farmaciata.ro/lombosciatica-cauze-simptome-tratament/

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.