Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Osteofitoza: cauze, simptome, tratament

5 mai 2023
Share
Osteofitoza: cauze, simptome, tratament

Osteofitoza poate fi recunoscută prin excrescenţele de la nivelul articulaţiilor cel mai des folosite. Ele se numesc osteofite şi se formează cu preponderenţă în zone precum călcâiele, mâinile, coloana vertebrală, genunchii, coapsele şi umerii. Cel mai des întâlnite sunt osteofitele apărute în zona călcâielor, care se mai numesc popular „pinteni calcaneeni”.

Dacă majoritatea persoanelor crede că excrescenţele sunt cauzate de acumulări ale calciului, specialiştii spun că o cauză principală a apariţiei ostefitozei este osteoartrita. Osteoartrita este o afecţiune degenerativă, specifică vârstnicilor, dar care poate fi diagnosticată şi mai devreme de 60 de ani. Se caracterizează prin deteriorarea, în timp, a cartilajului protector al suprafeţelor articulare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul emulsionat ArtroSuport, recomandat pentru reducerea rigidităţii musculare şi a durerilor reumatice acute.

Osteofitoza – care sunt simptomele?

Simptomele încep să intervină odată cu apariţia durerii articulare în locul în care apar osteofitele. Durerea se accentuează în momentul în care osteofitele cresc în dimensiune şi încep să creeze disconfort. Senzaţia aceasta neplăcută apare treptat, atunci când osteofitele se freacă de alte oase şi pun presiune pe anumiţi nervi.

Unele persoane care suferă de osteofitoză pot resimţi rigiditate articulară, senzatie de amorţeală şi furnicături. Cu toate acestea, aproape jumătate din persoanele diagnosticate cu osteofitoză nu se confruntă cu astfel de simptome accentuate şi nu necesită tratament.

Osteofitoza – care sunt cauzele?

În cele mai multe cazuri, vârsta înaintată este principalul factor implicat în osteofitoză. Pe lângă aceasta, accidentele sau leziunile sportive suferite la nivelul articulaţiilor pot duce la dezvoltarea precoce a acestei afecţiuni.

Printre cele mai comune cauze în apariţia osteofitozei se numără degradarea articulaţiilor din cauza excesului ponderal. Greutatea în exces pune suplimentar presiune pe articulaţii, în special pe genunchi, şolduri și articulaţiile de la nivelul talusului (astragalului), osul masiv care se articulează cu osul călcâiului şi cu oasele gambei (tibia şi fibula).  

Încă o cauză poate fi şi poziţia incorectă la birou. Ea poate cauza apariţia scoliozei care, în timp, poate da naştere osteofitelor de la nivelul coloanei vertebrale. Majoritatea curbelor cauzate de scolioză sunt depistate la examenele de screening.

Există, totuşi, un procent mai mic din populaţie la care se presupune că apariţia ostefitozei este moştenire genetică. Riscul de a dezvolta osteofitoză este mai ridicat dacă o rudă de gradul I s-a confruntat cu această problemă.

Osteofitoza – cum se stabileşte diagnosticul?

Diagnosticul de osteofitoză se stabileşte de către medicul reumatolog sau ortoped. Aşa că, dacă resimţiţi astfel de simptome, nu ezitaţi să faceţi un control.

Stabilirea cu exactitate a diagnosticului de osteofitoză se face doar în urma unei radiografii a zonei dureroase, RMN, CT sau a unui test de conducţie nervoasă.

Pintenii calcaneeni: cum atenuati durerea

Osteofitoza – care este tratamentul recomandat?

Cu toate că organismul reacţionează încercând să protejeze zona lezată prin dezvoltarea unor excrescenţe osoase, creşterea în dimensiune a osteofitelor provoacă dureri. Ele pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor antialgice şi antiinflamatoare. Pe termen lung, medicamentele se administrează doar la recomandarea medicului.

Pe lângă tratamentul medicamentos, specialiştii recomandă fizioterapia. Ea ajută la întărirea musculaturii din jurul articulaţiei. De asemenea, dacă mergeţi mult pe jos, folosirea unor plasturi sau talonete inserate în încălţăminte ajută la diminuarea durerilor şi a disconfortului cauzat de osteofite. 

Există şi situaţii în care simptomele sunt severe şi împiedică mobilitatea. În astfel de cazuri este posibil ca medicul să decidă înlăturarea pe cale chirurgicală a osteofitelor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.