Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Condromalacia patelara: ce este si cum se trateaza?

25 septembrie 2014
Share

Condromalacia patelara reprezinta afectarea cartilajului articular de la nivelul rotulei. Este o cauza frecventa de durere cronica a genunchiului. Rezulta din degenerarea cartilajului, in urma alinierii incorecte a rotulei cu marginea femurului (osul piciorului).

Patela (rotula) este, in mod normal, trasa peste marginea inferioara a femurului, pe o linie dreapta de catre muschiul cvadriceps femural. Persoanele afectate de condromalacia patelara au o directie anormala laterala a rotulei pe femur. Acest lucru determina frecarea rotulei de femur, cauzand inflamatie cronica si durere. Unele persoane sunt predispuse la aceasta afectiune: sexul feminin, atletii sau persoanele a caror rotula prezinta o forma anatomica anormala.

 

Care sunt simptomele in condromalacia patelara?

Simptomele se prezinta ca un disconfort vag general la nivelul genunchiului, agravat de activitate fizica (alergat, sarit, catarat sau coborarea scarilor) sau de sederea prelungita cu genunchii intr-o pozitie incorecta. Unele persoane cu aceasta afectiune pot avea chiar o senzatie de ingustare sau de plenitudine in zona genunchiului. Ocazional, daca simptomele cronice sunt ignorate, se poate asocia slabirea muschiului cvadriceps femural si umflarea usoara a genunchiului.

 

Cum se poate trata?

Scopul principal in tratarea si reabilitarea in condromalacia patelara este crearea unei cai directe pentru ca patela sa urmeze contractia cvadricepsului. Initial, managementul durerii implica evitarea miscarilor ce pot deranja rotula. Pot fi de ajutor aplicarea de gheata sau administrarea de antiinflamatoare, precum ibuprofen.

Tonifierea muschiului cvadriceps ajuta la normalizarea tractiunii patelei. Cele mai bune sporturi indicate in acest caz sunt ciclismul sau inotul. Este important sa observam orice schimbare a durerii din condromalacia patelara, precum si alegerea corecta a pantofilor pentru o potrivire biomecanica, pentru a reduce repetarea durerii. In general, se va evita efectuarea exercitiilor fizice cu greutati si se vor purta protectii pentru genunchi. In cazuri mai rare, poate fi recomandata alinierea corecta a genunchiului prin interventie chirurgicala.

Stretchingul si tonifierea cvadricepsului sunt extrem de importante pentru reabilitare in condromalacia patelara. Cel mai bine este sa va planificati un program riguros de terapie fizica, prin care sa lucrati muschii cvadriceps. Acestea sunt executate prin contractia musculara, in timp ce picioarele sunt intinse, mentinand contractia cat numarati pana la 10. Se recomanda efectuarea unui set de cate 10 contractii de 15-20 ori pe zi.

 

Poate fi prevenita condromalacia patelara?

Condromalacia patelara: ce este si cum se trateaza?Condromalacia patelara poate fi prevenita doar in sensul ca simptomele pot fi prevenite prin evitarea oricaror activitati agravante (alergat, sarit etc.) sau a pozitiilor incorecte. Prevenirea pe termen lung include tonifierea muschiului cvadriceps, pentru a normaliza tractiunea rotulei, prin efectuarea exercitiilor fizice usoare si special dedicate acestei afectiuni. Puteti, de asemenea, sa mergeti la un centru de recuperare medicala si sa explicati personalului medical problemele dumneavoastra.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.