Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Somnul insuficient dauneaza grav sanatatii

3 ianuarie 2017
Share

Specialistii recomanda un somn de 7-8 ore pe noapte, insa putini sunt cei care respecta acest deziderat, din varii motive. Fie ca este vorba despre cei care petrec mult timp la serviciu, fie despre tinerii carora le place sa piarda noptile prin cluburi, este clar ca nerespectarea odihnei pune in pericol sanatatea. 

Organismul are nevoie de somn in aceeasi masura in care are nevoie de hrana, apa si aer. S-au facut numeroase studii care au demonstrat importanta somnului si faptul ca cele 7-8 ore de odihna mentin si imbunatatesc starea de sanatate si starea psihica. Asa se explica de ce dupa o noapte de somn linistit ne trezim plini de energie, cu un tonus bun si cu mintea odihnita. La polul opus se regasesc cei care dorm 5 ore pe noapte sau mai putin. Acestia poate nu vor resimti efectele negative ale lipsei de somn imediat, insa, in timp, sunt predispusi la irascibilitate, imposibilitatea de a se concentra si de a fi performanti la serviciu si la o stare de rau general.

Ce inseamna un somn de calitate

Chiar si perioadele mici de somn insuficient pot creste tensiunea arteriala. In schimb, tulburarile de somn cronice au fost corelate cu depresia, anxietatea si anumite afectiuni mentale. Asadar, aflati beneficiile somnului de calitate:

  • Somnul mentine inima sanatoasa si ajuta la reducerea actiunii stresului asupra sistemului cardiovascular. De asemenea, respectarea unui program fix de odihna ajuta la diminuarea markerilor inflamatori din organism. Acestia sunt implicati si in aparitia accidentelor vasculare cerebrale si a infarctului miocardic.

  • Somnul combate efectele stresului zilnic. Cu totii ne confruntam cu situatii stresante la serviciu/scoala, insa cei care nu se odihnesc cat ar trebui sunt predispusi chiar la aparitia caderilor nervoase si a problemelor de ordin psihic. Cele 7-8 ore de somn ajuta la relaxarea mintii si a corpului si la reducerea nivelului de hormoni eliberati in momentul in care suntem expusi la stres.

  • Silueta de invidiat se mentine si cu odihna. Dupa cum am precizat, somnul si starea de liniste indusa de acesta pot echilibra o serie de hormoni din organism, inclusiv pe cei implicati in reglarea apetitului. Astfel, s-a demonstrat stiintific ca persoanele care au un program haotic si nu dorm suficient au un apetit crescut si un orar al meselor dezordonat, lucru ce poate duce la cresterea in greutate.

  • Si, nu in ultimul rand, nu degeaba se foloseste expresia somnul de frumusete, intrucat cei care respecta cele 7-8 ore de odihna nu au cearcane sau pungi sub ochi, au tenul luminos si proaspat, sunt mai joviali si, de cele mai multe ori, nu-si arata varsta.

Igiena somnului: reguli de bazalipsa somnului 2

In ultimul deceniu, cercetatorii au dat nastere conceptului de igiena a somnului. Acest lucru se refera la practicile si modalitatile prin care o persoana reuseste sa aiba un somn linistitor. Din pacate, exista numeroase persoane care se confrunta cu probleme mai mari sau mai mici, care interfereaza cu un somn sanatos si odihnitor.

  • Ritmul circadian sau ceasul biologic al fiecaruia poate fi afectat in cazul persoanelor care nu se baga in pat cu aproximatie la aceeasi ora, al celor care fac sport seara si la persoanele care se expun la lumina puternica. De asemenea, cei care calatoresc in zone cu diferente mari de fus orar pot avea probleme cu somnul.

  • Problemele de ordin psihologic pot juca un rol negativ cand vine vorba despre somn. Cele mai multe persoane care se confrunta cu ganduri chinuitoare sau cu factori stresanti se plang de imposibilitatea de a adormi sau de trezirea brusca in mijlocul noptii. Calitatea somnului in cazul acestora este in mod clar afectata, acest lucru avand implicatii grave asupra intregului organism.

  • De asemenea, exista o sumedenie de factori care pot interfera cu igiena somnului. Printre acestia se numara: temperatura ambientala, zgomotul de fond, consumul de cafea sau produse pe baza de cofeina si fumatul excesiv anterior perioadei de odihna. In cazul in care luati vitamine, ar fi bine sa le administrati in primele ore ale diminetii, si nu seara, intrucat acestea va vor tine treji.

  • Activitatea de seara poate influenta si ea somnul de peste noapte. Astfel, sportul efectuat tarziu poate ridica nivelul de adrenalina, lucru care va influenta in mod negativ somnul. De asemenea, o masa copioasa este de evitat daca vreti sa adormiti usor si sa nu va treziti peste noapte. Este bine sa ocoliti si mancarurile condimentate, nicotina, ciocolata, cafeaua si alcoolul.

  • Un pat comod si o saltea ergonomica va vor ajuta in mod sigur sa aveti un somn odihnitor si o pozitie corecta in pat. O saltea proasta si o pozitie vicioasa vor provoca probleme osteoarticulare, cu repercusiuni in timp asupra odihnei nocturne si, implicit, asupra intregului organism.

  • Incercati si metodele de relaxare! Una dintre aceste metode este sofrologia, o tehnica de relaxare dinamica extrem de eficienta in eliberarea tensiunilor fizice, mentale si emotionale. Indepartarea tensiunilor pe care le resimtiti in perioadele de stres acut duce la relaxare, diminuarea nervozitatii, mai mult calm si un somn odihnitor.

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.