Revista care te menține sănătos

Wellness club

Apa, lichidul vital

21 mai 2024
Share

Organismul uman are necesitatile lui bine definite din punct de vedere al alimentatiei. De multe ori insa uitam ca apa este principala sursa a vietii, elementul esential in mentinerea echilibrului organismului.

Rolurile apei

Desi nu are rol energetic, apa este mai necesara decat oricare alt aliment datorita actiunii sale asupra tuturor proceselor vitale. Concret, in organism apa indeplineste urmatoarele patru mari roluri:

Vehiculeaza prin lichidele circulante (sange, limfa) oxigenul si toate elementele nutritive si in acelasi timp elimina produsii rezultati din digestie si metabolism;

Are rol plastic fiind unul din componentele principale ale intregului organism; astfel apa intra in mod direct in procesul de crestere a organismului, formarea celulelor fiind direct dependenta de prezenta apei;

Intervine in reglarea termica in mod decisiv mentinand o temperatura constanta a corpului. Prin evaporarea sa provoaca eliminarea excesului de caldura;

Exista o gama larga de procese chimice ale organismului imposibil de desfasurat fara prezenta apei.

Cantitatea de apa din organism este invers proportionala cu varsta. Astfel la embrion apa reprezinta peste 90%, la copilul mic in jur de 80%, la copilul de varsta scolara 70%, iar la adult 60 – 65% din greutatea corporala.

Nevoile hidrice ale organismului uman

un lucru extrem de important pentru mentinerea functionarii normale a organismului il constituie cunoasterea nevoilor zilnice de apa. Astfel la sugari nevoile zilnice sunt de 150-200 ml/Kilocorp/zi, la copilul de 1 an de 130 ml/kilocorp/zi, scazand apoi treptat spre 100 de ml/kilocorp/zi spre varsta de 3 ani si spre 40ml/kilocorp/zi la 14-15 ani. La adult necesarul de lichide zilnice variaza in functie de sex, varsta, activitate fizica, temperatura mediului extern, fiind in medie intre 2-4l/zi. Astfel la o munca fizica extrem de solicitanta, desfasurata la o temperatura ridicata (36-38 grade Celsius), nevoile hidrice ale organismului pot depasi chiar 5l/zi.

Lipsa de apa este mult mai rapid resimtita decat lipsa de hrana. Astfel, daca omul poate rezista complet lipsit de alimente pana la 40 de zile, lipsa de apa duce la deces in 7-8 zile.

De unde provine apa?

Apa din organism provine din doua mari surse:

Ingestia (apa exogena) ca apa de baut sau asimilata o data cu diverse alimente de origine animala sau vegetala; Apa endogena sau apa metabolica este cea care rezulta din oxidarile din organism; aceasta apa este in medie de doar 200-400 ml/zi.

In concluzie, extrem de importanta ramane ingestia de apa, prin „apa” intelegand de fapt lichidele pe care le consumam zilnic. Trebuie sa avem in vedere ca de exemplu un litru de bautura racoritoare carbogazoasa are in medie 440 kcal si ca sucurile naturale, compoturile, nectarul de fructe, contin o cantitate extrem de importanta de glucide astfel incat ele intra atat in balanta hidrica, cat si in balanta calorica si nutritionala.

Din fericire organismul uman are receptori care sesizeaza extrem de rapid nevoia de apa declansand senzatia de sete.

Apa este un element indispensabil vietii, trebuie consumata intre 2-4l/zi in functie de diversi factori. Fara apa nu putem rezista mai mult de o saptamana.

 

 

Alin POPESCU
Medic medicina sportiva
Medic coordinator F.R.Rugby
0726 / 777.137.
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.