Revista care te menține sănătos

Wellness club

Acupunctura in spondiloza cervicala

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
12 februarie 2018
Share
Acupunctura in spondiloza cervicala

Acupunctura, metoda de tratament ce tine de medicinei traditionale chineze, face parte din categoria metodelor naturale, pentru ca nu foloseste substante straine organismului pentru a masca simptome sau a inlatura factori externi patogeni. Ea se bazeaza pe modificarea reactivitatii organismului si intarirea rezistentei la factori de mediu pentru a conduce la vindecare.

In acupunctura, ca si in filozofia taoista pe care se bazeaza, viziunea medicinei chineze asupra corpului uman, energia primeaza asupra substantei. Boala este mai intai de toate o tulburare a echilibrului energetic al organsimului, iar tratamentul trebuie intai sa restabileasca acest echilibru, dupa care simptomele vor disparea de la sine. O intrebarea ce se aude frecvent in cabinetul acupunctorului este: „Dar ce au acele astea in ele, de fac bine?”. Nimic deosebit. Nu acul in sine este remediul, ci punctul stimulat.

Acupunctura lucreaza cu un sistem complex de meridiane subcutanate aflate in legatura cu organele interne si puncte cu functii specifice. Fiecare punct de acupunctura, corect stimulat, exercita o anumita influenta asupra unui organ sau meridian, iar aceste actiuni sunt specifice si diferite pentru fiecare punct in parte. Acupunctorul, in consecinta, „prescrie” punctele care trebuie intepate asa cum internistul prescrie pilule sau siropuri.

Spondiloza cervicala duce la migrene

Spondiloza cervicala, una dintre cele mai frecvente localizari ale bolii reumatismale, in cazurile usoare nu este legata de disfunctia unor organe interne, ci doar de expunerea sau lipsa de rezistenta la anumiti factori de risc: vant sau curent, frig si umiditate. Acesti factori de mediu sunt purtatori ai unei energii externe patogene ce blocheaza meridianele de acupunctura si impiedica libera circulatie a energiei in ele. Meridianele nu-si mai pot indeplini rolul, iar tesuturile isi pierd troficitatea si dau dureri, redori, fibroza si alte manifestari tipice.

Aceasta situatie se numeste in terminologia acupuncturala sindrom Bi (obstructie) si se regaseste in aproape toate formele de reumatism. In cazul spondilozei cervicale, meridianele cel mai frecvent afectate sunt vezica biliara si vezica urinara. In afara de manifestarile de baza ale bolii – durerile in zona cefei si partea superioara a spatelui, accentuate la miscari, si de obicei agravate la frig si la vreme umeda – spondiloza cervicala duce si la migrene, amorteli ale bratelor si manifestari de scadere a circulatiei cerebrale: ameteli si afectare a memoriei.

Tratamentul prin acupunctura este foarte eficient in spondiloza cervicala si amelioreaza atat manifestarile de baza cat si complicatiile. La persoanele relativ tinere si la prima manifestare a bolii, simptomele pot disparea chiar dupa primele 3-4 sedinte.

secundara_spondiloza_inainte de Ameliorarea bolii in doar zece sedinte

Ameliorarea bolii in doar zece sedinte

Cu cat spondiloza cervicala este mai veche si pacientul mai varstnic sau cu o patologie mai complexa, cu atat tratamentul se prelungeste, dar circa 85 – 90% dintre pacienti inregistreaza ameliorari bune si foarte bune dupa o serie de 10 sedinte de acupunctura, unii necesitand o a doua serie pentru o ameliorare de durata in cazurile severe. Trebuie mentionat faptul ca nu se poate vorbi de vindecare decat in cazurile in care boala este recenta si nu a apucat sa produca afectari sesizabile ale coloanei vertebrale.

Pacientii la care deja se pot observa modificari radiologice nu vor obtine „intinerirea” aspectului coloanei, dar in cele mai multe cazuri se obtin ameliorari de durata, care in cazurile mai usoare se intind pe mai multi ani. De obicei migrenele, ametelile si limitarea miscarilor coloanei cervicale sunt primele simptome care dispar, cele mai tenace fiind in general simptomele cele mai vechi.

Un alt element interesant in tratamentul acupunctural este ca nu e adevarat ca nu are efecte secundare: are, dar nu sunt negative. Foarte frecvent, dupa primele sedinte de acupunctura pacientul remarca disparitia unor simptome care nu sunt legate de spondiloza cervicala: constipatie, insomnie, depresie, simptome biliare. Explicatia este oferita de insusi modul de actiune al acupuncturii, ce urmareste corectarea disfunctiei energetice ce sta la baza simptomatologiei. Restabilind echilibrul energetic, se corecteaza si alte probleme de sanatate cauzate de acelasi dezechilibru ce a dus si la probleme de coloana cervicala.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.