Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Protejaţi-vă articulaţiile când faceţi sport! Sfaturi utile

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
24 iunie 2022
Share
Protejaţi-vă articulaţiile când faceţi sport! Sfaturi utile

Sportul este una dintre cele mai sănătoase activităţi şi una dintre cele mai frecvente recomandări ale medicilor; recomandări pe care vă invităm şi noi să le urmaţi, dar cu atenţie la articulaţii. Scăderea în greutate, tonifierea şi starea de bine care urmează efortului sunt doar câteva dintre efectele pozitive pe care le are mişcarea efectuată în mod regulat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport Forte Naturalis, supliment alimentar cu sulfat de glucozamină, MSM, sulfat de condroitină, extract de ginkgo biloba şi Boswellia serrate.

Totuşi, nu întotdeauna ştim să ne setăm limitele, astfel încât în timpul antrenamentelor pot să apară o serie de accidentări, mai ales când facem mişcare acasă. Articulaţiile sunt una dintre structurile cele mai folosite în timpul efortului fizic. Nu puţini sunt cei care constată în timpul sau chiar după antrenament apariţia durerilor articulare şi a impotenţei funcţionale. Pentru aceştia şi pentru cei care au început să facă sport dorim să prezentăm cele mai eficiente modalităţi de a preveni afectarea articulaţiilor în timpul efortului fizic.

Încălzirea: prima etapă a antrenamentului

O mare parte dintre accidentările sportive apar pe un corp neantrenat, care se supune unui efort fizic intens. Indiferent de ce fel de activitate sportivă practicaţi, orice antrenament trebuie să înceapă cu o perioadă de încălzire. Gradul de dificultate a mişcărilor trebuie crescut progresiv, pentru a nu supune organismul la un efort prea mare. În timpul sportului, printre cele mai frecvente zone afectate sunt articulaţiile. Cei care sar peste încălzire pot să sufere diverse leziuni la nivelul structurilor articulare, cu apariţia durerilor şi a tumefierii zonei implicate. Dacă v-aţi apucat de puţin timp de un sport, ar fi bine să cereţi sfatul unui antrenor pentru a vă putea organiza felul în care faceţi mişcare, evitând, în acest fel, accidentările.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport gel emulsionat, un dispozitiv medical care se aplică topic şi are ca efect reducerea durerii şi a rigidităţii musculare. De asemenea, reduce durerile reumatice acute.

articulaţii, sfaturi articulaţii, mişcare,

Echipamentul sportiv

Asupra articulaţiilor piciorului (glezne şi mai ales genunchi) se pune o presiune foarte mare în timpul sportului. O încălţăminte de calitate, special concepută pentru tipul de activitate fizică pe care o faceţi vă poate proteja laba piciorului şi gleznele. În acest fel, un pantof sport de calitate va amortiza şocurile, piciorul stând într-o poziţie corectă. Alături de aceste recomandări, vă atragem atenţia asupra materialelor din care sunt făcute piesele unui echipament sportiv. 

Bumbacul, deşi este un material bun pentru diverse piese vestimentare, nu este cel mai potrivit atunci când vine vorba despre ce îmbrăcaţi când faceţi sport. În momentul de faţă, există în comerţ o serie de echipamente sportive din materiale special concepute pentru a absorbi transpiraţia. În plus, susţinerea articulaţiilor în timpul sportului se poate face cu ajutorul unor dispozitive tip orteză sau cu ajutorul benzilor kinesiologice.

Alegerea activităţii fizice potrivite

Nu toate sporturile sunt benefice pentru articulaţii. Ridicarea greutăţilor este, de exemplu, o activitate fizică foarte intensă, care pune presiune pe articulaţii şi duce, în timp, la uzura lor. Celor care doresc să fie sănătoşi şi să îşi menţină aparatul osteoarticular integru le recomandăm să încerce următoarele tipuri de activităţi fizice: mers pe bicicletă sau Pilates (despre care se ştie că ajută la creşterea flexibilităţii articulare), cel puţin în această perioadă restrictivă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.