Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Lombosciatica: cauze, simptome, tratament

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală (Centrokinetic), cadru didactic universitar UMF „Carol Davila”, consilier nutriție metabolic balance (Nutriscence)
29 octombrie 2018
Share

In 90% dintre cazuri, lombosciatica apare din cauza hernierii unui disc intervertebral, aspect ce duce la comprimarea radacinii nervoase adiacente, cu instalarea durerii lombare (lombalgie). Aceasta iradiaza la nivelul membrului inferior (sciatica), iar durerea este intretinuta prin asocierea contracturii musculaturii paravertebrale.

 

Cuprins articol

Factori favorizanti
Simptome
Tipuri de lombosciatica
Diagnostic
Diagnostic diferential
Diagnostic de certitudine
Tratament lombosciatica
Interventiile chirurgicale
Rolul terapiei fizical-kinetice
Poate fi prevenita lombosciatica?

 

Un alt context este reprezentat de stenoza lombara, ce se poate constitui intr-un factor asociat. Declansarea lombosciaticii poate fi in legatura si cu factorii favorizanti care produc iritatie sau compresie radiculara: osteofitoza vertebrala, osteoporoza cu tasari de corp vertebral sau modificarile de statica vertebrala cu contractura musculara de insotire.

Factori favorizanti

Factorii de risc ai lombosciaticii pot fi individuali si ocupationali. Factorii de risc individuali se refera la: varsta (incidenta maxima intre 45 si 65 de ani), inaltimea si greutatea corporala, stres (somatizare la nivelul musculaturii), fumat si expunerea la vibratii (vehicule). Nu exista dovezi clare privind legatura dintre lombosciatica si conditia fizica, desi lipsa acesteia este adesea constatata la pacientii diagnosticati cu durere lombara joasa si sciatica asociata. Poate fi stabilita o legatura intre aparitia lombosciaticii si efortul fizic inadecvat.

Factorii de risc ocupationali se refera la activitatea profesionala, ce presupune activitate fizica sustinuta, precum sportivii de performanta, lucratorii in constructii, mecanicii auto, soferii profesionisti sau cei care manipuleaza gresit obiecte grele (cu flexie sau aplecare anterioara si rotatie a trunchiului) sau la persoanele care mentin timp indelungat aceeasi pozitie (la birou sau ortostatism) ori pozitii vicioase (aplecare in fata, torsiune a trunchiului).

Simptome

Principalul simptom al suferintei nervului este durerea sciatica. Aceasta este descrisa prin durere lombara inferioara, cu iradiere spre fesa si traseu descendent. Adesea, durerea iradiaza spre coapsa, lateral si posterior, iar suferinta se regaseste de-a lungul gambei, coborand catre picior, calcai sau degete. Sciatica poate fi insotita de contractura musculaturii paravertebrale cu blocaj lombar si limitarea miscarilor trunchiului.

Se mai pot asocia parestezii (senzatia de amorteala, intepatura, lovitura de cutit, arsura, contractura musculara, carcel) sau modificari obiective ale sensibilitatii cutanate (modificarea perceptiei la atingere, la aplicarea agentului termic cald-rece).

Frecvent, se constata si modificarea reflexelor osteotendinoase, cu scaderea fortei musculare la nivelul piciorului si dificultate la mersul pe varfuri si/sau pe calcaie, pana la pareza sau paralizie (situatie in care persoana se impiedica sau nu poate urca treptele).

Durerea de spate: yoga sau Pilates? 

Tipuri de lombosciatica

Tipurile de sciatica se refera la afectarea unei anumite radacini nervoase (cel mai frecvent L4, L5, S1), iar traseul durerii iradiate urmareste un dermatom, adica locul de distributie tegumentara a unei radacini nervoase (nervul sciatic cuprinde cateva astfel de radacini nervoase). 

Diagnostic

Diagnosticul se stabileste cu ajutorul anamnezei (discutia privind contextul aparitiei), al istoricului de boala (primul episod, suferinta mai veche) si se bazeaza pe cunoasterea antecedentelor personale fiziologice (sarcina in evolutie) si patologice (modificarile de statica vertebrala: scolioza, cifoza, accentuarea lordozei, alte suferinte ce pot restrictiona mobilitatea normala).

De asemenea, presupune examenul clinic al pacientului, ocazie cu care se constata disfunctionalitatea la nivelul piciorului, dar si la nivelul coloanei vertebrale (persoana nu poate efectua miscarile de aplecare inainte a trunchiului, lateralitate sau rotatii). Diagnosticul asociaza si rezultatele testelor neurologice care indica semnele de tensiune ale radacinii nervoase si obiectiveaza deficitul motor, atunci cand exista. Testul Lasegue, ce analizeaza posibilitatea ridicarii membrului inferior extins, reprezinta cel mai frecvent utilizata testare clinica.

Diagnostic diferential

Diagnosticul diferential se face intre sciatica si durerea lombara joasa de cauze nespecifice sau de alte cauze. In cazul sciaticii, iradierea durerii la nivelul membrului inferior (picior, degete), prezinta o intensitate ce o depaseste pe cea lombara. Amorteala si parestezia (senzatia de furnicatura) se suprapun iradierii la nivelul dermatomului, a durerii pe care o insotesc. Ridicarea membrului inferior cu genunchiul intins accentueaza durerea (prin tensionarea sciaticului de-a lungul traseului nervos).

Diagnostic de certitudine

Diagnosticul de certitudine si atitudinea terapeutica se bazeaza pe investigatii paraclinice. Investigatiile sunt utile si cand se suspecteaza alta cauza, in afara hernierii discului intervertebral, precum: tumora, inclusiv maligna, infectie, traumatism vertebromedular.

Hernia de disc: preventie in 4 pasi 

Investigatiile paraclinice imagistice devin utile cand durerile sunt intense, persistente si nu au raspuns la tratament conservator pe o durata de 6-8 saptamani. Examenul IRM (CT – cand exista contraindicatii ale examinarii prin RM) poate identifica persistenta compresiei radacinii nervului prin discul herniat si eventuala migrare a discului sau a unui fragment discal desprins.

Pentru o buna concordanta intre evolutia suferintei clinice si deciziile terapeutice de urmat, se poate efectua examenul electromiografic, ce include si determinarea vitezei de conducere nervoasa.

Tratament lombosciatica

Tratament lombosciatica

Tratamentul conservator urmareste ameliorarea durerii prin administrarea de analgetice, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), steroidiene (AIS), substante opioide si miorelaxante, dar si prin manevre menite sa reduca presiunea la nivelul nervului comprimat.

Tratamentul medicamentos poate fi insotit sau urmat de cel fizical. Se poate indica purtarea unei orteze (lombostat). Pe durata celor 6-8 saptamani de tratament conservator se recomanda un program supravegheat de kinetoterapie. O parte dintre pacienti necesita tratament chirurgical. Decizia terapeutica depinde de mai multi factori. Tratamentul chirurgical este precedat de un bilant imagistic (examen IRM sau CT) si de un examen functional (EMG).

Interventiile chirurgicale

Interventia neurochirurgicala (discectomie) se adreseaza indepartarii portiunii discale herniate si eventual, a unei parti din disc sau urmareste rezolvarea stenozei foraminale, in vederea ameliorarii durerii sciatice. Reuseste mai putin sa reduca durerea lombara joasa sau lombalgia. Indicatia absoluta este in sindromul de „coada de cal”.

Chemonucleoliza, prin introducerea intradiscala a enzimei numita chemopapaina, poate fi o varianta eficienta. Aceasta deshidrateaza discul in cazul herniilor fara potential de migrare sau alte complicatii. Nucleoplastia reprezinta o alta metoda chirurgicala minim-invaziva (necesita imobilizare in lombostat timp de 4-6 saptamani dupa interventie).

Rolul terapiei fizical-kinetice

Terapia fizicala recomandata: electroterapia antialgica, diatermia, inclusiv TECAR terapia sau magnetoterapia si laserterapia, aplicatiile locale cu parafina (indicate la pacientii cu lombalgii cronice, rebele la tratament), manipularea spinala sau tractiunile vertebrale, masajul efectuat cu blandete (efect analgetic), kinetoterapia si purtarea temporara a unei orteze lombare (corset), acupunctura, terapia comportamentala constituie parte din managementul terapeutic complex al lombosciaticii. Repausul la pat este inlocuit cu atitudine proactiva.

Kinetoterapia, hidrokinetoterapia, terapia ocupationala fac parte din tratamentul conservator. Redresarea posturala, constientizarea pozitiei corecte a coloanei vertebrale in raport cu bazinul, tonifierea musculara si stabilizarea vertebrala sunt utile pre- si postoperator, in prevenirea recidivelor.

Fizioterapia, intre alinare si vindecare

Poate fi prevenita lombosciatica?

Este necesara schimbarea stilului de viata, prin scadere ponderala, inot, Pilates sau programe de kinetoterapie efectuate constant, la domiciliu, mobilier ergonomic acasa sau la birou, evitarea mentinerii pozitiilor de lucru vicioase, alternarea pozitiilor de lucru pe parcursul zilei, evitarea anumitor miscari de rotatie cu flexie anterioara a trunchiului, limitarea ridicarii si purtarii de greutati, renuntarea la fumat si scaderea tensiunii psihice in rezolvarea situatiilor cotidiene. Toate aceste recomandari pot fi utile in prevenirea instalarii conflictului disco-radicular la nivel vertebral si al aparitiei lombosciaticii.

 

Bibliografie selectiva:

  1. 1. B W Koes, professor, M W van Tulder, professor of health technology assessment, and W C Peul, neurosurgeon, Diagnosis and treatment of sciatica, BMJ. 2007 Jun 23; 334(7607): 1313–1317. doi:  10.1136/bmj.39223.428495.BE
  2. BMJ Clinic Evidence (www.clinicalevidence.org)-Up to date evidence for clinicians on the benefits and harms of treatments for a variety of disorders.
  3. Cochrane Back Review Group (www.cochrane.iwh.on.ca)-Activities of review group responsible for writing systematic Cochrane reviews on the efficacy of treatments for low back pain and sciatica.
  4. Low back pain: guidelines for its management (www.backpaineurope.org) – Recently issued guidelines for the management of low back pain and sciatica from the European Commission Research Directorate General.
Nota pentru articolul «Lombosciatica: cauze, simptome, tratament»:4.50/ 5 (8 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate