Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Sporturi indicate persoanelor cu spondiloza cervicala

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
5 aprilie 2018
Share
Sporturi indicate persoanelor cu spondiloza cervicala

Indiferent de localizare, spondiloza este o afectiune degenerativa a vertebrelor si a discurilor intervertebrale. Aceasta boala este mai frecventa la persoanele trecute de prima tinerete. Chiar si asa, s-a demonstrat ca procesul degenerativ poate aparea, din pacate, si la varste tinere (sub 40 de ani).

Durerea de spate si de cap, limitarea miscarilor coloanei, amortelile si furnicaturile la nivelul mainilor, dar si senzatia neplacuta de intepenire sunt doar cateva dintre simptomele cauzate de spondiloza. Cele mai frecvente zone afectate de procesul degenerativ sunt cele de la nivelul coloanei cervicale si lombare.

Suport pentru coloana vertebrala

O activitate sportiva recomandata numai dupa un consult de specialitate poate sa exercite un efect pozitiv asupra simptomelor suparatoare cu care se confrunta persoanele cu spondiloza cervicala.

Intinderile simple sunt o varianta excelenta de a imbunatati flexibilitatea coloanei vertebrale cervicale, fiind indicate si de medici in cadrul programelor de gimnastica medicala. De cele mai multe ori, practicarea acestora pe o saltea sau pe spalier este suficienta pentru a decontracta musculatura si a intinde coloana. Intinderea trebuie mentinuta 30 de secunde, cu repetarea procedurii de doua-trei ori intr-o sedinta.

Inotul este un sport benefic din toate punctele de vedere, fiind o metoda de a arde caloriile fara a suprasolicita grupele de muschi sau sistemul osos. O slaba rezistenta a musculaturii ce sustine coloana vertebrala cervicala poate duce la situatia in care persoana sta cocosata perioade lungi de timp. Aceasta pozitie creste presiunea asupra vertebrelor, de aici si aparitia durerilor la nivel cervical. Au fost facute numeroase studii care au demonstrat ca inotul, efectuat de 3 ori pe saptamana intareste musculatura paravertebrala si ajuta, astfel, la ameliorarea durerilor la nivel cervical.

Pilates a devenit, in ultimul timp, o metoda de tonifiere demna de luat in seama, insa ceea ce nu stie multa lume este faptul ca aceasta tehnica de antrenament este extrem de buna pentru a atenua durerile de ceafa ce apar in cazul spondilozei cervicale. Nefiind un sport care implica miscari bruste, Pilates nu pune in pericol coloana vertebrala, modeland, in acelasi timp, in mod armonios intregul trup.

inainte-de-Doua-dintre-exercitiile-de-Pilates-cu

Doua dintre exercitiile de Pilates cu cel mai mare succes in atenuarea contracturilor musculare paravertebrale dureroase presupun urmatoarele:

  • Intindeti-va cu fata in jos, pe o saltea. Indoiti coatele pe langa corp si sprijiniti-va cu palmele pe saltea. Tineti umerii drepti, nu ii aduceti in fata. Puteti tine picioarele usor departate. Contractati abdomenul si ridicati trunchiul incet. Mentineti pozitia vreme de 15 secunde, inspirand profund. Expirati, apoi, in timp ce reveniti la pozitia initiala. Repetati exercitiul de 5-6 ori.
  • Asezati-va pe saltea, pe spate, cu mainile impreunate la ceafa si genunchii indoiti. Inspirati, contractati muschii abdominali si ridicati usor trunchiul in fata. Incercati sa nu va folositi de brate, ci sa solicitati doar muschii abdominali. Expirati in timp ce reveniti la pozitia de baza. Repetati exercitiul de 6-7 ori.

Acupunctura in spondiloza cervicala

Sfatul specialistului

Pentru cei care vor sa scape cu ajutorul sportului de durerile de ceafa sau de neplacutele dureri de cap ce apar in cazul spondilozei cervicale, e bine de stiut ca unele activitati fizice, mai exact cele care implica efort fizic sustinut si ridicare de greutati trebuie evitate. De asemenea, daca in timpul antrenamentului apar dureri articulare sau de spate care nu cedeaza dupa cateva minute, e mai prudent sa intrerupeti exercitiul. Inainte de a incepe o activitate fizica, trebuie sa va consultati cu medicul curant.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.